Η κληρονομιά της αυτοκρατορικής κυριαρχίας και η αστάθεια στην Μ. Ανατολή

Η κληρονομιά της αυτοκρατορικής κυριαρχίας και η αστάθεια στην Μ. Ανατολή

Ένας σημαντικός λόγος για την βία και την αστάθεια στη Μέση Ανατολή τις τελευταίες δεκαετίες, όσο ενοχλητικός και αν είναι για τις σύγχρονες ευαισθησίες, είναι ότι για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία, η περιοχή στερείται οποιουδήποτε είδους αυτοκρατορικά επιβαλλόμενης τάξης, εκτιμά ο Robert D. Kaplan*. 

Σε ανάλυση του, που δημοσιεύεται στο foreignaffairs.gr,  ο συγγραφέας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις βιβλίων για εξωτερικές υποθέσεις (μεταφρασμένα σε πολλές γλώσσες) και κάτοχος της Έδρας Robert Strausz-Hupé στη Γεωπολιτική στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων , επισημαίνει:

*Το γεγονός ότι η δημοκρατία δεν έχει μέχρι στιγμής καταφέρει να ριζώσει -ακόμη και σε χώρες όπου έχει δείξει κάποια προοπτική, όπως η Τυνησία- αποτελεί ένδειξη της εξουθενωτικής κληρονομιάς της αυτοκρατορικής κυριαρχίας. Η αυτοκρατορία, παρέχοντας μια δυσάρεστη αλλά διαρκή λύση για την τάξη, απέτρεψε άλλες εναλλακτικές από το να εδραιωθούν.

*Η ιδέα ότι οι αυτοκρατορίες έφεραν κάποια στοιχειώδη τάξη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή έρχεται σε αντίθεση με μεγάλο μέρος της σύγχρονης επιστήμης και δημοσιογραφίας. Σύμφωνα με την κοινή άποψη, η απουσία της δημοκρατίας και όχι η αυτοκρατορία είναι αυτή που ευθύνεται για την αστάθεια της περιοχής. Η θέση αυτή είναι κατανοητή.

*Με την εμπειρία της σύγχρονης ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας να είναι ακόμη νωπή σε πολλές χώρες, οι μελετητές και οι δημοσιογράφοι παραμένουν απασχολημένοι με τα εγκλήματα των Βρετανών, των Γάλλων, και άλλων ευρωπαϊκών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, την Αφρική, και αλλού. Επειδή ζούμε σε μια εποχή μετα-αποικιακής εξιλέωσης και αναθεωρητισμού, είναι φυσικό τα κακώς κείμενα των ευρωπαϊκών δυνάμεων κατά τους περασμένους αιώνες να προβάλλονται σε μεγάλο βαθμό. Η πρόκληση είναι να υπερβούμε αυτά τα κακώς κείμενα χωρίς να τα υποβαθμίσουμε.

-Διαβάστε το πλήρες κείμενο του Robert D. Kaplan στον σύνδεσμο:

Τάξη μετά την αυτοκρατορία | Foreign Affairs – Hellenic Edition

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post