Κατεχόμενα: Δημοσκόπηση δύο μέρες μετά την υποβολή «υποψηφιοτήτων»

Κατεχόμενα: Δημοσκόπηση δύο μέρες μετά την υποβολή «υποψηφιοτήτων»

*Λύση Κυπριακού: 80,9% δύο κράτη – 19,1% ομοσπονδία με τους Ελληνοκύπριους.

*78,7% το άνοιγμα των Βαρωσίων είναι υπέρ των Τουρκοκυπρίων

*Ποιόν θα ψηφίσετε, εάν η εκλογή κριθεί στον δεύτερο γύρο; 53,3% Ερσίν Τατάρ, 46,7% Μουσταφά Ακιντζί.

Δημοσκόπηση για την εκλογική διαδικασία ( 11 Οκτωβρίου)  στα κατεχόμενα έκανε από 5-7 Σεπτεμβρίου η γνωστή εταιρεία ερευνών, με έδρα την Κωνσταντινούπολη, Gezici , της οποίας διευθυντής είναι ο Murat Gezici .

Όπως σημειώνεται η δημοσκόπηση έγινε «στο σύνολο της επικράτειας της ΤΔΒΚ και το περιθώριο λάθους υπολογίζεται σε ±2,5%».Χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος των προσωπικών συνεντεύξεων με δείγμα 4486 άτομα και στις έξι επαρχίες». Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης από τον Murat Gezici ανακοινώθηκαν σήμερα , καθώς αύριο αρχίζει επίσημα η  προεκλογική εκστρατεία,   που θα ολοκληρωθεί στις  10 Οκτωβρίου.
Η δημοσκόπηση ξεκίνησε μία μέρα, μετά την υποβολή των 11 υποψηφιοτήτων. Οι “εκλογές” θα κριθούν , όπως φαίνεται  σε δεύτερο (18 Οκτωβρίου) γύρο μεταξύ Ακιντζί και Τατάρ. Εκτός των δύο υποψήφιοι είναι και οι:  Ερσίν Τατάρ, Τουφάν Ερχιουρμάν, Ερχάν Αρικλί, Φουάτ Τουρκόζ Τσινέρ, Μουσταφά Ουλάς , Αχμέτ Μποράν, Κουντρέτ Οζερσάι, Σερντάρ Ντενκτάς, Αρίφ Σαλίχ Κίρνταγ και Τζεμάλ Όζγιγιτ.

Υπενθυμίζεται ότι από τους έντεκα οι τέσσερις είναι κομματικοί. Ερσίν Τατάρ εκ μέρους του ΚΕΕ, Τουφάν Ερχιουρμάν εκ μέρους του ΡΤΚ, Ερχάν Αρικλί εκ μέρους του κόμματος Αναγέννησης και ο υποψήφιος του κόμματος Εθνικιστικής Δημοκρατίας, Φουάτ Τουρκόζ Τσινέρ. Ο Μουσταφά Ακιντζί και οι υπόλοιποι κατέρχοναται ως ανεξάρτητοι.
Σημείωμα της εταιρείας Gezici  εξηγεί τη μέθοδο  και παραθέτει συνοπτικά στοιχεία για την πορεία έξι υποψηφίων στον πολιτικό στίβο της “ΤΔΒΚ” και για τα κόμματά τους (με την εξής σειρά: Τατάρ, Ακιντζί, Ερχιουρμάν, Οζερσάι, Αρικλί, Ντενκτάς ).

*Το 2015 οι δημοσκοπήσεις της Gezici ήταν οι μόνες που έδειχναν νίκη Ακιντζί,πράγμα που δεν συμβάινει με αυτές που έχει κάνει για την εκλογική διαδικασία του Οκτωβρίου. Στις  26 Απριλίου 2015 ο Μουσταφά Ακιντζί αναδείχθηκε νικητής με ποσοστό 60,52% έναντι 39,48% του  Ντερβίς Έρογλου. 

Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις
Πιό κάτω παραθέτουμε τις ερωτήσεις και απαντήσεις στην τελευταία δημοσκόπηση Gezici

 

1. Τι είδους λύση πρέπει να προταθεί για το Κυπριακό; 80,9% δύο κράτη – 19,1% ομοσπονδία με τους Ελληνοκύπριους.

2.  Τι γνώμη έχετε για το καθεστώς εγγυήτριας χώρας, που διατηρεί η Τουρκία; 81,9% Να μείνει ως έχει, 4% να ακυρωθεί, 7,7% εγγυητές να γίνουν η ΕΕ και ο ΟΗΕ, 6,4% δεν έχω αποφασίσει.

3.  Πώς αξιολογείτε την πενταετή επίδοση του προέδρου της Δημοκρατίας Ακιντζί όσον αφορά στο Κυπριακό; 62,3% αποτυχημένη , 37,7% επιτυχή

4. Τι ρόλο έπαιξε ο πρόεδρος  Ακιντζί στην πρόοδο των σχέσεων ΤΔΒΚ – Τουρκίας; 58,9% Αρνητικό, 30% θετικό, 11,1% δεν γνωρίζω

5. Πώς αξιολογείτε το γεγονός ότι μετά από την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Ερσίν Τατάρ, στην Τουρκία, χτίστηκε νοσοκομείο χωρητικότητας 100 κλινών; 70,1% Θετικό, 22,8% αρνητικό, 7,1% δεν γνωρίζω

6. Θεωρείτε επαρκές το γεγονός ότι ο πρόεδρος  Ακιντζί «ενώνεται», «ακούει» τον λαό της ΤΔΒΚ; 59,6% Όχι δεν αρκεί, 40,4% ναι είναι αρκετό

