Επίσπευση εκλογών ζήτησε ο Μουσταφά  Ακιντζί

Επίσπευση εκλογών ζήτησε ο Μουσταφά  Ακιντζί

“Κυβερνητική” κρίση έφερε το σπάσιμο της καραντίνας από τους Τούρκους επιχειρηματίες

Ο Μουσταφά Ακιντζί ζήτησε την επίσπευση την εκλογών για την ανάδειξη του ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο.

Οι εκλογές , στις οποίες θα είναι και πάλι υποψήφιος ο Ακιντζί, επρόκειτο να γίνουν στις 20 Απρίλιου , αλλά η ημερομηνία διεξαγωγής τους μετατέθηκε για τον  Οκτώβριο εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Μιλώντας στον « Μπαϊράκ», ο Μουσταφά Ακιντζί ανακοίνωσε ότι αύριο , Παρασκευή θα συναντηθεί με τους τ/κ πολιτικούς αρχηγούς. Σε αυτήν την σύσκεψη ο τ/κ ηγέτης θα ζητήσει την επίσπευση των  εκλογών. Ο πρώτος γύρος θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στις 16 Αυγούστου και ο δεύτερος στις 23 Αυγούστου.

Ο κ. Ακιντζί υπενθύμισε ότι στο παρελθόν είχε προτείνει την διεξαγωγή των εκλογών το συντομότερο, δίχως ωστόσο να τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.«Αν πάνε όλα καλά θα μπορούσε να επισπευστεί η ημερομηνία των εκλογών, δίχως να αναμένουμε την 11η Οκτωβρίου», δήλωσε ο κ. Ακιντζί. Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, η τελική απόφαση για την νέα ημερομηνία θα ληφθεί από την «βουλή».

Μεγάλη «κυβερνητική» κρίση ξέσπασε στην τουρκοκυπριακή πλευρά , με αφορμή την παραβίαση της καραντίνας και των μέτρων προστασίας για την πανδημία του κορονοϊού στο  αεροδρόμιο της Τύμβου (Ερτζιάν). Το ζήτημα προκλήθηκε με την άφιξη προ ημερών   ομάδας Τούρκων επιχειρηματιών με ιδιωτικό τζετ.  

Η ομάδα οδηγήθηκε σε ένα μεγάλο ξενοδοχείο των, δίχως να έχει ακολουθηθεί το μέτρο της καραντίνας,  που εφαρμόζεται σε όσους επισκέπτονται την τουρκοκυπριακή πλευρά κατά την περίοδο της πανδημίας.

Οι Τούρκοι επιχειρηματίες έδειξαν ενδιαφέρον για την  δημιουργία μιας μαρίνας στην Λάπηθο. Εξαιτίας του θέματος , που προκλήθηκε, οι Τούρκοι επιχειρηματίες απέσυραν την πρόταση τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή» της Κύπρου γίνονται διαπραγματεύσεις και συζητήσεις, από το αποτέλεσμα των οποίων θα εξαρτηθεί το μέλλον της «κυβέρνησης» Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) – Κόμματος Λαού (ΚΛ), η οποία σχηματίστηκε πριν από περίπου ενάμιση έτος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το ΚΕΕ  διαπραγματεύεται με το ΚΛ τον τρόπο με τον οποίο θα δρομολογηθεί ο «κυβερνητικός» ανασχηματισμός. Το ΚΛ ζητά την αποχώρηση τουλάχιστον τριών «υπουργών» από την «κυβέρνηση».

Το ΚΕΕ επιμένει στην παραίτηση του «Υπουργού Μεταφορών», με το σκεπτικό ότι «και εκείνος φέρει μερίδιο ευθύνης».  

 

Share this post