Εορτή Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και μνημόνευση Κιέβου Επιφανίου (Βίντεο)

Εορτή Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και μνημόνευση Κιέβου Επιφανίου (Βίντεο)

“Η ονομαστική Σας εορτή δίδει την αφορμήν όπως επαινέσωμεν την αμετακίνητον πιστότητα Υμών εις την Ιεράν Παράδοσιν , το αδειάπτωτον ενδιαφέρον, δια την φιλόθεον λειτουργίαν των εκκλησιαστικών πραγμάτων…”, επισημαίνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε Γράμμα Του προς τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’ με την ευκαιρία των σημερινών ονομαστηρίων του.

Το πρωί τελέστηκε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στην εντός των τειχών Λευκωσία, Αρχιερατικό Συλλείτουργο προϊσταμένου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου  Χρυσοστόμου. 

Με τον εορτάζοντα Προκαθήμενο της Εκκλησίας  Κύπρου συλλειτούργησαν οι διαμένοντες στην Αρχιεπισκοπή Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Καρπασίας , Χριστοφόρος, Νεαπόλεως , Πορφύριος και Μεσαορίας ,  Γρηγόριος.  Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Έξαρχοι των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων, Επίσκοπος Νιτρίας , Νικόδημος και Μητροπολίτης Βόστρων , Τιμόθεος αντίστοιχα. Επίσης, στο συλλείτουργο έλαβαν μέρος οι διαμένοντες στην Ιερά Αρχιεπισκοπή κληρικοί, ο Διευθυντής τής Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας Κύπρου  και ο κοσμήτοράς της.

Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο, Θεοχάρης Λαλάκος, ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, εκπρόσωποι της πολιτείας, εκπαιδευτικοί και ικανός αριθμός πιστών εντός και εκτός τού ναού.

Στην Μεγάλη Είσοδο (Άγια) ο Αρχιεπίσκοπος μνημόνευσε μεταξύ των Προκαθημένων των άλλων κατά τόπους Εκκλησίων και τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο. Το αυτό έγινε και από τον διάκονο στην μνημόνευση , μετά τον καθαγιασμό των Τιμίων Δώρων. Το γεγονός ότι συλλειτούργησαν οι Επίσκοποι Νεαπόλεως και Μεσαορίας σημαίνει ότι δεν αμφισβητούν την ενέργεια του Αρχιεπισκόπου. Ο Επίσκοπος Καρπασίας είχε συλληουργήσει με τον Αρχιεπίσκοπο , όταν για πρώτη φορά μνημόνευσε τον κ. Επιφάνιο. 

Τη διακονία τού θείου λόγου ανέλαβε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης , Γρηγόριος , Αρχιγραμματέας τής Ιεράς Συνόδου, ο οποίος αναφέρθηκε στις αδικίες που υπέστη ο εορταζόμενος άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος αλλά και στη διδασκαλία του σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίζει κάποιος την αδικία στην επίγεια ζωή του.

«Πότε καί πῶς ὅμως ὠφελεῖται ὁ ἄνθρωπος πού ὑφίσταται ἀδικίες ἐκ μέρους τῶν συνανθρώπων του;… Ὠ­φελεῖται ὁ πιστός ὅταν ὑπομένει τήν ἀδικία μέ γενναιότητα. Ὅσο μάλιστα μεγαλύτερη εἶναι ἡ γενναιότητα πού ἐπιδεικνύει, τόσο μεγάλη εἶναι καί ἡ Πρόνοια τοῦ Θεοῦ… Ὁπωσδήποτε ἡ ἀδικία προκαλεῖ, πάλι κατά τόν ἱερό Πατέρα, πόνο μεγαλύτερο ἀπό τόν πόνο πού προκαλεῖ ὁ θάνατος. Ἄθλημα  βαρύ, βαρύτατο πού προσφέρεται μόνο στούς τούς γενναίους γιά νά τούς κάνει γενναιότερους, ἁγιότερους, ἄξιους τῆς Βασιλείας τῶν οὐρανῶν. Ὁ προστάτης σας Ἅγιος, Μακαριώτατε, εἶναι φωτεινό μετέωρο, ὁδηγός  ἀπλανής κάθε ψυχῆς πού ποθεῖ τόν Οὐρανό καί στό καυτό θέμα τῆς ἐποχῆς μας. Εὐχηθεῖτε κάθε ἀδικία πού μπορεῖ νά παρουσι­ασθεῖ στό δρόμο μας νά τήν δεχόμαστε ὡς εὐλο­γία Θεοῦ».

