Η Κύπρος θα αναγνωρίσει τα διαβατήρια εμβολιασμού του Ισραήλ. Το ίδιο θα κάνει και το Ισραήλ για την Κύπρο.

Η Κύπρος θα αναγνωρίσει τα διαβατήρια εμβολιασμού του Ισραήλ. Το ίδιο θα κάνει και το Ισραήλ για την Κύπρο.

Από την 1η Απριλίου 2021, Ισραηλινοί πολίτες, οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο εγκεκριμένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων δεν θα χρειάζεται να κάνουν PCR τεστ για να ταξιδεύσουν στην Κύπρο ούτε να τεθούν σε αυτοπεριορισμό άμα τη αφίξει τους, ανακοίνωσε ο πρόεδρος  Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας ο πρόεδρος Αναστασιάδης μιλούσε μετά από κατ` ιδίαν συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου. Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων τους και οι δύο «τόνισαν τις εξαίρετες σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες σε όλους τους τομείς σημειώνοντας τις προοπτικές για περαιτέρω εμβάθυνση τους».

Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Νετανιάχου είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποτελεί ένα σπουδαίο φίλο του Ισραήλ αλλά και δικό του προσωπικά, σημειώνοντας ότι από την εκλογή του Προέδρου το 2013 εργάζονται μαζί άοκνα και αποτελεσματικά για να οικοδομήσουν μια ξεχωριστή συνεργασία των δύο χωρών η οποία ενδυναμώνεται συνεχώς.

Αναφερόμενος στους τομείς συνεργασίας, ο κ. Νετανιάχου σημείωσε τους τομείς της ενέργειας, της διαχείρισης υδάτων, του τουρισμού, της δημόσιας ασφάλειας, αλλά και της Υγείας ιδιαίτερα μέσα και από τις προσπάθειες για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Εξέφρασε, επίσης, ευχαριστίες για την προθυμία της Κύπρου να αναγνωρίσει τα διαβατήρια εμβολιασμού του Ισραήλ κάτι που θα κάνει, όπως είπε, και η χώρα του για την Κύπρο.

Πρόσθεσε ότι αυτό διανοίγει προοπτικές για έναρξη των τουριστικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών στο εγγύς μέλλον.

Για τον τομέα της ενέργειας, ο κ. Νετανιάχου είπε ότι θα συνεχίσει η κοινή εργασία αναφορικά με τον αγωγό του EastMed για εξαγωγές του φυσικού αερίου των δύο χωρών, κάτι που θα ανοίξει νέες προοπτικές και σημείωσε ότι επ’ αυτού του θέματος έχει λάβει καλές εισηγήσεις από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Ισραήλ.

Είπε ακόμα ότι οι Συμφωνίες Abraham διανοίγουν νέους ορίζοντες συνεργασίας στην περιοχή που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν και την Κύπρο.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι το γεγονός ότι συνοδεύεται σε αυτή την επίσκεψη εργασίας στο Ισραήλ από τέσσερις Υπουργούς, Εξωτερικών, Άμυνας, Ενέργειας και τον Υφυπουργό Τουρισμού, οι οποίοι πραγματοποίησαν χωριστές συναντήσεις με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους, «δεικνύει το στρατηγικό βάθος των σχέσεων των δύο χωρών».

Πρόσθεσε ότι με τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου θα συζητήσουν θέματα που άπτονται της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού και τρόπους άμβλυνσης τους, σημειώνοντας ότι ο εμβολισμός αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Συνεχάρη, επίσης, τον Πρωθυπουργό για τις έγκαιρες ενέργειες της Κυβέρνησης του για εμβολιασμούς τους οποίους διενήργησε γρήγορα, κάτι που κατέστησε το Ισραήλ παγκόσμιο πρωταθλητή σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό, αφού ο μισός πληθυσμός της χώρας έχει εμβολιαστεί και ήδη φαίνονται τα αποτελέσματα.

Πρόσθεσε ότι προσβλέπει στο να πληροφορηθεί περαιτέρω για την πολύ επιτυχή διαδικασία εμβολιασμού από το Ισραήλ και να εξετάσουν τρόπους εμβάθυνσης της συνεργασίας στον τομέα αυτό.

Είπε ακόμα ότι θα έχουν την ευκαιρία κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας να ανταλλάξουν απόψεις για την πρόταση του Ισραήλ σε σχέση με το «Πράσινο Διαβατήριο» ενόψει και της επανέναρξης της ελεύθερης διακίνησης κάτι που είναι μεγάλης σημασίας για την Κύπρο η οποία εξαρτάται από τον τουρισμό.

