Έλεος, ο Πρόεδρος είναι άνθρωπος, δεν είναι σούπερμαν

Έλεος, ο Πρόεδρος είναι άνθρωπος, δεν είναι σούπερμαν

Οι πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης και το μεγάλο στοίχημα του Νίκου Χριστοδουλίδη…

Καμία διακυβέρνηση δεν κρίνεται από τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας της, αν και δείγματα γραφής  προδήλως μπορούν να δοθούν. Γι΄ αυτό και οι εκάστοτε κυβερνώντες δεν μπορούν να «εγκλωβίζονται» και να επενδύουν στις εκατό πρώτες ημέρες, να «στριμώχνονται» για να παρουσιάσουν έργο ως να είναι το τέλος της κυβερνητικής τους θητείας.

Αυτό είναι το μείζον κι όχι πως αντιμετωπίζονται πολιτικές, η κυβέρνηση, ο Πρόεδρος, στη… ζούγκλα των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Εάν κάποιος παρακολουθεί, μόνο, τα ΜΚΔ θα νομίσει πως ζούμε σε καμένη γη και αναπνέουμε… τα αποκαΐδια.

 *Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προέβη χθες σε αξιολόγηση της μέχρι σήμερα θητείας του, των πρώτων 100 ημερών διακυβέρνησης του. Και προφανώς ουδείς θα ανέμενε θαύματα, ότι δηλαδή θα εφάρμοζε το πενταετές του πρόγραμμα σε 100 μέρες, αν και παρουσίασε εκτενώς τις μέχρι τώρα αποφάσεις και δράσεις του.

Πρόεδρος είναι και όχι σούπερμαν, ο οποίος στον κινηματογράφο όλα τα κάνει κι όλα τα κανονίζει αμέσως. Εάν είναι κάποιος ικανοποιημένος από τις  μέχρι τώρα κυβερνητικές δράσεις, αυτό είναι θέμα προσέγγισης, αξιολόγησης. Υπήρξαν αποφάσεις, που αφορούν τα κοινωνικά θέματα, την οικονομία ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται πρωτοβουλία για το Κυπριακό σε σχέση με την γνωστή πρόταση για την ενεργότερη εμπλοκή της Ε.Ε.

Αναφέρθηκαν όλα στη διάρκεια της παρουσίασης από τον Πρόεδρο. Όπως, για παράδειγμα το θέμα της ΑΤΑ, η οποία πάγωσε επί της τροϊκό-πληκτης προπροηγούμενης διακυβέρνησης, επανήλθε μερικώς από τους προηγούμενους και επιτεύχθηκε συμφωνία τώρα πριν συμπληρωθούν οι εκατόν πρώτες ημέρες.

Εκεί υπήρξαν αστοχίες και ο καθένας μπορεί να το διαπιστώσει. Δεν είναι, όμως, αποφάσεις, που δεν μπορούν να τύχουν διόρθωσης. Το είπε και χθες ότι η πρώτη αξιολόγηση των υπουργών θα γίνει το Σεπτέμβριο. Όπερ σημαίνει πως αλλαγές θα μπορούν να γίνουν ανά πάσα στιγμή μετά το εξάμηνο και δεν θα αναμένει ο Πρόεδρος να συμπληρωθεί το 18μηνο, όπως είναι η διαχρονική πρακτική, μια λογικής βολέματος όσων δεν πετύχαιναν  στα καθήκοντα τους.

Σε σχέση με αυτό το κεφάλαιο, το μεγάλο στοίχημα για τον Πρόεδρο είναι οι επικείμενοι διορισμοί στα Διοικητικά Συμβούλια των Ημικρατικών Οργανισμών, που όπως αναφέρθηκε, θα γίνουν στη βάση  των συστάσεων του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου. Ίδωμεν.

Αυτό μπορεί να το πετύχει έχοντας ως σύμμαχους τους πολίτες και όχι τους όποιους εκφραστές του παλιού, του παλαιοκομματικού συστήματος. Χωρίς, βέβαια, τα κόμματα πολιτικές δεν μπορούν να περάσουν από το κοινοβούλιο.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται συνεργασίες. Όμως, δεν λογοδοτεί σε κανέναν άλλον εκτός από τους πολίτες. Το είπε αυτό χθες. Ποιο είναι το μείζον; Οι μεταρρυθμίσεις, οι αλλαγές, η ανάπτυξη και η πρόοδος, οι ανατροπές και η ρήξη με νοοτροπίες, επιτυγχάνονται μέσα από την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής.

* Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους/ Πηγή : “Φιλελεύθερος”/ ΦΩΤΟ: Σταύρος Ιωαννίδης (ΓΤΠ)

Share this post