Για «προβοκάτσια» μιλά το Πατριαρχείο Μόσχας

Για «προβοκάτσια» μιλά το Πατριαρχείο Μόσχας

Με αρκετή καθυστέρηση σε σχέση με τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ του «Φ» , στις 19 -20 του μηνός για την αυτοαποκαλούμενη «Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Βορείου Κύπρου» και το δημοσίευμα μας (22.8.19) για την τουριστική εταιρεία «Παναγία» για Προσκυνηματικό τουρισμό στα κατεχόμενα, το Πατριαρχείο Μόσχας , μέσω του των πρακτορείων RIA News και Sputnik.gr , εξαπέλυσε επίθεση , κάνοντας λόγο για δημοσιεύματα «πρόκληση» ή «προβοκάτσια».
“Δημοσιεύθηκε άρθρο του Α. Βικέτου στην Κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» με τον «προκλητικό» τίτλο” Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στην κατεχόμενη Κυρήνεια “, με στόχο, όπως αναφέρεται από το Πατριαρχείο Μόσχας, « τη διάδοση της δυσπιστίας των Κυπρίων απέναντι στη Ρωσία και τη Ρωσική Εκκλησία», δήλωσε ο γραμματέας του τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας για τις Διορθόδοξες Σχέσεις, πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ. Το άρθρο της κυπριακής εφημερίδας αναδημοσίευσαν και πολλά ελληνικά μέσα ενημέρωσης, κάνοντας λόγο για «χέρι της Μόσχας» πίσω από την εμφάνιση της «Εκκλησίας», προστίθεται στην δήλωση.
Επίσης , ο πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ. ανέφερε πως: «Δεν είναι τυχαίο ότι το δημοσίευμα περιέχει αρκετές εικασίες για εισβολή στη δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Κύπρου και κινήσεις κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου, όμως δεν υπάρχει καμιά αναφορά ότι αυτή η κοινότητα δεν είχε ποτέ σχέση με το Πατριαρχείο Μόσχας», δήλωσε στο Sputnik ο πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ.
Έγκυρη εκκλησιαστική πηγή σχολίασε στον «Φ» ότι οι Ρώσοι «Πάντα ήταν πιο πετυχημένοι στη διαστροφή της πραγματικότητας και στην προπαγάνδα» και υπέδειξε ότι τα όσα ισχυρίζεται πιο πάνω ο Ίγκορ Γιακιμτσούκ δεν περιλαμβάνονταν στα ρεπορτάζ.
Ο πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ, εκφράζει, μεταξύ άλλων, την ευγνωμοσύνη του προς την ηγεσία της Εκκλησίας της Κύπρου για την άμεση ανταπόκριση και για το γεγονός ότι εξήγησε πως «η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει καμιά σχέση με αυτά».


Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε στον «Φ» και στα άλλα μέσα ότι το θέμα με την αυτοαποκαλούμενη «Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Βορείου Κύπρου» θα συζητηθεί στην Ιερά Σύνοδο , στις 5 Σεπτεμβρίου.
Ο εκπρόσωπος του τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας αναφέρθηκε επίσης και στους ορθόδοξους συμπατριώτες του, που ζουν στα Κατεχόμενα, λέγοντας ότι «το Πατριαρχείο της Μόσχας από την πλευρά του κάνει ό, τι είναι δυνατόν για την οργάνωση της ποιμαντικής φροντίδας τους».
Σε συμφωνία, προσθέτει, με την Εκκλησία της Κύπρου, «ένας ιερέας, επίσημος εκπρόσωπος της Εκκλησίας μας στην Κύπρο επισκέπτεται τακτικά το βόρειο τμήμα του νησιού για να τελεί λειτουργίες. Ένα από τα καθήκοντά του είναι να έλθει σε επαφή με τους ανθρώπους που παραπλανήθηκαν από τους σχισματικούς και να τους εξηγήσει την καταστροφική έννοια του σχίσματος».

Έγκυρη πηγή, που παρακολουθεί τις διεκκλησιαστικές και διορθόδοξες σχέσεις ανέφερε στον «Φ» ότι το Πατριαρχείο Μόσχας φαίνεται ότι ενοχλήθηκε περισσότερο από τα ερωτήματα του προχθεσινού άρθρου, με τίτλο «Για να μην είναι αργά…»
Τα όσα δήλωσε , επεσήμανε η ίδια πηγή, ο π. Ίγκορ Γιακιμτσούκ είναι «μια παράδοξη ομολογία» , δηλαδή ότι στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, όπου χωρίς την άδεια των τουρκικών αρχών δεν μπορεί να γίνει το παραμικρό, δραστηριοποιούνται Ρώσοι, έστω «σχισματικοί».

«Μέχρι τώρα το Πατριαρχείο Μόσχας δεν είχε δημοσιοποιήσει κινητικότητά του στα κατεχόμενα. Τώρα – αναγκάζεται – να μιλήσει για την εκεί παρουσία του, που ισχυρίζεται πως είναι σε συμφωνία με την Εκκλησία της Κύπρου», συμπλήρωσε η ίδια πηγή.
ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι ο «θρησκευτικός τουρισμός» των Ρώσων στα κατεχόμενα ευδοκιμεί και πέρα από το γραφείο «Παναγία» υπάρχουν και άλλα. Η “Βόρεια Κύπρος”, δηλώνεται πανηγυρικά, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αναφέρεται καν.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τις ιστοσελίδες
http://www.quinta.ru/countries/severnyy-kipr/info και

www.russiatourism.ru/operators/show.php?id=109385 με επίσημη καταχώρηση του ανωτέρω τουριστικού γραφείου στο Υπουργείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας


(Единый федеральный реестр туроператоров, Федеральное агентство по туризму, Министерство экономического развития Российской Федерации). Προφανώς, υπάρχουν πολλά παρόμοια ταξιδιωτικά γραφεία στη Ρωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» ο Ρώσος πρέσβης στην Λευκωσία Στανισλάβ Οσάτσι ,
τον οποίο ήθελε να συναντησει ο ΥΠΕΞ, Ν Χριστοδουλίδης, απουσιάζει.
Έτσι , ο προϊστάμενος του Τμήματος Ανατολικής Ευρώπης και Βαλκανίων του ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Ρώσο Επιτετραμμένο

Share this post