Ευάγγελος Βενιζέλος: “Η οξεία τουρκική ρητορεία απευθύνεται περισσότερο στις ΗΠΑ και λιγότερο στην Ελλάδα”

Ευάγγελος Βενιζέλος: “Η οξεία τουρκική ρητορεία απευθύνεται περισσότερο στις ΗΠΑ και λιγότερο στην Ελλάδα”

Η πορεία προς τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο απασχολεί ελάχιστα την ελληνική δημόσια συζήτηση

Άρχισε σήμερα στην Αθήνα, ομιλία του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου,  το διήμερο ετήσιο συνέδριο της δεξαμενής σκέψης e-kyklos.   Θέμα του Συνεδρίου :«Εθνική στρατηγική και διεθνής περιδίνηση»,  υπό το φώς της διεθνούς περιδίνησης μετά τη ρωσική στρατιωτική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία όπως εκδηλώνεται σε όλα τα πεδία.

Κατά  τον Ευάγγελο Βενιζέλο “η οξεία τουρκική ρητορεία των τελευταίων ημερών απευθύνεται περισσότερο στις ΗΠΑ και λιγότερο στην Ελλάδα. Αφορά κατά βάθος τις δύσκολες σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας. Το ζήτημα άλλωστε της λεγόμενης αποστρατιωτικοποίησης των νησιών είναι το λιγότερο παράδοξο να τίθεται μεταξύ συμμάχων, κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και μάλιστα υπό συνθήκες πολέμου στην Ουκρανία και κινητοποίησης της Συμμαχίας”. 

Ο κ. Βενιζέλος  τόνισε την «ανάγκη να υπάρχει μια καλά επεξεργασμένη και συμπεριληπτική εθνική στρατηγική που μπορεί να συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική συναίνεση, είναι επιτακτική μέσα σε μια τόσο πολύπλοκη και εύθραυστη συγκυρία, γεμάτη από προκλήσεις και κινδύνους. Η χώρα πρέπει να κινείται εντός αυτού του θέματος», όπως είπε χαρακτηριστικά.

“Η πορεία προς τις προεδρικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία, απασχολεί ελάχιστα την ελληνική δημόσια συζήτηση και πάντως όχι με αναγωγή στην ανάγκη να υπάρχει μια σαφής εθνική στρατηγική για το Κυπριακό”, επεσήμανε.

*Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της ομιλίας.

«Εθνική στρατηγική και διεθνής περιδίνηση» by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Share this post