Κ. Λετυμπιώτης:”Τα κόμματα αναγνώρισαν τους ορθούς διπλωματικούς χειρισμούς της κυβέρνησης”

Κ. Λετυμπιώτης:”Τα κόμματα αναγνώρισαν τους ορθούς διπλωματικούς χειρισμούς της κυβέρνησης”

 Στεφάνου:  Δεν υπήρξε ενημέρωση για μέτρα υπέρ των Τουρκοκυπρίων 

Σε τρεις άξονες κινήθηκε η συζήτηση στην  πολύωρη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, τα μέλη του οποίου ενημερώθηκαν για τις προσπάθειες επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό, καθώς και για τους κυβερνητικούς χειρισμούς μετά τα επεισόδια στην Πύλα, καθώς και για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, με αφορμή και τα έκτροπα στη Χλώρακα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε ενδελεχή ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει και της μετάβασής του στη Νέα Υόρκη, για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Επανέλαβε ότι ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει αναλάβει από την πρώτη στιγμή συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και έχει καταστήσει σαφή την ετοιμότητά του για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο διακοπής τους.

Πρόσθεσε ότι έγινε ουσιαστική συζήτηση και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων, επισημαίνοντας ότι οι εθνικοί στόχοι απαιτούν και εθνική ενότητα, η οποία διαπιστώθηκε κατά τη σημερινή συνεδρία. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις, είπε ο κύριος Λετυμπιώτης, θέτουν πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι τα κόμματα αναγνώρισαν τους ορθούς διπλωματικούς χειρισμούς εκ μέρους της κυβέρνησης για αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών, μετά τα επεισόδια στην Πύλα, με αποτέλεσμα και την πρωτοφανή διεθνή κινητοποίηση.

Για το θέμα του μεταναστευτικού, ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης είπε ότι ο Πρόεδρος ανέλυσε τον σχεδιασμό και τη δράση που η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αναλάβει για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος έχει καταστήσει σαφές πως αυτή η κυβέρνηση έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο την αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική, για ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε εκ νέου έκκληση εκ μέρους της εκτελεστικής εξουσίας προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα να προωθηθεί το συντομότερο η έγκριση του νομοσχεδίου για σύσταση Υφυπουργείου Μετανάστευσης.

Για τα επεισόδια στη Χλώρακα, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι είναι κοινή προσέγγιση όλων των κομμάτων ότι δεν μπορεί με βία να επιλυθεί το ζήτημα, καθότι η βία φέρνει βία. Το κοινό μήνυμα κυβέρνησης και κομμάτων προς την κοινωνία είναι ότι δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά φαινόμενα έξαρσης βίας, που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια και ανθρώπινες ζωές.

Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών

Η Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αννίτα Δημητρίου δήλωσε μετά τη συνεδρία ότι αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρχει ενωμένο μέτωπο για το καλό του τόπου, μακριά από ακρότητες και ανεφάρμοστες λύσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου δήλωσε οτι, παρά τις Τουρκικές προκλησεις, δεν πρέπει να υπάρξει αποπροσανατολισμός απο τη μεγάλη εικόνα, που είναι η συνέχιση των προσπαθειών για σπάσιμο του αδιεξόδου στο Κυπριακό και συνέχιση των συνομιλιών απο εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά.

Θα πρέπει, πρόσθεσε, να διαφυλαχθούν οι συγκλίσεις και να γίνουν διαπραγματεύσεις στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες.

Ο κύριος Στεφάνου είπε επίσης οτι ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε οτι θα προβεί σε εξαγγελίες για μέτρα υπέρ των Τουρκοκυπρίων ωστόσο, πρόσθεσε, δεν υπήρξε ενημέρωση ποια θα είναι τα μέτρα αυτά.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκολας Παπαδοπουλος, είπε ότι το ΔΗΚΟ χαιρετίζει και επικροτεί τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό και παροχή κινήτρων στην Τουρκια για να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της.

Συμπλήρωσε επίσης οτι επικροτεί τις κινήσεις που ανέφερε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης οτι πρέπει να ακολουθηθούν, για να αποτραπούν τα δυσάρεστα τετελεσμενα που προσπαθει να διαμορφωσει η Τουρκία επι του εδάφους.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρήστος Χρήστου είπε οτι η Τουρκια θα συνεχίσει να εφαρμόζει την στρατηγική της εις βαρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και μέσα σε αυτα τα πλαίσια εντάσσεται και το επεισοδιο στην Πύλα.

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ο κύριος Χρήστου είπε ότι αντιμετωπίζει θετικά το γεγονός η κυβερνηση είναι πρόθυμη να εφαρμόσει μέτρα αντιμετώπισης του.

Η ΕΔΕΚ κατέθεσε ολοκληρωμένο προσχέδιο προτάσεων για διαχείριση του Κυπριακού ως θέματος εισβολής, κατοχής και εθνοκάθαρσης και οχι ως προβλήματος δικοινοτικής διαφοράς, δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος.

Πρόσθεσε ότι με αφορμή τους σχεδιασμούς για εποικισμό της Αμμοχώστου και τα γεγονότα στην Πύλα οι προτάσεις αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν για να δοθούν απαντήσεις στις προκλησεις του κατοχικού καθεστώτος.

Η ΔΗΠΑ-Συνεργασία, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπό της Μαρίνος Κλεάνθους στηριζει όλες τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν, για να μειωθει η ένταση στην Πύλα.

Όσο το Κυπριακό παραμενει άλυτο, πρόσθεσε , τέτοιες εντάσεις οχι μόνο θα μειώνται αλλά θα αυξάνονται.

Οι Οικολόγοι επανέφεραν την πρόταση για σύσταση επιτροπής, η οποία θα εξετάσει ποιές απο τις συγκλίσεις που έχουν καταγραφεί στις διαπραγματεύσεις,παραβιάζουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δήλωσε εκ μέρους του κινηματος ο Κυριάκος Τσιμίλλης.

Είπε επίσης οτι οι Οικολόγοι αντιμετωπίζουν θετικά την πρόθεση του προέδρου Χριστοδουλίδη για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που θα απευθύνονται προς τους Τουρκοκύπριους.

ΦΩΤΟ: Αντρέας Λουκαΐδης

Share this post