Ιωβηλαίο Κύπρου -Αγίας Έδρας με εγκαίνια της Αποστολικής Nunciature

Ιωβηλαίο Κύπρου -Αγίας Έδρας με εγκαίνια της Αποστολικής Nunciature

 Διαβουλεύσεις για έλευση στην Κύπρο για προσκύνηση της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου Παύλου.

Στην οδό Βασιλίσσης Αμαλίας 7, στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα της Λευκωσίας,  βρίσκεται πλέον η Αποστολική Nunciature  (Πρεσβεία της Αγίας Έδρας-Βατικανό) στην Κυπριακή Δημοκρατία.  Είναι μια ευρύχωρη κατοικία, την οποία είχε χρησιμοποιήσει με ενοίκιο  η οικογένεια Χριστοδουλίδη για περίπου τρία χρόνια και μέχρι την εκλογή του στην προεδρία, οπότε μετακόμισε στο Προεδρικό Μέγαρο. 
Τα εγκαίνια του νέου οικήματος της Αποστολικής Nunciature ἐγιναν χθες (26.1.2024) . 
Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν από κοινού ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός στο Τμήμα Γενικών Υποθέσεων της Αγίας Έδρας, Αρχιεπίσκοπος Edgar Peña Parra, ο οποίος ήρθε ειδικά από την Ρώμη για αυτό τον σκοπό, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος και ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης Βαφεάδης.
Η τελετή άρχισε με τους Εθνικούς Ύμνους της Κύπρου και της Αγίας Έδρας . Ακολούθως , μίλησαν ο Αρχιεπίσκοπος Edgar Peña Parra και ο υπουργός Αλέξης Βαφεάδης. Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Edgar Peña Parra ευλόγησε τον εγκαινιασμό του οικήματος.
Στο πλαίσιο της τελετής εγκαινίων  η Αγία Έδρα απένειμε στον κ.Τζόζεφ  Χατζηχάννα το Μετάλλιο του Τάγματος του Αγίου Γρηγορίου του Μεγάλου για την προσφορά του στην κοινωνία και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Το Μετάλλιο του Τάγματος του Αγίου Γρηγορίου του Μεγάλου αποτελεί μια από τις ανώτατες τιμές, που απονέμονται από την Αγία Έδρα. 
Στα εγκαίνια παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Giovanni Pietro Dal Toso, Νούντσιος (Πρέσβης) της Αγίας Έδρας στην Κυπριακή Δημοκρατία, με έδρα το Αμμάν και ο Επιτετραμμένο της Αγίας Έδρας στη Λευκωσία, Mons. Mauro Lalli, μέλη του διπλωματικού σώματος , ο ειδικός εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ, Colin William Stewart , εκπρόσωποι άλλων θρησκευτικών δογμάτων , κληρικοί και λαϊκοί , μέλη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Η Αγία Έδρα και η Κυπριακή Δημοκρατία συνήψαν διπλωματικές σχέσεις το 1973, πριν από πενήντα χρόνια, και ως εκ τούτου τα εγκαίνια της Αποστολική Nunciature  εντάσσονται στους εορτασμούς αυτού του «ιωβηλαίου». 

Στην ομιλία του στα εγκαίνια ο Αρχιεπίσκοπος Peña Parra υπογράμμισε  ότι τα εγκαίνια του οίκου της Αποστολικής Nunciature “δεν είναι μόνο μια διπλωματική χειρονομία, αλλά και μια ποιμαντική, καθώς και αδελφική χειρονομία», γιατί «η Καθολική Εκκλησία αισθάνεται σαν στο σπίτι της σε κάθε έθνος».

Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα  ότι θα αποτελέσει χώρο διαλόγου μεταξύ χριστιανών διαφορετικών ομολογιών. Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά  στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Γεώργιο Γ’, δήλωσε  ότι «η Ορθόδοξη παράδοση άφησε το στίγμα της και από την πλευρά της η Καθολική Εκκλησία επιθυμεί να ακολουθήσει έναν δρόμο προς μια ακόμη μεγαλύτερη κοινωνία, ενθαρρύνοντας συναντήσεις μεταξύ διπλωματών, εκείνων που είναι αφοσιωμένοι στην προώθηση της αξιοπρέπειας του ανθρώπινου προσώπου και της υπόθεσης της ειρήνης και επίσης ανθρώπων που βιώνουν τη φτώχεια σε διάφορες μορφές, για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε λύσεις που δεν μένουν αφηρημένες, αλλά είναι συγκεκριμένα ανθρώπινες».

Ο Αρχιεπίσκοπος  Peña Parra ευχήθηκε να κλείσει η πληγή της διχοτόμησης της Κύπρου , που άνοιξε με την τουρκική εισβολή.

