Ερευνήτριες του Πανεπιστημίου Κύπρου ίδρυσαν τη νεοφυή εταιρεία Malloc

Ερευνήτριες του Πανεπιστημίου Κύπρου ίδρυσαν τη νεοφυή εταιρεία Malloc

Ανέπτυξαν εφαρμογή για την προστασία και ασφάλεια των δεδομένων και ανίχνευση κακόβουλου λογισμικού (spyware) υποκλοπής δεδομένων σε κινητές συσκευές

Το δικό της στίγμα στο διεθνές οικοσύστημα της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας αφήνει η Κυπριακή νεοφυής εταιρεία λογισμικού Malloc, η οποία ιδρύθηκε από τρεις ταλαντούχες πρώην ερευνήτριες του Πανεπιστημίου Κύπρου, με στόχο την προστασία και την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων και ανίχνευση κακόβουλου λογισμικού (spyware) υποκλοπής δεδομένων σε κινητές συσκευές.

 

Οι Δρ. Μαρία Τερζή, Λίζα Χαραλάμπους και  Άρτεμις Κοντού κατάφεραν να αναπτύξουν την ιδέα τους και να την κάνουν πράξη, όταν έλαβαν αρχική χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) της Κύπρου σε συνεργασία με το Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου και στη συνέχεια κατάφεραν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον της αμερικανικής εταιρείας Y Combinator, η οποία επενδύει μέσω προγραμμάτων της σε νεοφυείς εταιρείες παγκοσμίως. Μέσα απο το πρόγραμμα της Υ Combinator και σε λιγότερο απο ένα χρόνο από την σύσταση της εταιρείας, η Μalloc εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους σχεδόν 2 εκατ. δολαρίων.

 

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου οι τρεις ερευνήτριες παρουσίασαν σε φοιτητές/τριες, ερευνητές/τριες και μέλη της ακαδημαικής και επιχειρηματικής κοινότητας την πορεία τους προς την επιτυχία, τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, καθώς και τα μελλοντικά τους σχέδια.  

 

Από την ιδέα στην πράξη

Η νεοφυής εταιρεία λογισμικού Malloc ιδρύθηκε το 2020 από τρεις νεαρές ερευνήτριες του Κέντρου Αριστείας «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου, όταν σε συνεργασία με το Κέντρο Αριστείας «Κοίος», έλαβαν αρχική χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) της Κύπρου στο πλαίσιο του Προγράμματος «Restart 2016-2020 για Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία». Η χρηματοδότηση αφορούσε τη δημιουργία και αρχική ανάπτυξη νεοφυούς επιχείρησης η οποία θα είχε στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών με προοπτική διείσδυσης στη διεθνή αγορά. Η Malloc κατάφερε να αναπτύξει εφαρμογή λογισμικού για κινητές συσκευές η οποία να ειδοποιεί το χρήστη όταν οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή καταγράφει ή αποστέλλει δεδομένα από τη συσκευή του χρήστη χωρίς εξουσιοδότηση και να τον προστατεύει.

Σύμφωνα με τη Γενική Διευθύντρια Τεχνολογίας της Malloc, Δρ. Λίζα Χαραλάμπους, η εφαρμογή βασίζεται α) στην παρακολούθηση των δεδομένων του χρήστη, β) στον εντοπισμό τυχόν καταγραφής δεδομένων από άλλες εφαρμογές και γ) στην προστασία του χρήστη, δίνοντας τη δυνατότητα να σταματήσει οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη καταγραφή δεδομένων.

Η Γενική Διευθύντρια Επιχειρήσεων της Malloc, Δρ. Άρτεμις Κοντού, τόνισε την ανάγκη ύπαρξης αυτού του προϊόντος στην αγορά, καθώς σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, το 30% των εταιρειών παγκοσμίως επηρεάστηκαν από κυβερνοεπιθέσεις σε κινητές συσκευές εργαζομένων τους και ότι η παγκόσμια αγορά για προστασία δεδομένων σε κινητές συσκευές καταναλωτών θα αγγίξει τα 6,6 δισ. δολάρια εως το 2026. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα στοιχεία, συνέχισε η Δρ. Κοντού, η Malloc ανέπτυξε αυτή την εφαρμογή για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ιδιώτες, αλλά και από επιχειρήσεις με στόχο πάντα την προστασία της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων σε κινητές συσκευές. Αυτή τη στιγμή, η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στο Google Play για κινητές συσκευές Android και απαριθμεί 100,000 ενεργούς χρήστες, πρόσθεσε η Δρ. Κοντού.

Η πορεία προς την επιτυχία και τα μελλοντικά σχέδια

Η Ανώτατη Εκτελεστική Διευθύντρια της Malloc, Δρ. Μαρία Τερζή (φωτο επάνω), αναφέρθηκε στις προκλήσεις, εμπειρίες και γνώσεις που απέκτησε η ομάδα, καθώς και στους σημαντικότερους σταθμούς της διαδρομής της Malloc προς την επιτυχία, που είναι η συνεργασία με το Κέντρο Αριστείας «Κοίος» για την ετοιμασία της πρότασης και της εξασφάλισης της πρώτης χρηματοδότησης από το ΙδΕΚ, η ένταξη στο IDEA Innovation Center της Τράπεζας Κύπρου, η πρώτη αναγνώριση της Malloc με το Βραβείο Επιχειρηματικότητας 2020 του Πανεπιστημίου Κύπρου και τέλος η χρηματοδότηση από το Y Combinator και Αμερικανούς επενδυτές.

Επίσης, έκανε αναφορά στα μελλοντικά σχέδια της Malloc, λέγοντας ότι η εταιρεία σκοπεύει σύντομα να εκδώσει την εφαρμογή της και για iOS κινητές συσκευές, ενώ ήδη άρχισε να δοκιμάζει πιλοτικά τη χρήση της εφαρμογής σε μορφή βιβλιοθήκης SDΚ, την οποία άλλες εταιρείες θα μπορούν να χρησιμοποιούν για την προστασία των εφαρμογών τους σε κινητές συσκευές και για την αποτροπή κακόβουλης πρόσβασης στα δεδομένα χρηστών τα οποία επεξεργάζονται.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Malloc: : https://www.mallocprivacy.com/

ΠΗΓΗ: Πανεπιστήμιο Κύπρου

Share this post