Επιχειρήθηκε εμβολισμός ελληνικού σκάφους

Επιχειρήθηκε εμβολισμός ελληνικού σκάφους

Από τουρκική ακταιωρό ανοιχτά της νήσου Κω εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Σκοπούμενη σύγκρουση τουρκικής ακταιωρού με περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος της Ελλάδος  με σαφή πρόθεση τον εμβολισμό του σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης στα ανοιχτά της Κω.
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας, στις 05:45 σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή νήσου  Κω, “εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός προέβη σε σκοπούμενη σύγκρουση με περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω, με σαφή πρόθεση τον εμβολισμό του εν λόγω σκάφους”.
Σημειώνεται ότι, το περιπολικό σκάφος εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή επί της οριογραμμής. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν η πρόκληση μικρών υλικών ζημιών στο περιπολικό σκάφος, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος.
Στο βίντεο που ανέβασε στο Twitter η ανταποκρίτρια της Bild στην Ελλάδα ακούγονται οι  Έλληνες που βρίσκονται πάνω στο σκάφος να λένε «μας χτύπησε στο πίσω μέρος μας έσπασε τα ρέλια».
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε σκάφος του λιμενικού σώματος στη Λέσβο.
Στο υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος κλήθηκε  ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα με αφορμή το περιστατικό που σημειώθηκε στα ανοιχτά της Κω και είχε σαν στόχο τον εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό.
Στο γεγονός αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «έχει κληθεί ο Τούρκος πρέσβης για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών και ενημερώνονται όπως είναι η πάγια τακτική μας όλοι οι εταίροι μας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ».


Ο κ. Πέτσας σχολίασε επίσης και τις δηλώσεις Ερντογάν ο οποίος παρομοίασε με ναζί τους Έλληνες, λέγοντας ότι «προσπαθεί διαρκώς να δυναμιτίζει το κλίμα με τέτοιες δηλώσεις και ότι η καλύτερη απάντηση είναι η ανακοίνωση του κεντρικού ισραηλιτικού συμβουλίου».

Εξάλλου, Στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα, Μιχάλης-Χρήστος Διάμεσης.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, από τον Έλληνα πρέσβη ζητήθηκε να σταματήσουν «οι παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων, να απευθύνει σύσταση στις μονάδες της στα χερσαία σύνορα και να σταματήσει τις συλλήψεις δημοσιογράφων που καλύπτουν την ανθρωπιστική κατάσταση των προσφύγων στη Ρόδο και τη Μυτιλήνη».
Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu αναφέρει ότι ο πρέσβης κλήθηκε για εξηγήσεις σχετικά με τις «παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων, αλλά και την σύλληψη δημοσιογράφων».

Η κίνηση θεωρείται ως παιχνίδι εντυπώσεων από την πλευρά της Άγκυρας, καθώς το πρωί, εκλήθη στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα μετά το περιστατικό με την τουρκική ακταιωρό που συγκρούστηκε με σκάφος του Λιμενικού ανοικτά της Κω.

Share this post