Εντός Φεβρουαρίου η άτυπη πενταμερής

Εντός Φεβρουαρίου η άτυπη πενταμερής

Τατάρ: Διαπραγμάτευση νόνο  για μια συνεργασία δύο κρατών που θα ζουν πλάι πλάι στην βάση της κυριαρχικής ισότητας

Την πρόθεση του γ.γ.  των ΗΕ να συγκαλέσει την άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό  εντός Φεβρουαρίου 2021 μετέφερε στον πρόεδρο Αναστασιάδη η ειδική απεσταλμάνη του Τζέιν Χολ Λουτ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , Κυριάκος Κούσιος.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε   ετοιμότητα  να συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη μέσα στο πλαίσιο της επιστολής του ΓΓ των ΗΕ της 26ης Οκτωβρίου. Ο κ. Κούσιος είπε ότι έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση σε σχέση με τη σύγκληση της άτυπης πενταμερούς από τον γ.γ. των ΗΕ.

Επίσης, ο κ.  Αναστασιάδης εξέφρασε  την προσδοκία πως η άτυπη πενταμερής θα οδηγήσει σε ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών, με στόχο την επίτευξη μιας λύσης στο κυπριακό πρόβλημα εντός του συμφωνημένου πλαισίου .

ΦΩΤΟ: Σταύρος Ιωαννίδης

Περαιτέρω, εξέφρασε τη σημασία προώθησης ουσιαστικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ως και η σχετική παράκληση του γ.γ. , τα οποία θα δημιουργήσουν το κατάλληλο κλίμα και τις προοπτικές για επίτευξη του στόχου επίλυσης του Κυπριακού.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι μονομερείς ενέργειες δεν βοηθούν στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος και ούτε βοηθούν στην επιτυχία ενός νέου διαλόγου.

Ο Τατάρ

Ικανοποίηση  από την συνάντηση του με την ειδική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, εξέφρασε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ο οποίος  μίλησε για άτυπη πενταμερή στην Νέα Υόρκη, τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου, αναφέροντας ότι σε αυτή δεν θέλει να συζητήσει ΜΟΕ.

«Εάν υπάρξουν επίσημες συνομιλίες, ξεκαθαρίσαμε ότι, η τ/κ πλευρά σε διαβούλευση με την Τουρκία, μπορεί να διαπραγματευτεί για μια συνεργασία δύο κρατών που θα ζουν πλάι πλάι στην βάση της κυριαρχικής ισότητας», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ. Πρόσθεσε δε πως η εντύπωση που αποκόμισε είναι ότι «η θέση και τα επιχειρήματά του βρήκαν ανταπόκριση».

Σύμφωνα με τον κ. Τατάρ η κ. Λουτ,  θα διαβουλευθεί με τις εγγυήτριες δυνάμεις και με τον γ.γ. του ΟΗΕ και, αφού ξεκαθαρίσει εάν υπάρχει ή όχι «ένα έδαφος, θα μπορεί να γίνει μια συνάντηση 5 + 1 στην Νέα Υόρκη τέλος Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου, σε μια ημερομηνία που θα βολεύει όλους.

Και οι άλλες πλευρές, ανέφερε,  θα συζητήσουν με την κ. Λουτ,  εάν μπορεί να γίνει μια τέτοια 5μερη συνάντηση και εάν με τις θέσεις τους υπάρχει το έδαφος με τις θέσεις που θέτουν οι πλευρές.

Ο Τατάρ είπε ότι η θέση του για μια «συνεργασία δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας» δεν είναι προϋπόθεση για την πραγματοποίηση μιας 5 + 1 συνάντησης, αλλά ξεκαθάρισε ότι, «εάν μετά από την πενταμερή, με τις απόψεις που έχει εκφράσει, υπάρχει έδαφος για συζήτηση, τότε θα μπορούν να συνεχιστούν οι συνομιλίες».

 

Στο μεταξύ στις επαφές της Τζέιν Χόλ Λουτ στη Λευκωσία αναφέρθηκε στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ. Απαντούσε σε ερώτηση  ότι «η κυπριακή Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο ΓΓ σχεδιάζει να συναντηθεί με τους ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

«Παίρνουμε κάθε πράγμα με τη σειρά του. Η Τζέιν Χολ Λουτ είναι στο νησί. Επισκέπτεται την Κύπρο από τις 10-12 Ιανουαρίου για συναντήσεις με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Είναι μέρος των διαβουλεύσεων που πραγματοποιεί εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα με τις δύο κυπριακές κοινότητες, όπως και τις εγγυήτριες δυνάμεις, με σκοπό να εκτιμήσει τις συνθήκες για να προετοιμαστεί μία άτυπη συνάντηση 5+1», είπε.

Σε παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι δεν ήταν αυτό που είπε ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ότι θα λάβει χώρα η συνάντηση, ο κ. Ντουζαρίκ είπε «νομίζω κάθε εκπρόσωπος λέγει αυτά που του λένε να πει και εντός των παραμέτρων του τι μπορεί να πει».

Share this post