Στην Κύπρο , είπε ,  την οποία επισκέφθηκαν  ο Βενέδικτος ΙΣΤ’ και ο Πάπας Φραγκίσκος, η Αγία Έδρα έχει επιτέλους ένα σπίτι , επειδή ο Νούντσιος προηγουμένως διέμενε  σε μια εκκλησία, η οποία βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην ¨νεκρή ζώνη”, όπου είχαν καταλύσει οι δύο Πάπες. 

“Το γεγονός ότι ο σημερινός εφημέριος του Λατινικού Πατριαρχείου στην Κύπρο, του οποίου η έδρα άνοιξε τον Σεπτέμβριο του 2022, διορίστηκε βοηθός επίσκοπος του Πατριαρχείου, λέει πολλά για τη σημασία και το βάρος που έχει αυτή η επικράτεια, μέρος των Αγίων Τόπων, όπου πέρασε ο Παύλος και όπου βρίσκεται ο τάφος του αποστόλου Βαρνάβα. Η σύγκρουση στους Αγίους Τόπους, μεταξύ άλλων, έχει καταστήσει και την Κύπρο κόμβο προσφύγων από τη σύγκρουση”, επεσήμανε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας-Αγίας Έδρας έχει διαδραματίσει ο Κύπριος πρέσβης και από το 2018 πρύτανης του διπλωματικού σώματος, Γιώργος Πουλίδης , ο οποίος δεν περιορίσθηκε μονάχα στις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Αγίας Έδρας, αλλά επεκτάθηκε δημιουργικά σε όλο το φάσμα των σχέσεων της Αγίας Έδρας με τον υπόλοιπο κόσμο. Το 2022 τιμήθηκε από την Ελληνική Δημοκρατία με την απονομή του Ανώτερου Ταξιάρχη του Φοίνικα.

Ο υπουργός Αλέξης Βαφεάδης μεταξύ άλλων ανέφερε στον χαιρετισμό του: ” Κύπρος και η Αγία Έδρα έχουν αναπτύξει ισχυρή διμερή συνεργασία σε διάφορους τομείς, όπως ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, η υγεία, το περιβάλλον, η έρευνα και πολλά άλλα. Είμαστε βέβαιοι ότι η άριστη συνεργασία μας και η διμερής συνεργασία μας θα ενισχυθούν περαιτέρω. Θα ήθελα επίσης να επαναλάβω τη σημασία που αποδίδουμε στις κοινές μας ανησυχίες και ελπίδες σε θέματα οικουμενικής σημασίας, όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το περιβάλλον, η μετανάστευση.

Επιπλέον, ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στη σημαντική συμβολή της Μαρωνιτικής και Λατινικής Εκκλησίας στην κυπριακή κοινωνία στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, της πρόνοιας και του σεβασμού της ζωής.

Δράττομαι αυτής της ευκαιρίας για να ευχαριστήσω επίσης την Αγία Έδρα για τη στάση αρχών της εδώ και χρόνια στο Κυπριακό και την υποστήριξή της για μια δίκαιη και βιώσιμη διευθέτηση σύμφωνα με το συμφωνημένο πλαίσιο μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ”.

*Υπενθυμίζεται ότι το 2021 το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την εκμίσθωση κρατικής γης στην Αγία Έδρα για  ανέγερση Αποστολική Nunciature.  Το τεμάχιο βρίσκεται στην Αγλαντζιά, στην Λευκωσία. Η ανέγερση του οικοδομήματος θα γίνει , με δαπάνη της Αγίας Έδρας σε περίοδο πέντε χρόνων από την ημερομηνία υπογραφής της σχετικής Σύμβασης Μίσθωσης, αφού εξασφαλίσει προηγουμένως, όλες τις απαιτούμενες άδειες από τις αρμόδιες Αρχές.

 

Συναντήσεις Αρχιεπίσκοπου Edgar Peña Parra

Ο Αρχιεπίσκοπος  Peña Parra είχε χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη, την πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Γεώργιο.

Μετά την συνάντηση με τον Μακαριώτατο ο Peña Parra δήλωσε στην ιστοσελίδα μας ότι ο κ. Γεώργιος στα τέλη Μαΐου -αρχές Ιουνίου θα επισκεφτεί το Βατικανό και θα συναντηθεί με τον Πάπα Φραγκίσκο.

Επίσης, ανέφερε ότι γίνονται διαβουλεύσεις για έλευση στην Κύπρο για προσκύνηση της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου Παύλου.

 Στην συνάντηση με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη συζητήθηκε η κρίση στη Μέση Ανατολή και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στη μεταναστευτική πίεση που δέχεται η Κυπριακή Δημοκρατία από Σύριους πρόσφυγες που έρχονται από τον Λίβανο, ενώ ενημέρωσε  για την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον Παλαιστινιακό λαό.

Ο Αρχιεπίσκοπος Parra μετέφερε τους χαιρετισμούς και την ευλογία του Ποντίφικα προς τον Κύπριο Πρόεδρο  και αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς της Αγίας Έδρας   με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Α Χ. Βικέτος

 

 

 

Share this post