Τέλος, αναφερόμενος στον Μακαριώτατο είπε: «Ὁ προστάτης σας Ἅγιος, Μακαριώτατε, εἶναι φωτεινό μετέωρο, ὁδηγός  ἀπλανής κάθε ψυχῆς πού ποθεῖ τόν Οὐρανό καί στό καυτό θέμα τῆς ἐποχῆς μας» κι ευχήθηκε στον Μακαριώτατο «τόν ρέκτη τοῦ δικαίου καί τῆς δικαιο­σύνης  πολλά τά ἔτη, εὐλο­γη­μένα καί εἰρη­νικά, ὅλα πρός δόξαν τοῦ Πανα­γάθου Τριαδικοῦ Θεοῦ μας».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, οι Ιεράρχες, ο κλήρος και οι πιστοί συνόδευσαν τον Μακαριώτατο ἐν πομπῇ στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, προπορευομένων των Ιεροψαλτών. Εκεί εψάλη ο Πολυχρονισμός του  Αρχιεπισκόπου  Χρυσοστόμου.

Κατόπιν, ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε όλους τους παριστάμενους για τις ευχές και αντευχήθηκε υγεία και δύναμη με τις πρεσβείες του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

 

 

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

 

Σήμερα, 13 Νοεμβρίου, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Ιωάννου αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Χρυσοστόμου εκ μεταθέσεως από τις 14 Σεπτεμβρίου, για να μην στερείται την τιμή ένεκα της εορτής της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος θεωρείται μέγας φωστήρ της τρισηλίου Θεότητος, «το θεόπνευστο όργανο, ο μιμητής των Αποστόλων». Είναι ένας εκ των τριών μεγάλων Ιεραρχών, διδάσκαλος της οικουμένης και προστάτης των Ελληνικών Γραμμάτων. Γεννήθηκε το 347 μ.Χ. στην Αντιόχεια από ευσεβείς χριστιανούς, το Σεκούνδο και την Ανθούσα. Ευφυής και πολυτάλαντος καθώς ήταν, διακρίθηκε στις επιστήμες. Μελέτησε εις βάθος τα ελληνικά γράμματα και σπούδασε στη Συρία κοντά στον ξακουστό ρητοροδιδάσκαλο Λιβάνιο. Ιδιαίτερα  εντρύφησε στη μελέτη των Ιερών Γραφών και απέκτησε βαθιά θεολογική μόρφωση. Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του, αφοσιώθηκε στο μοναχικό βίο.

Ο ένθεος ζήλος του τον οδήγησε στην έρημο, όπου επιδόθηκε στην άσκηση και την προσευχή. Πράγματι, αναδείχθηκε επίγειος Άγγελος και ουράνιος άνθρωπος. Όταν επέστρεψε στην Αντιόχεια, χειροθετήθηκε αναγνώστης, δηλ. ερμηνευτής της Αγίας Γραφής, και αργότερα χειροτονήθηκε διάκονος από τον Πατριάρχη Μελέτιο. Έξι χρόνια μετά, ενθρονίστηκε αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, «ως θησαύρισμα των αρετών», αναδείχθηκε ηγετική φυσιογνωμία, έξοχος ποιμένας, μέτρο της ταπείνωσης, αλλά και ερμηνευτής των Γραφών, ιδιαίτερα του Ιερού Ευαγγελίου και των Επιστολών του Αποστόλου Παύλου. Κατέλειπε ανεκτίμητο συγγραφικό έργο και σε ποσότητα και προπάντων σε ποιότητα. Σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας, από τη γραφίδα του Χρυσοστόμου έχουμε την ομώνυμη θεία Λειτουργία, που επιτελείται τις περισσότερες ημέρες του έτους.

Δεν ήταν μόνο θεωρητικά καταρτισμένος, αλλά και έμπρακτα δίδασκε την εγκράτεια και τη φιλαλληλία. Καταξιώθηκε ως «το πάγχρυσο στόμα, των αμαρτωλών ο εγγυητής», «η γλώσσα η φιλάνθρωπος». Η σύγκρουσή του με την ασεβή και άρπαγα αυτοκράτειρα Ευδοξία τον οδήγησε σε αλλεπάλληλες εξορίες. Εξεδήμησε προς Κύριο στην πορεία του προς την τελευταία εξορία του στα Κόμανα του Πόντου στις 14 Σεπτεμβρίου το 407 μ.Χ.

Πολύπλευρη προσωπικότητα ο ιερός Χρυσόστομος, από όποια πλευρά και αν αποτιμηθεί το έργο και η προσφορά του.

Σήμερα πανηγυρίζει η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στον Κουτσοβέντη στον Πενταδάκτυλο και η ομώνυμη ενορία στη Λακατάμεια.

Σήμερα η Αποστολική και Παλαίφατη τοπική μας Εκκλησία σεμνύνεται με την ευκαιρία των σεπτών ονομαστηρίων του Μακαριωτάτου Προκαθημένου Αυτής. Με τις πρεσβείες του επωνύμου αυτού, Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, ευχόμαστε εις έτη πολλά Δέσποτα! με υγεία ευσταθή και ακράδαντο!

 

Share this post