Έλεος, Πανιερώτε Μητροπολίτα Ταμασού Ησαΐα

Έλεος, Πανιερώτε Μητροπολίτα Ταμασού Ησαΐα

Του  Αριστείδη Χ. Βικέτου

Έξι μέρες , πριν από τις εκλογές, της 18ης Δεκεμβρίου, για την ανάδειξη του τριπροσώπου για τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές, ο υποψήφιος για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο, Μητροπολίτης Ταμασού & Ορεινής Ησαΐας, σε συνέντευξη  (Ταμασού Ησαΐας : Βαθύ κράτος, σήψη και διαφθορά σε πλούσιες Μονές και Μητροπόλεις – Αγγελιαφόρος (ageliaforos.com) στον δημοσιογράφο Μανώλη Καλατζή για τον τηλεοπτικό σταθμό Plus και την εφημερίδα «Πολίτης», εκστόμισε σοβαρότατες καταγγελίες για  «σήψη, διαφθορά και βαθύ κράτος» στην Εκκλησία . «Επειδή εγώ ζω στην Κύπρο και είμαι θύμα αυτού του συστήματος, είμαι απέναντί τους. Η δική μου η πρόταση δίνει μια γροθιά στο σύστημα», είπε παραμονές των εκλογών, προφανώς για να κερδίσει ψηφοφόρους, ο κ. Ησαΐας. Αυτά συμβαίνουν , όταν απουσιάζει η αυθεντικότητα και προσαρμόζονται  οι Ιεράρχες στις “συμβουλές” επικοινωνιολόγων.

Οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Ταμασού στερούνται ήθους , καθώς είναι εμφανής η προσπάθεια του να πλήξει ανθυποψηφίους του.   Επίσης, δείχνουν την αγνωμοσύνη του προς την «τροφό Μονή» του και τον γέροντα του , Μητροπολίτη Κύκκουκαι Τυλληρίας , Νικηφόρο, ο οποίος πολλαπλώς τον ευεργέτησε.

 Αγνωμοσύνη και αχαριστία είναι η απάντηση του: «Εκεί που υπάρχουν πάντοτε επιχειρήσεις, που έχουν κέρδη, δύναμη και εξουσία, υπάρχει σήψη και διαφθορά».  Η ερώτηση ήταν: «Είναι η Αρχιεπισκοπή, είναι η Λεμεσός, είναι ο Κύκκος….».

Καλά, 15 χρόνια που ο κ. Ησαΐας είναι Μητροπολίτης και μέλος της Ιεράς Συνόδου, τώρα παραμονές των εκλογών ,«ανακάλυψε», όπως διατείνεται,   σήψη, διαφθορά και βαθύ κράτος; Γιατί , αυτά δεν τα έλεγε προηγουμένως; Η υστεροβουλία για την άγρα ψήφων είναι ολοφάνερη.

Αντί για λόγια παχιά ο κ. Ησαΐας, οφείλει να τεκμηριώσει τις καταγγελίες του. Αλλά και η Ιερά Σύνοδος οφείλει να συνέλθει εκτάκτως , να ζητήσει τις δέουσες εξηγήσεις από τον κ. Ησαΐα και αναλόγως να πράξει, αν ο κ. Ησαΐας δεν μπορέσει να αποδείξει με σστοιχεία τις καταγγελίες του. Και κάτι ακόμη πώς είναι δυνατόν ο Μητροπολίτης Ησαΐας, ο οποίος επαγγέλλεται την διαφάνεια να απαντά ότι δεν γνωρίζει για  το κόστος του πλανηταρίου, που δημιούργησε στην Μητρόπολη του; Πώς καλύπτονται τα έξοδα για την οργάνωση των μεγάλων συναυλιών, που οργανώνει για προαγωγή του πολιτισμού ο άνθρωπος, ο οποίος αγνοεεί   ότι οι στίχοι του τραγουδιού “Χρυσοπράσινο φύλλο” είναι του μακριστού Λεωνίδα Μαλένη και όχι του Οδυσσέα Ελύτη;

Αν δεν ήταν η Μονή Κύκκου θα είχε κάνει το έργο, για το οποίο επαίρεται; Θα είχε το μεγαλοπρεπές  Επισκοπικό Μέγαρο στο Επισκοπειό, το οποίο λέγεται ότι κόστισε περί τα 19 εκ. ευρώ και πολλά άλλα; Από που βρήκε τόσα χρήματα ο κ. Ησαΐας; Μήπως από αυτό , που σήμερα αποκαλεί «σήψη, διαφθορά και βαθύ κράτος»;  Θυμίζουμε στον Μητροπολίτη Ταμασού την πρόσφατη  δήλωση κατά την εξαγγελία της υποψηφιότητας  του: “Όλα αυτά τα δημιουργήσαμε με πολλή πίστη και απέραντη αγάπη για την πατρίδα και τον άνθρωπο. Με θάρρος προχωρώ, έχοντας την ευλογία και σκέπη της Παναγίας του Κύκκου και τις ευχές του γέροντα μου, μητροπολίτη Κυκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου, ο οποίος από 18 χρονών με εμπιστεύτηκε και υπήρξε ο πατέρας ο μέντορας και πολύτιμος σύμβουλος μου”. Μήπως δεν ήξερε τότε, αυτά που κατάγγειλε για  Μητροπόλεις και Μοναστήρια “που έχουν επιχειρήσεις και διαχειρίζονται πολλά χρήματα”;

