Και η Ινδία ίσως στην συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδος

Και η Ινδία ίσως στην συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδος

Στη δυνατότητα επέκτασης της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ με την συμμετοχή και άλλων χωρών, όπως της Ινδίας, αναφέρθηκαν ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης ,  ο Έλληνας  πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, στις δηλώσεις τους μετά το τέλος της σημερινής Συνόδου στην Λευκωσία.  

Στις κοινές δηλώσεις τους, οι τρεις ηγέτες επεσήμαναν τη στρατηγικής σημασίας σχέση ανάμεσα στις χώρες τους και την κοινή βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση τους σε όλους τους τομείς.

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «αυτή είναι χωρίς αμφιβολία μια δυναμική στρατηγική συμμαχία μεταξύ εταίρων που συμμερίζονται δημοκρατικές αξίες και στόχους και που επενδύουν στο κοινό όραμα της σταθερότητας, της ευημερίας και της ασφάλειας στην περιοχή μας και πέραν αυτής.

Η σύγκληση αυτής της Συνάντησης τόσο νωρίς μετά την έναρξη της θητείας μου και τις εκλογές στην Ελλάδα είναι ενδεικτικό των τριμερών μας σχέσεων και της δέσμευσης μας να συνεχίσουμε να ενισχύουμε αυτή τη δυναμική σχέση».

Πρόσθεσε ότι κατά τις διαβουλεύσεις τους ανασκόπησαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε πολλούς τομείς συνεργασίας, σημειώνοντας ότι έχουν επαναβεβαιώσει την κοινή βούληση για ενδυνάμωση αυτών των τριμερών σχέσεων σε τομείς όπως, μεταξύ άλλων, η Ενέργεια, η ασφάλεια, η οικονομία, η Διασπορά, καθως και στον τομέα της αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων. Επίσης , σημείωσε  ότι κατά τη διάρκεια αυτού του καλοκαιριού επιδείχθηκε η δύναμη της φιλίας ανάμεσα στις τρεις χώρες με την αλληλοβοήθεια που παρείχαν στην κατάσβεση πυρκαγιών.

Για το θέμα της Ενέργειας, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε: «συμφωνήσαμε ότι το φυσικό αέριο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πρωταρχικός πυλώνας συνεργασίας στην περιοχή, ιδιαίτερα υπό το φως των πρόσφατων γεωγραφικών εξελίξεων και της ενεργειακής ανασφάλειας» που υπαγορεύουν την ανάγκη για αυξημένη διασυνδεσιμότητα και εναλλακτικές ενεργειακές πηγές”.

Επεσήμανε ότι επαναβεβαίωσαν την ισχυρή τους προσήλωση στο μηχανισμό συνεργασίας 3+1 με τις ΗΠΑ και συζήτησαν πιθανή επέκταση του μηχανισμού και με άλλες χώρες, όπως η Ινδία.

“Η τριμερής συνεργασία δεν στρέφεται εναντίον καμιάς άλλης χώρας, αλλά είναι ανοικτή σε όλες τις χώρες που συμμερίζονται τις ίδιες αρχές”, τόνισε.

Τέλος, ο κ. Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε ότι η επόμενη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, θα γίνει τον επόμενο χρόνο στο Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι σχέσεις των τριών έχουν ανθήσει μετά τη σύσταση του τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας.

Πρόσθεσε ότι τώρα βλέπουμε εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από το Ισραήλ να επισκέπτονται την Κύπρο και την Ελλάδα και σημείωσε πως υπάρχουν επίσης επενδύσεις ανάμεσα στις χώρες αυτές και στενή συνεργασία σε διάφορους τομείς.

Είπε ακόμη ότι σήμερα συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για τη τριμερή συνεργασία σε θέματα όπως το φυσικό αέριο, η ηλεκτρική διασύνδεση και η καταπολέμηση των πυρκαγιών.

Σημείωσε ότι συζήτησαν τρόπους συνεργασίας για το πώς το Ισραήλ θα εξάγει το φυσικό του αέριο και το ίδιο θα πρέπει να κάνει και η Κύπρος και η Ελλάδα. Και αυτές οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν σε 3 με 6 μήνες, είπε.

Ο κ. Νετανιάχου είπε, επίσης, ότι συζήτησαν μηχανισμούς για συνεργασία στην ηλεκτρική διασύνδεση, ενώ ανέφερε ότι συζήτησαν θέματα αξιοποίησης της τεχνολογίας για την καταπολέμηση των πυρκαγιών.

Πρόσθεσε ότι στα θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, οι τρεις Κυβέρνησης παραμένουν προσηλωμένες στη στενή τους συνεργασία.

Εξάλλου, ο κ. Νετανιάχου ανέφερε ότι η αγορά του Ισραήλ σε ό,τι αφορά τα γαλακτοκομικά προϊόντα από το εξωτερικό θα ανοίξει πολύ σύντομα και θα μπορούν να γίνουν εξαγωγές από την Κύπρο και την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε, μεταξύ άλλων, ότι επαναβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες που έχει αποδειχθεί ότι αντέχει εξαιρετικά στον χρόνο.

Πρόσθεσε ότι η τριμερής συνεργασία είναι επιτυχής σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, και ότι συζήτησαν επέκταση της, όπως, για παράδειγμα, με την Ινδία, σημειώνοντας ότι ίσως κληθεί ο Πρωθυπουργός της Ινδίας να συμμετάσχει στην επόμενη Τριμερή Σύνοδο.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο θέμα της Ενέργειας και στις σημαντικές επενδύσεις στον τομέα αυτό στις τρεις χώρες.

Πρόσθεσε ότι στον τομέα της πολιτικής προστασίας υπάρχει στενή συνεργασία, ενώ ευχαρίστησε τις Κυβερνήσεις Κύπρου και Ισραήλ για τη βοήθεια τους για την κατάσβεση των πυρκαγιών στην Ελλάδα.

Τέλος, είπε  ότι κατά τη συνάντηση τους συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα του εμπορίου.

ΦΩΤΟ: Σταύρος Ιωαννίδης

Share this post