Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Τιμητική εκδήλωση για τους ποιητές Κλαίρη Αγγελίδου, Λεύκιο Ζαφειρίου, Ντίνα Κατσούρη, Μιχάλη Πασιαρδή και Μιχάλη Πιερή.

Την Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2022, η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστήμιο Κύπρου, διοργανώνει διαδικτυακή ποιητική βραδιά, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και τους Κύπριους ποιητές και ποιήτριες που έφυγαν πρόσφατα από την ζωή. Κλαίρη Αγγελίδου, Λεύκιο Ζαφειρίου, Ντίνα Κατσούρη, Μιχάλη Πασιαρδή και Μιχάλη Πιερή.

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Η αρχική ιδέα ανήκει στον ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι’ αυτό.

Την εισήγησή του υιοθέτησε ο τότε πρόεδρος της Εταιρείας Κώστας Στεργιόπουλος και η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, πρώτη ημέρα μετά την εαρινή ισημερία, που «συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό του πένθους». 

Η Εταιρεία Συγγραφέων θέσπισε την Ημέρα Ποίησης το 1998, επιλέγοντας για τον εορτασμό της την 21η Μαρτίου. Το 2001, ύστερα από εισήγηση του τότε προέδρου της Εταιρείας Βασίλη Βασιλικού, η UNESCO υιοθέτησε την «Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης».

Η 21η Μαρτίου  αποτελεί μια ευκαιρία εορτασμού για την ποίηση σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι  όμως και μια αφορμή για να στρέψουμε το βλέμμα μας στους σημαντικότερους χώρους που φιλοξενούν ποιητικές συλλογές στις βιβλιοθήκες. Ο πολιτισμός διαχρονικά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστήμιου Κύπρου και ένα από τους σημαντικότερους πυλώνες της δράσης της. Η Βιβλιοθήκη θα συνεχίσει να δίνει δύναμη και ζωή στην ποίηση, διότι σήμερα όσο ποτέ άλλοτε υπάρχει η ανάγκη να προωθούμε τα ιδανικά της ειρήνης, της ελευθερίας, της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, ιδανικά τα οποία μόνο η ποίηση μπορεί να μεταδώσει με το δικό της ξεχωριστό τρόπο από γενιά σε γενιά.

Η Βιβλιοθήκη τιμώντας την ημέρα ποίησης, ζήτησε από ανθρώπους της τέχνης και των γραμμάτων όπως και από ανθρώπους που αγαπούν την ποίηση να επιλέξουν και να απαγγείλουν αγαπημένα τους ποιήματα από τους τιμώμενούς μας ποιητές.

 

Η διαδικτυακή αυτή ποιητική βραδιά της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ομάδα Πολυμέσων και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας της Υπηρεσίας Πληροφορικής Υποδομής και με αξιοποιήση του Στούντιο Παραγωγής Οπτικοακουστικού Υλικού του Πανεπιστημίου Κύπρου.

 

Το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει την εκδήλωση από το κανάλι της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου στο YouTube : Βιβλιοθήκη, Πανεπιστήμιο Κύπρου UCY Library, την Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2022, στις 19:00. Ακολούθως, το βίντεο θα είναι διαθέσιμο για παρακολούθηση στο YouTube από το κανάλι της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου και στο κανάλι του Πανεπιστημίου Κύπρου στο YouTube: UCY TV

Share this post