Ερωτήσεις και απαντήσεις για τα ελληνοτουρκικά

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τα ελληνοτουρκικά

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ, ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ

Όλα ξεκίνησαν από τον πολιτικό Στέφανο Μάνο. Είχε απορίες για τα περίπλοκα ζητήματα σχετικά με το δίκαιο της θάλασσας, τη Χάγη, την ΑΟΖ και τα ελληνοτουρκικά. Απορίες, τις οποίες επιχείρησε να λύσει τηλεφωνώντας επανειλημμένως στον Άγγελο Συρίγο. Ο καθηγητής, από την πλευρά του, προσπάθησε να απαντήσει με συνοπτικό τρόπο σε ερωτήματα, καθένα από τα οποία ήταν για διδακτορική διατριβή. Αυτός ο διάλογος , λόγω του ενδιαφέροντος του , δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα  “Καθημερινή” των Αθηνών. 

*************************

Ο Στέφανος Μάνος, πολιτικός και βιομήχανος, γεννήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1939.  Είναι από τους λίγους Έλληνες, που σπούδασε το 1963 μηχανολόγος – μηχανικός στο πολυτεχνείο της Ζυρίχης και στο Χάρβαρντ. Στην πολιτική  μπήκε το 1977.  Έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα για βουλευτική έδρα στη Β΄ Αθηνών με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, με την οποία και εξελέγη. Από τότε εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής μέχρι και το 2007, οπότε και έληξε η βουλευτική του θητεία, πλην των εκλογικών αναμετρήσεων του 1985 και του Νοεμβρίου του 1989. Διεκδίκησε ανεπιτυχώς δύο φορές την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας (1993 και 1997). 

Στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ήταν ένας από τους πρώτους στην κλάση Υπουργούς. Αρχικά ανέλαβε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (1990-91), στη συνέχεια το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας (1992) και τελικά το Υπουργείο Οικονομικών (1992-93). Από την ΝΔ διαγράφηκε και ίδρυσε το κόμμα των Φιλελευθέρων, που  προσχώρησε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, μετά από πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου. Μετά ίδρυσε (με τον Γιάννη Μπουτάρη και τον Βασίλη Κοντογιαννόπουλο)  το κόμμα  «Δράση»,  του οποίου είναι μέλος.

Ο Άγγελος Συρίγος  είναι Αν. Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου & Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στις 7 Ιουλίου 2019 στην Α΄Αθηνών.

Είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE PA).  Έχει γράψει βιβλία για τις ελληνoτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, τη Συμφωνία των Πρεσπών.

*Διαβάστε την συνομιλία ΕΔΩ

Ελληνοτουρκικά, ερωτήσεις -… by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

 

 

Share this post