7. Είναι υπέρ των Τουρκοκυπρίων το άνοιγμα των Βαρωσίων; 78,7% Ναι είναι υπέρ. 12,6% Όχι δεν είναι υπέρ. 8,7% Δεν γνωρίζω

8. Πώς κρίνετε —από άποψη σταθερότητας στο διοικητικό έργο των κυβερνήσεων— την ύπαρξη ενός μοντέρνου προεδρικού συστήματος βασισμένο στη διάκριση των εξουσιών;  57% Αναγκαίο, 26,3 άσκοπο, 16,7% δεν γνωρίζω

9.  Πώς αξιολογείτε τις σεισμικές έρευνες και τις γεωτρήσεις της Τουρκίας εντός της “Γαλάζιας Πατρίδας”, για την προστασία των δικαιωμάτων του λαού της ΤΔΒΚ; 84,9% Τις στηρίζω, 6,5% δεν τις στηρίζω, 8,6% δεν γνωρίζω
10. Κατηγοριοποίηση όσων δεν προτίθενται να ψηφίσουν τον κ. Μουσταφά Ακιντζί: 57,3% Δεν σύναψε καλές σχέσεις με την Τουρκία. 19,9% Δεν ενδιαφέρθηκε επαρκώς για τα εσωτερικά ζητήματα. 17,7% Λόγω των θέσεών του στο Κυπριακό. 5,1% Επειδή συμπεριφέρθηκε ‘κομματικά’
11.  Προσμονές από τον νικητή: 62,8% Να βρει λύση στο Κυπριακό. 68,8% Να γνωρίζει καλά τα θέματα οικονομίας. 32,8% Να δώσει σημασία στην προστασία του τουρκοκυπριακού πολιτισμού. 80,2% Να συνάψει καλές σχέσεις με την Τουρκία. 61,6% Να τακτοποιήσει εξωτερικά και εσωτερικά ζητήματα και να εργάζεται με την κυβέρνηση. 7,9% Να συνάψει καλές σχέσεις με την ρωμαίικη πλευρά. 13,5% Να συνάψει καλές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. 16,3% Να παρουσιάσει λύσεις στα θέματα υποδομών. 38,7% Υγεία. 29,8% Παιδεία/εκπαίδευση
12. Πιστεύετε ότι οι σχέσεις της ΤΔΒΚ με την Τουρκία είναι ψυχρές; 72,5% Ναι, 27,5% Όχι
13. Πρόθεση ψήφου, αν γινόντουσαν αύριο βουλευτικές εκλογές: 39,3% Κόμμα Εθνικής Ενότητας UBP, 25,9% Τουρκικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα CTP, 11% Κόμμα του Λαού HP, 8,6% Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα TDP, 7,5% Κόμμα Αναγέννησης YDP, 4,2% Δημοκρατικό Κόμμα DP, 2,9% Σοσιαλιστικό Κόμμα Σωτηρίας TKP-YG, 0,6% Κόμμα Εθνικιστικής Δημοκρατίας MDP.

14. Σε ποιόν θα δώσετε την ψήφο σας στις προεδρικές εκλογές του 2020; 33,9% Ερσίν Τατάρ, 29,7% Μουσταφά Ακιντζί, 14,7% Τουφάν Ερχιουρμάν, 10,2% Κουντρέτ Οζερσάι, 6,1% Ερχάν Αρικλί, 5,2% Σερντάρ Ντενκτάς, 0,2% άλλος υποψήφιος.

16. Ποιός θα υπερασπιστεί καλύτερα τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού της βόρειας Κύπρου στις διαπραγματεύσεις; 34,8% Ερσίν Τατάρ, 30,4% Μουσταφά Ακιντζί, 15,2% Τουφάν Ερχιουρμάν, 10,5% Κουντρέτ Οζερσάι, 5,1% Ερχάν Αρικλί, 4% Σερντάρ Ντενκτάς.

17.  Ποιόν θα ψηφίσετε, εάν η εκλογή κριθεί στον δεύτερο γύρο; 53,3% Ερσίν Τατάρ, 46,7% Μουσταφά Ακιντζί.

Αναλυτικά η δημοσκόπηση, όπως δόθηκε στα τουρκικά

Δημοσκόπηση GEZİCİ 14.09. 2… by ARISTEIDIS VIKETOS

Αίτημα για αναβολή “εκλογών”

Την αναβολή των «προεδρικών εκλογών» και τον σχηματισμό εξακομματικής «κυβέρνησης» πρότεινε, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Αναγέννηση, Ενβέρ Οζτούρκ, το κόμμα του οποίου μετρά 7 κρούσματα κορονοϊού, περιλαμβανομένου και του προέδρου του και υποψήφιου «προέδρου». 
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Κίπρις Ποστασί”, ο κ. Οζτούρκ έκανε την  πρόταση  σε ζωντανή σύνδεση με τον «Μπαϊράκ», λέγοντας ότ “η παρούσα κυβέρνηση απέτυχε να διαχειριστεί την πανδημία και πως ο κόσμος δεν σκέφτεται τις εκλογές,  αλλά το πώς θα τα βγάλει πέρα.
Οι συνθήκες πανδημίας, συνέχισε, “επιβάλλουν την αναβολή των προεδρικών και κάλεσε τα έξι κόμματα της βουλής να σχηματίσουν «κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας» και τον ερχόμενο Ιανουάριο να γίνουν μαζί προεδρικές και βουλευτικές εκλογές” . Μέχρι τότε, είπε, “να απλοποιηθεί και ο νόμος,  ώστε να καταργηθεί η οριζόντια ψηφοφορία”. 
ΕΞΑΛΛΟΥ, το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν πρόκειται να δώσει άδειες για την διεξαγωγή προεκλογικών συγκεντρώσεων και εκδηλώσεων μέχρι την 1η Οκτωβρίου.

Share this post