Η Μεταμόρφωση του Χριστού δια χειρός Φώτη Κόντογλου

Η Μεταμόρφωση του Χριστού δια χειρός Φώτη Κόντογλου

Σήμερα , 6 Αυγούστου , η Εκκλησία τιμά την Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού. Είναι  δεσποτική εορτή, από τις μεγαλύτερες της χριστιανοσύνης.

Την ημέρα αυτήν έγιναν τα εγκαίνια του ομώνυμου ναού που οικοδόμησε  στο όρος  Θαβώρ η Αγία Ελένη, μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Στην φωτογραφία η τοιχογραφία  της Μεταμόρφωσης, που βρίσκεται στον ναό της Καπνικαρέας, στην πολυσύχναστη οδό Ερμού της Αθήνας.

Η τοιχογραφία είναι έργο του αναγεννητή της βυζαντινής αγιογραφίας στην Ελλάδα, Φώτη Κόντογλου, ο οποίος ήταν πρόσφυγας από τις Κυδωνίες (Αϊβαλί) της Μικράς Ασίας. Το εικονογραφικό έργο του στην Καπνικαρέα ξεκίνησε το 1942 και διήρκησε τουλάχιστον μέχρι και το 1959.

Η τοιχογραφία του Κόντογλου παραπέμπει  στην αντίστοιχη που είχε δημιουργήσει ο Μανουήλ Πανσέληνος στο Πρωτάτο του Αγίου Όρους.

 

Στην τοιχογραφία της Καπνικαρέας ο Ιησούς εικονίζεται σε στάση τριών τετάρτων με το σώμα στραμμένο ελαφρά προς την αριστερά του πλευρά και το κεφάλι μετωπικά, φορά χιτώνα ιώδους χρώματος και υπόλευκο ιμάτιο με λαδοπράσινες αποχρώσεις. Φέρει ένσταυρο φωτοστέφανο και στο ύψος των ώμων Του, πάνω στη δόξα αριστερά και δεξιά, αναγράφονται τα συμπιλήματα του ονόματός Του: «ΙC̃ / XC̃». Με το δεξί χέρι ευλογεί ενώ στο αριστερό κρατά το τυλιγμένο ειλητάριο που συμβολίζει την Καινή Διαθήκη,  που έφερε σε όλο τον κόσμο με την Ενσάρκωσή Του.

Στα δεξιά του Ιησού εικονίζεται ο Μωυσής, πατώντας στο πλάτωμα λίγο χαμηλότερης κορυφής και φέροντας την ανάλογη επιγραφή: «Ο / ΠΡοΦς / ΜΩΫCΗ̃ς». Παριστάνεται σε στάση τριών τετάρτων γυρισμένος προς τον Ιησού, φορά χιτώνα ιώδους χρώματος και πράσινο ιμάτιο και στα χέρια του κρατά τις πλάκες του Νόμου που παρέλαβε από τον ίδιο το μοναδικό Θεό που του αποκαλύφθηκε, συνάπτοντας έτσι Διαθήκη με τον περιούσιο λαό του, τους Ισραηλίτες. Αυτό το Νόμο τον οποίο ήρθε ο Ιησούς για να συμπληρώσει και να ανακαινίσει φέρνοντας τη νέα Διαθήκη που θα επισφραγίσει με το θάνατο και την ένδοξη Ανάστασή Του.

Στα αριστερά του Χριστού στέκεται, επίσης σε στάση τριών τετάρτων, ο προφήτης Ηλίας. Έχει κυρτωμένη την πλάτη του, λυγισμένο το δεξί γόνατο και απλωμένα τα δύο χέρια ικετευτικά προς τον Ιησού. Εικονίζεται ηλικιωμένος με πλούσια λευκά μαλλιά και γένια και φορά γαλάζιο χιτώνα και ιμάτιο σε κανελλί απόχρωση. Έξω από το φωτοστέφανό του αναγράφεται η επιγραφή: «Ο / ΠΡοΦς / ΗΛΊ / Ας».

Στο κάτω μέρος της εικόνας βρίσκονται οι μαθητές πεσμένοι στις πλαγιές του όρους Θαβώρ.     

*Η φωτογραφία της τοιχογραφίας είναι από την ιστοσελίδα του Ι. Ν. Καπνικαρέας Αθηνών

Share this post