Ταμασού Ησαΐας : Βαθύ κράτος, σήψη και διαφθορά σε πλούσιες Μονές και Μητροπόλεις

Ταμασού Ησαΐας : Βαθύ κράτος, σήψη και διαφθορά σε πλούσιες Μονές και Μητροπόλεις

Ο Μητροπολίτης Ησαΐας φωτογραφίζει το εκκλησιαστικό κατεστημένο

“Σήψη, διαφθορά και βαθύ κράτος” στην Εκκλησία της Κύπρου, καταγγέλλει ο μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, «φωτογραφίζοντας» μάλιστα αυτούς που κατά την άποψή του εμπλέκονται. Υποστηρίζει πως αυτά αφορούν Μητροπόλεις και Μοναστήρια που έχουν επιχειρήσεις και διαχειρίζονται πολλά χρήματα.
Εδώ και τώρα αλλαγή

Ο μητροπολίτης Ησαΐας, μιλώντας στον δημοσιογράφο Μανώλη Καλατζή, ανέφερε πως ο κόσμος θέλει αλλαγή και η Εκκλησία να τον αφορά χωρίς να είναι απούσα από τη ζωή του. Σημείωσε, ωστόσο, πως «τη θέλει με πρακτικούς τρόπους και όχι με θεωρίες και κούφια λόγια». Υποστήριξε πως το πρόγραμμα που έχει προτείνει «κάπως φοβίζει, γιατί μπορεί και να γίνει η αλλαγή. Άρα ένα κατεστημένο που υπάρχει αυτή τη στιγμή».

Σκοτεινά συμφέροντα

Ο μητροπολίτης Ησαΐας δεν έμεινε στις απλές γενικές και αόριστες επισημάνσεις. Ανέφερε πως «έχουμε βαθύ κράτος στην Εκκλησία. Είναι αυτά τα βαθιά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που αλληλοεξυπηρετούνται για να βρίσκονται πάντοτε στην εξουσία. Αν δεν καταλάβατε ότι υπάρχει αυτό στην Εκκλησία, τότε νομίζω δεν ζείτε στην Κύπρο. Επειδή εγώ ζω στην Κύπρο και είμαι θύμα αυτού του συστήματος, είμαι απέναντί τους. Η δική μου η πρόταση δίνει μια γροθιά στο σύστημα».

Αυτοί είναι το βαθύ κράτος

Έχει πολύ ενδιαφέρον η στιχομυθία που είχαμε με τον μητροπολίτη Ησαΐα:

ΕΡ: Δεν μπορώ να σκεφτώ τι μπορεί να είναι το βαθύ κράτος στην Εκκλησία σε σχέση με τα οικονομικά και τα πολιτικά συμφέροντα. Είσαστε 16-17 άνθρωποι στην Ιερά Σύνοδο.

ΗΣ: Συγγνώμη αδερφέ, αλλά τα χρήματα και η εξουσία της Εκκλησίας είναι σε δυο-τρεις Μητροπόλεις και μια-δυο Μονές. Μην το απλώνετε… συγγνώμη τώρα, η Ταμασός, η Κωνσταντία και η Τριμυθούντα και οι Χωρεπισκοπές, τι σχέση έχουμε με το σύστημα;

ΕΡ: Είναι η Αρχιεπισκοπή, είναι η Λεμεσός, είναι ο Κύκκος….

ΗΣ: Εκεί που υπάρχουν πάντοτε επιχειρήσεις που έχουν κέρδη, δύναμη και εξουσία, υπάρχει σήψη και διαφθορά. Εγώ είμαι απέναντι από το σύστημα σήψης και διαφθοράς στην Εκκλησία. Θέλουμε διαφάνεια και θέλουμε αλλαγή. Αν οι αδελφοί μας στην Κύπρο, οι χριστιανοί και μη χριστιανοί, θέλουν μια τέτοια Εκκλησία να συνεχίσει, έχουμε 18 του μηνός να αποφασίσουν. Εγώ λέω ότι πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας, να σταματήσει η σήψη και η διαφθορά μέσα στην Εκκλησία, γιατί είμαστε άνθρωποι και σ’ αυτό χωλαίνουμε. Να δώσουμε μια νέα προοπτική, να θυμηθούμε τον γνήσιο Χριστιανισμό με αυτοκάθαρση και μέσα στην Εκκλησία, να είμαστε ειλικρινείς και όχι τυπολάτρες και να εργαστούμε για το μέλλον του κόσμου.

