Ενημέρωση αλά -καρτ και διαρροή εγγράφων από τους ινστρούχτορες του προέδρου

Ενημέρωση αλά -καρτ και διαρροή εγγράφων από τους ινστρούχτορες του προέδρου

Του Αριστείδη Χ. Βικέτου

 

Η λέξη ινστρούχτορας < ρωσική инструктор < γαλλική instructeur σημαίνει, σύμφωνα με το Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής. (1998) του Ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη:

 1.καθοδηγητής, συμβουλάτορας

2. καθοδηγητής κομμουνιστικής οργάνωσης ή κόμματος

Η λέξη έχει επιβιώσει, ανεξαρτήτως πολιτικού ή πολιτειακού καθεστώτος και προσδιορίζει τα πρόσωπα, που βρίσκονται δίπλα σε έναν ηγέτη και διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στην γραμμή , που θα περάσει προς τα έξω για διάφορα ζητήματα, εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής. Επίσης, τα πρόσωπα αυτά φρονίζουν να καλλιεργούν -δεν το πετυχαίνουν πάντα-καλές σχέσεις με τα Μέσα Γενικής Ενημέρωσης ( Τύπος έντυπος και ηλεκτρονικός). 

Στην περίπτωση του πρέδρου Χριστοδουλίδη αυτόν τον ρόλο, που ορισμένες φορές είναι άχαρος, έχουν αναλάβει κατ΄εξοχήν  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου , Βίκτωρας Παπαδόπουλος. Ορισμένες φορές κάνουν επίσημες γραπτές δηλώσεις , οι οποίες όμως ελέγχονται για την ακρίβεια τους , καθώς στόχος, κυρίως, είναι η εωτερική κατανάλωση. Άλλες πάλι φορές , καλυπτόμενοι πίσω από το ” off the record” προσπαθούν ανέξοδα να περάσουν την κυβερνητική γραμμή. 

Τα γράφω αυτά , διότι σήμερα ΜΟΝΟ σε τρεις  εφημερίδες δημοσιεύται ο χάρτης με την διαφαινόμενη από τους Τούρκους ανατροπή τους “status quo” για την κατάληψη μέρους της νεκρής ζώνης στην περιοχή Άρσους- Πύλας. Για να μην κατηγορηθούν οι ινστρούχτορες για “μεροληπτική” στάση διέρευσαν από χθες τον χάρτη, που υποτίθεται ότι είναι απόρρητος στις εφημερίδες:”Ο Φιλελεύθερος” (ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ), που  μπορεί να χαρακτηριστεί ως “φιλοκυβερνητική”, στον  “Πολίτη” και στην “Χαραυγή”, που θεωρούνται ως “αντιπολιτευόμενες”. 

 

Εφημερίδα “Χαραυγή”

Για να είμαι σαφής . Δεν αμφισβητώ το δικαίωμα των συναδέλφων μου στην διερευνητική δημοσιογραφία. Αλλά , ζώντας στην Κύπρο, η πρόσβαση του δημοσιογράφου , λόγω της στρεβλής αντίληψης της εξουσίας, στα πιο απλά πράγματα είναι σχεδόν αδύνατη και μάλιστα αυθημερόν. 

 Το φαινόμενο είναι διαχρονικό. Πρέπει να υπάρχει ίση μεταχείρηση του Τύπου στην πράξη και όχι στα λόγια. Ας μην υποτιμούν την νοημοσύνη μας οι κύριοι Λετυμπιώτης και Παπαδόπουλος, ο οποίος μάλιστα πέρασε από τον δημοσιογραφικό χώρο. 

Χθες το χρέος τους ήταν να καλέσουν τους εκπροσώπους του Τύπου, συμπεριλαμβανομένων των ξένων ανταποκριτών, και να κάνουν μια σφαιρική ενημέρωση. Αυτό ήταν και το χρέος του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο έχει δικό του εκπρόσωπο Τύπου. 

Βέβαια , όλα αυτά δεν μπρεί να έγιναν χωρίς να γνώριζε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Συνεπώς , είναι ο κύριος υπεύθυνος για την διαιώνιση τέτοιων απαράδεκτων νοοτροπιών και πρακτικών. 

 

 

Share this post