Φειδιππείδιο Βραβείο στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής

Φειδιππείδιο Βραβείο στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής

Ευχαριστίες στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την στάση του στο Μαυροβούνιο

Ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής και της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αμερική (OCA).

Στον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο απενεμήθει  το 24ο Φειδιππείδιο Βραβείο για την φλογερή προάσπιση του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, του Ελληνικού Κοινωφελούς Ραδιοφώνου της Νέας Υόρκης COSMOS FM 91.5, κατά τη διάρκεια του 33ου επισήμου επετειακού δείπνου του οργανισμού που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Terrace on the Park στο Flushing Meadows Park της Νέας Υόρκης.

Το πρόγραμμα της βραδιάς παρουσίασε η ηθοποιός Ανθούλα Κατσιματίδη ως τελετάρχης της εκδηλώσεως. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, αρμόδιος για θέματα αποδήμου Ελληνισμού Κων/νος Βλάσης παρέστη στην εκδήλωση και μετέφερε χαιρετισμό. Ο Στέλιος Τακετζής, πρόεδρος του οργανισμού GAEPIS (Greek American Educational Public Information System, Inc.) υπό την αιγίδα του οποίου λειτουργεί το CosmosFM, στο καλωσόρισμά του αιτιολόγησε την απόφαση του Οργανισμού να τιμήσει τον Αρχιεπίσκοπο. Ο αρχιμανδρίτης π. Ευγένιος Παππάς έκανε την παρουσίαση του τιμωμένου προσώπου, αποτίοντας φόρο τιμής στον Αρχιεπίσκοπο. Ο Άρχοντας του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μιχαήλ Ψαρός εξέφρασε την εκτίμηση και στήριξή του για το ραδιόφωνο CosmosFM, τον ενθουσιασμό του για το έργο της Εκκλησίας και την ηγεσία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου και την πρόοδο που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα για την ολοκλήρωση του Ναού του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου του Μανχάτταν.
Ο Αρχιεπίσκοπος αποδεχόμενος το Φειδιππείδιο Βραβείο εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του και σημείωσε:
“Η αποδοχή ενός τέτοιου βραβείου από κάποιον που κάνει αυτό που αγαπά περισσότερο από κάθε τι άλλο και εκτελεί το καθήκον του, αποτελεί δύσκολο πρόβλημα για τον τιμώμενο αποδέκτη. Στο πρόγραμμα σημειώνεται ότι το βραβείο δίνεται για την «φλογερή προάσπιση του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας». Αλλά, πως δέχεται κάποιος συγχαρητήρια για την εκπλήρωση των ευθυνών του; Πώς αποδέχεται την αναγνώριση διότι απλώς επιτελεί την αποστολή του;”.

Εξάλλου, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και ο Μητροπολίτης Τύχων συναντήθηκαν  στην έδρα της Ι. Αρχιεπισκοπής στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειας για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής και της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αμερική (OCA).


Αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν οι δύο Ιεράρχες να ορίσουν την 31η Μαρτίου ως ημέρα, κατά την οποία θα διανείμουν προσωπικά φαγητό στους ενδεείς αδελφούς μας σε συνεργασία με το πρόγραμμα της Φιλοπτώχου Αδελφότητος “Feed the Hungry” (Θρέψατε τους πεινώντες).
Συζήτησαν επίσης την προγραμματιζόμενη συλλειτουργία τους και δεσμεύθηκαν να ευλογήσουν και να ενθαρρύνουν την καλύτερη συνεργασία μεταξύ των Εφοριών των Θεολογικών Σχολών του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης και του Αγίου Βλαδιμήρου.

Επίσης, την  Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020, ο Επίσκοπος Διοκλείας κ. Μεθόδιος επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο στα Γραφεία της Αρχιεπισκοπής, για να συζητήσει περί της θρησκευτικής και πολιτικής κατάστασης στο Μαυροβούνιο.
Ο Επίσκοπος Μεθόδιος εξέφρασε την βαθειά ευγνωμοσύνη του για τη συμπαράσταση που του παρείχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Ευχαρίστησε, επίσης, τον Αρχιεπίσκοπο, κ. Ελπιδοφόρο, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράστασή του υπέρ της Ιεράς Μητροπόλεως Μαυροβουνίου (του Πατριαρχείου Σερβίας) στον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Πομπέο, όπως ευχαρίστησε και τον Μητροπολίτη Τύχωνα, και όλους τους ιεράρχες της Συνόδου Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων των ΗΠΑ, για την αλληλεγγύη τους.

Ο κ. Ελπιδοφόρος έστειλε σαφές μήνυμα στους εκατοντάδες χιλιάδες πιστών στο Μαυροβούνιο που διαδηλώνουν δύο φορές την εβδομάδα, ότι στον αγώνα αυτό δεν είναι μόνοι και ότι η προσπάθειά τους να διασώσουν τα ιερά τους υποστηρίζεται από τους ομοθρήσκους τους στις ΗΠΑ.
Ο Επίσκοπος Μεθόδιος περιέγραψε την πολύ δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η Εκκλησία στο Μαυροβούνιο. Ο νέος νόμος περί Θρησκευτικής Ελευθερίας και Νομικού Καθεστώτος Θρησκευτικών Κοινοτήτων, κάνει διάκριση εις βάρος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα τις μαζικές ειρηνικές διαδηλώσεις των Ορθοδόξων πιστών.
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος διαβεβαίωσε τον Επίσκοπο Μεθόδιο για την βαθειά ανησυχία του για τους αδελφούς της Ιεράς Μητροπόλεως Μαυροβουνίου, οι οποίοι επηρεάζονται αρνητικά από την εφαρμογή του νέου νόμου στη χώρα. Ανέφερε σχετικά: «Προσευχόμαστε για ειρήνη στο Μαυροβούνιο, για θρησκευτική ελευθερία για όλους, και για ανοικτή συζήτηση με όλες τις πλευρές σχετικά με αυτόν το νόμο».
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι εξής: Μητροπολίτης Τύχων, Επίσκοπος Ειρηναίος, Αιδεσιμολ. Αλέξανδρος Rentel, Αιδ. Miallo Backovic, Αιδεσιμολ. Νικόλαος Καζαριάν, Αρχιδιάκονος Joseph Matusiak και κ. Νικόλαος Άντον.

Share this post