«Προς τον σκοπό αυτό, είμαι ευτυχής να σας πληροφορήσω ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των αρμοδίων Αρχών των χωρών μας στη βάση της οποίας από την 1η Απριλίου 2021, Ισραηλινοί πολίτες, οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο εγκεκριμένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων δεν θα χρειάζεται να κάνουν PCR τεστ για να ταξιδεύσουν στην Κύπρο ούτε να τεθούν σε αυτοπεριορισμό άμα τη αφίξει τους», ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
.
Πρόσθεσε ότι «με ενδιαφέρει επίσης να ακούσω από τον Πρωθυπουργό για τη νέα θεραπεία για τον Covid-19 που αναπτύσσεται στο Ichilov Medical Center του Τελ Αβίβ, έχοντας υπόψη ότι οι αρμόδιες Αρχές μας έχουν συμφωνήσει η Κύπρος να πάρει μέρος στις κλινικές δοκιμές».

Αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι επαναβεβαιώνονται η εξαίρετη συνεργασία, αλλά και οι συνέργειες που έχουν εγκαθιδρυθεί τόσο διμερώς όσο και πολυμερώς, ενώ θα εξεταστούν τρόποι περαιτέρω συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας, κυρίως σε έργα όπως ο αγωγός EastMed και ο Eurasia interconnector.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι θα ενημερώσει τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ για τις εξελίξεις και τόνισε ότι η μορφή της επιδιωκόμενης λύσης είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και τις αρχές και αξίες της ΕΕ, καταλήγει η ανακοίνωση της Προεδρίας.

Μετά τις δηλώσεις τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ παρακάθισαν σε δείπνο εργασίας στην πρωθυπουργική κατοικία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ κ. Gabi Ashkenazi, στο περιθώριο της επίσκεψης εργασίας του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, στο Ισραήλ.

Πριν από τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο Ισραηλινός Υπουργός σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ είπε, μεταξύ άλλων, καλωσορίζοντας τον κ. Χριστοδουλίδη ότι αυτή ήταν η τέταρτη κατά σειρά συνάντηση του με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών κάτι που αντανακλά τις μεταξύ τους σχέσεις.

Πρόσθεσε ότι τον περασμένο Οκτώβριο, Κύπρος και Ισραήλ γιόρτασαν 60 χρόνια εξαίρετων σχέσεων τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο και σημείωσε ότι το Ισραήλ εκτιμά τα μέγιστα την απόφαση της Κυπριακής Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανέναρξη πτήσεων προς όφελος του τουρισμού των δύο χωρών.

Είπε ακόμα ότι προς το σκοπό αυτό ετοιμάζεται σχετικό πρωτόκολλο, όπως επίσης και πρωτόκολλο για αναγνώριση του εμβολίου του Ισραήλ.

Επεσήμανε ότι «η Κύπρος είναι ένας πολύ δημοφιλής προορισμός για τους Ισραηλινούς. Πέρσι έχουν επισκεφθεί το όμορφο νησί σας 300 χιλιάδες άτομα από το Ισραήλ», είπε.

Είπε ακόμη ότι με τον Κύπριο ομόλογο του θα συζητήσουν διμερή και περιφερειακά θέματα, καθώς, επίσης, και ζητήματα που άπτονται της ενέργειας, της ασφάλειας, της σταθερότητας και άλλα.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτεται το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί σαφή ένδειξη της σημασίας που αποδίδει η Κυπριακή Κυβέρνηση στη γεωστρατηγική διμερή σχέση με το Ισραήλ.

Πρόσθεσε ότι θα συζητήσουν κατά τη συνάντηση τους τις διμερείς σχέσεις και τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης τους, σημειώνοντας ότι πρόσφατα υπήρξαν θετικές εξελίξεις στην περιοχή, όπως οι Συμφωνίες Abraham, το ενεργειακό φόρουμ στο Κάιρο και άλλα.

«Θα ανταλλάξουμε ιδέες αναφορικά με το πώς οικοδομούμε σε αυτές τις θετικές εξελίξεις ώστε να μετατρέψουμε τη γειτονιά μας, την ευρύτερη Μέση Ανατολή, σε μια περιοχή ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

ΦΩΤΟ: SHOLOMI AMSALEM

Share this post