ΕΡ: Ξέρετε τι με προκαλεί να σκεφτώ αυτό που είπατε; Ότι όπου υπάρχουν χρήματα, υπάρχει σήψη και διαφθορά και ποιοι έχουν τα χρήματα; Η Μονή του Κύκκου, η Αρχιεπισκοπή, η Λεμεσός…. Υπάρχει σήψη και διαφθορά;

ΗΣ: Πώς τα χρησιμοποιούν είναι πολύ γνωστό και με ποιους τρόπους τα αξιοποιούν. Τα οικονομικά μας είναι πολύ διάφανα…

ΕΡ: Τότε πού βρίσκεται η σήψη και η διαφθορά;

ΗΣ: Στον τρόπο της χρήσης και στην ιεραρχία των προτεραιοτήτων.

ΕΡ: Μπορεί να μην είναι σήψη και διαφθορά, αλλά να είναι η αντίληψη του κάθε επισκόπου

ΗΣ : Εγώ διαφορετικά το μεταφράζω. Είναι πάντοτε ο ίδιος κόσμος που ασχολείται με αυτά τα πράγματα. Εγώ λέω ότι πρέπει να ανοίξουμε την Εκκλησία σε όλο τον κόσμο, να έχουν όλοι ίσες ευκαιρίες να συνεργαστούν μαζί μας. Αυτό λέω και αν δεν κατάλαβες, κατάλαβε όλος ο άλλος κόσμος. Εγώ λέω ανοίξτε την Εκκλησία στον κόσμο.

 

Έχουν πλουτίσει στην Εκκλησία

ΕΡ: Έχουν πλουτίσει άνθρωποι μέσα από την Εκκλησία;

ΗΣ:Εσύ νομίζεις πώς δεν έχουν πλουτίσει;

ΕΡ: Εγώ νομίζω ότι έχουν πλουτίσει.

ΗΣ:Τότε τι με ρωτάς; Εδώ πρέπει να δούμε τον άνθρωπο στα μάτια και να του πούμε πως κάναμε λάθη. Αυτά είναι τα λάθη και έτσι μπορούμε να τα θεραπεύσουμε. Από το να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου και να μην κάνω τίποτε και να θέλω μια από τα ίδια για να συντηρήσω αυτό το σύστημα, θα κάνω κάτι; Εγώ στη Μητρόπολη Ταμασού θα συνεχίσω και θα είμαι πάντοτε το πετραδάκι στο παπούτσι που θα ενοχλεί.

ΕΡ: Νομίζετε ότι έχει κόσμο που έπρεπε να πάει Φυλακή;

ΗΣ:Αυτό, εεε. Ίσως, ίσως, αλλά εγώ δεν μπορώ να το πω γιατί θα είμαι άδικος. Ένας άνθρωπος για να πάει Φυλακή πρέπει να δικαστεί.

 

Ποιος ξέρεις πόσο θα ζήσουμε;

Στον μητροπολίτη Ησαΐα τέθηκε για σχολιασμό η άποψη που υπάρχει ότι είναι σχετικά νέος και ως εκ τούτου, αν εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος, θα μας κάτσει στο σβέρκο για 40 χρόνια ακόμα. Παραδέχθηκε ότι ακούει και ο ίδιος αυτήν την άποψη, αλλά όπως σημείωσε, «το πόσα χρόνια θα ζήσει ο καθένας δεν το ξέρει κανείς. Δηλαδή, είσαι 75 τώρα, μπορεί να πας 95 ή είσαι 52 και μπορεί να πας έως τα 56 και 95 και 100». Όπως είπε, «αυτό είναι ιδιοτελές και προσβλητικό προς τους αρχιερείς. Αν σκέφτονται έτσι, μας αξίζει μια από τα ίδια».

Συμπλήρωσε πως ένας αρχιερέας, που έχει βιώματα και εμπειρίες πάνω από 30 χρόνια, πρέπει να του δοθεί και λίγος χρόνος για να δημιουργήσει κάποια πράγματα, να τα παρακολουθήσει και να τα ολοκληρώσει.

* Παρακολουθείστε πιο κάτω και την τηλεοπτική συνέντευξη


Share this post