 Ο Μητροπολίτης Κύκκου- Τυλληρίας και Ηγούμενος της Μονής τί έχει να πει σήμερα για το πνευματικό του παιδί, για το οποίο (22.11.2022) είχε δηλώσει:”Πρέπει να εργαστούμε όλοι για τον Ησαΐα… θα χαρώ πολύ να τον δω και Αρχιεπίσκοπο. Ο Ησαΐας είναι, έχει ανοιχτούς ορίζοντες, είναι ανοιχτό μυαλό, δεν είναι μόνο το ποιμαντικό και αγιαστικό του έργο, το οποίο είναι το βασικό, παράλληλα όμως, έχει αναπτύξει και ένα πολυδιάστατο εθνικό, θρησκευτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και φιλανθρωπικό έργο, το οποίο βλέπει ο κόσμος. Για αυτό και οι δημοσκοπήσεις τον τοποθετούν ψηλά. Και πράγματι σήμερα, ένας που πρέπει να ηγηθεί της Εκκλησίας του αποστόλου Βαρνάβα, της Εκκλησίας της Κύπρου, που είναι μια δυναμική Εκκλησία, πρέπει ακριβώς να συνδυάζει και τα δύο”.

Ένα άλλο ζήτημα, το οποίο δεν μπορεί  να περνά-κατά την λαϊκή έκφραση- στο “ντούκου”, είναι  ότι ο Ταμασού για τις εκλογές δεν δίστασε να αποκηρύξει τις θέσεις του Μητροπολίτη Κύκκου για  το Ουκρανικό.

Ποια είναι σήμερα η θέση του Μητροπολίτη Κύκκου, που ο υποψήφιος Αρχιεπίσκοπος, τον οποίο στηρίζει, συλλειτούργησε με έναν -κατά τον κ. Νικηφόρο- “αντικανονικό Επίσκοπο σχισματικής Εκκλησίας”;

Ο Μητροπολίτης Ταμασού «δικαιολόγησε» την στροφή του , δηλώνοντας  ( 30.11. 2022) στην ανταποκρίτρια του ΚΥΠΕ στην Κωνσταντινούπολη , Άννα Ανδρέου:  «με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και με τα θεολογικά δεδομένα (sic!), δεν μπορούσαμε παρά να στηρίξουμε τις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη». Άραγε ο πληθυντικός «δεν μπορούσαμε παρά να στηρίξουμε…», αφορά και μεταστροφή του Μητροπολίτη Κύκκου , ο οποίος έγραψε και βιβλίο για το Ουκρανικό για να αντικρούσει την «αντικανονική», όπως υποστήριζε , ενέργεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγήσει αυτοκεφαλία στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας; « Ακοινωνήτω κοινωνών έσται ακοινώνητος», έλεγε , επικαλούμενος τους Ιερούς Κανόνες , ο Μητροπολίτης Κύκκου. Αν παραμένει σε αυτές τις θέσεις , τότε ο Μητροπολίτης Ταμασού είναι ακοινώνητος;

Ας δώσουν αμφότεροι σαφείς απαντήσεις , για να γνωρίζουμε ποιες είναι οι πραγματικές τους θέσεις. Η διγλωσσία , ιδιαίτερα από Ιεράρχες, είναι ανεπίτρεπτη.  

Επίσης, ο Μητροπολίτης Ταμασού , πριν από μερικές μέρες σε συγκέντρωση υποστηρικτών του είπε  ότι “πρώτιστο μέλημα του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου είναι να βάλει πνευματικό φρένο, να προσπαθήσει να αναστρέψει την κατρακύλα της απαξίωσης της Εκκλησίας”. Δηλαδή, ο μακαριστός Χρυσόστομος Β’ και οι συνεπίσκοποι του Μητροπολίτη Ησαΐα έχουν φέρει την Εκκλησία Κύπρου σε αυτή την κατάσταση; Ωραία λόγια, όμως κενά ουσιαστικού περιεχομένου. Πυροτεχνήματα , που θα τα ζήλευαν ακόμη και οι πολιτικοί. 

Κλείνω με τα λόγια από έργο «Το φως που καίει»  του μεγάλου Κώστα Βάρναλη: «Οι λαοί πιστεύουνε πιότερο τ’ αφτιά τους παρά τα μάτια τους. Πιότερο το Μύθο παρά τα γεγονότα. Πιότερο τη φαντασιά τους παρά την κρίση τους». Η ψήφος στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές πρέπει να δοθεί με βάση την κρίση.

ΥΓ: Ξέρω ότι με τα πιο πάνω , ίσως να πικράνω τον Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρο. Όμως το θεωρώ πιο έντιμο από τα “ωραία λόγια”, που του λένε κάποιοι. 

Share this post