Η …επιστροφή του προέδρου Αναστασιάδη στα καθήκοντα του

Η …επιστροφή του προέδρου Αναστασιάδη στα καθήκοντα του

Του Α. ΒΙΚΕΤΟΥ

Κάποιοι μάλλον αδαείς ή για να πουλήσουν εκδούλευση στον πρόεδρο Αναστασιάδη επεχείρησαν ανεπιτυχώς να αμφισβητήσουν το δημοσίευμα μας ( 20 Ιουλίου 2022) Το σοβαρό ολίσθημα του προέδρου Αναστασιάδη με το Πρωτόκολλο και ο παραγκωνισμός της προέδρου της Βουλής. – Αγγελιαφόρος (ageliaforos.com)

Σήμερα το πρωί δόθηκε στην δημοσιότητα γραπτή δήλωση του κ. Ανδρέα Ιωσήφ, Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Η δήλωση επί λέξει αναφέρει:

“Επιστρέφει στα καθήκοντα του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης μετά την αποχή των τελευταίων ημερών λόγω της νόσησης του με κορωνοϊό. Διαγνώστηκε την περασμένη Τρίτη κατά τη διενέργεια συνήθους ελέγχου, στον οποίο υποβλήθηκε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη στιγμή που γνωστοποιήθηκε ότι ήταν θετικός στον κορωνοϊό βρίσκεται σε αυτοπεριορισμό, ακολουθώντας τις προβλεπόμενες από τα ιατρικά πρωτόκολλα διαδικασίες.

Την Τρίτη, 26 Ιουλίου, στις 9.30 το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προγραμματίστηκε να προεδρεύσει σύσκεψης με εκπροσώπους των κοινοτήτων του Βασιλικού. Την ίδια μέρα, στις 7.00 το απόγευμα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα κηρύξει τις εργασίες του παγκόσμιου συνεδρίου διασποράς ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ και ΝΕΠΟΜΑΚ στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

Την Πέμπτη, 28 Ιουλίου στις 9.30 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προεδρεύσει συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Ακολούθως, στις 11.00 το πρωί θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκο Δένδια, συνάντηση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ Λευκωσίας – Αθήνας. Θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, τα επόμενα βήματα της Κύπρου και της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας. Στις 6.45 το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει το Κεντρικό Συμβούλιο των οργανώσεων των αποδήμων για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Θα ακολουθήσει δεξίωση που παραθέτει ο Πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία με την ευκαιρία του παγκόσμιου συνεδρίου Κυπρίων της διασποράς. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα απονεμηθούν τιμητικές διακρίσεις σε απόδημους για την προσφορά τους”.

Από την πρώτη φράση της δήλωσης “Επιστρέφει στα καθήκοντα του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης μετά την αποχή των τελευταίων ημερών λόγω της νόσησης του με κορωνοϊό” , ανακύπτει το ερώτημα , το οποίο και καλούμε τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τους συμβούλους του να απαντήσουν τεκμηριωμένα και με ευθήτητα:  Αφού επιστρέφει στα καθήκοντα του, σημαίνει ότι απουσίαζε ή απείχε απ΄αυτά (“προσωρινή απουσία” ή λόγω “προσωπικού κωλύματος”. (Δόξα τω Θεώ ελληνικά γνωρίζουμε για να μην εμπαίζουν την νοημοσύνη μας) . Εντελώς ανυπόστατο είναι και το επιχείρημα ότι “Η ΠτΒ θα ήταν προεδρεύουσα μόνο, αν ο κ. Αναστασιάδης αδυνατούσε να ασκήσει τα καθήκοντά του και εάν αυτό δημοσιευόταν στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όπως πάντοτε συμβαίνει όταν μεταβαίνει σε άλλη χώρα”. 

Άρα, κάκιστα και αντισυνταγματικά ο ΠτΔ δεν έκανε την δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως  και  όρισε ως εκπρόσωπο του στις εκδηλώσεις τις 20ης Ιουλίου τον υπουργό Οικονομικών και όχι την πρόεδρο της Βουλής. 

Ωστόσο, αυτό που με εκπλήσσει περισσότερο είναι η απουσία αντίδρασης από την ίδια την πρόεδρο της Βουλής και τα κοινοβουλευτικά κόμματα, που καθημερινά μας “βομβαρδίζουν” με δηλώσεις και ανακοινώσεις ,  για ένα μείζον θεσμικό  ολίσθημα του προέδρου Αναστασιάδη

Share this post