Εκοιμήθη ο Αρχιμ. Διονύσιος, προηγούμενος της Ι. Μ Χρυσορροϊατίσσης
Τελέστηκε τρισάγιο στις Ιερές Μονές Χάλκης και Βλατάδων. Αύριο η εξόδιος Ακολουθία
Μέλος της θριαμβεύουσας Εκκλησίας είναι από σήμερα ο Αρχιμανδρίτης Διονύσιος , προηγούμενος της Ι.Μ. της Ιεράς Μονής Χρυσορροϊατίσσης, ο οποίος εκοιμήθη εν Κυρίω σήμερα, Σάββατο της Διακαινησίμου, 25 Απριλίου 2020. Ο μεταστάς, απόφοιτος της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, λάμπρυνε την Εκκλησία Κύπρου, καθώς υπήρξε κληρικός αδαμάντινου ήθους και παράδειγμα ταπείνωσης και προσφοράς.
Η εξόδιος Ακολουθία θα ψαλεί αύριο, στις 11 το πρωί, στη Μονή Χρυσορογιάτισσας , στην παρουσία περιορισμένου αριθμού ατόμων, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού.
Η αγάπη του π. Διονυσίου για την τροφό Σχολή της Χάλκης ήταν , όπως αυτή του παιδιού προς την μητέρα. Το 2009 επισκέφτηκε την Μονή και εκκλησιάστηκε μαζί με άλλους δύο Κυπρίους ομογαλάκτους αδελφούς του , τον Χαράλαμπο Χατζηχαραλάμπους και τον μακαριστό Ανδρέα Μιτσίδη.
Νοέμβριος 2009, σε στασίδι στην Αγία Τριάδα Χάλκης κατά την διάρκεια της Θ. Λειτουργίας
στον Ι. Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου , στο Σταυροδρόμι της Πόλης ( Νοέμβριος 2009)
Τον Οκτώβριο του 2016 οργάνωσε ειδικό συνέδριο για την Ι.Θ. Σ. της Χάλκης , στο οποίο μίλησαν διακεκριμένοι απόφοιτοί της. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Αθανάσιος, απόφοιτος και ο ίδιος της Σχολής. Επίσης , συμμετείχε ο τότε Ηγούμενος της Χάλκης, νυν Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.
Προ διετίας ο μακαριστός π. Διονύσιος είχε τονίσει: “Η ύπαρξη μιας Μονής συνιστά καίριο εκκλησιαστικό λειτούργημα, αφού ο μοναχισμός θυμίζει σε όλα τα μέλη της Εκκλησίας τα τίμια και μέγιστα της ζωής: τη φιλοθεΐα, τη φιλανθρωπία και την αγάπη προς την τέχνη”. Όλη η Κύπρος θα τον ευγνωμονεί, γιατί με δική του πρόταση η περιοχή γύρω από τη Μονή εντάχθηκε στα ευρωπαϊκά προγράμματα NATURA 2000, με στόχο τη δημιουργία δρυοδάσους. Ήδη, με την βοήθεια του Τμήματος Δασών Πάφου, έχουν φυτευτεί πάνω από δύο χιλιάδες δένδρα.
Η Εκκλησία Κύπρου , σε ανακοίνωση της , αναφέρει μεταξύ άλλων: “Ο αείμνηστος Αρχιμανδρίτης Διονύσιος (Δημήτριος Παπαχριστοφόρου), γεννήθηκε στις Κέδαρες Πάφου την 26η Οκτωβρίου 1938. Στις 16 Σεπτεμβρίου 1952, προσελήφθη ως δόκιμος στην Ιερά Μητρόπολη Πάφου, από τον Μητροπολίτη Πάφου Φώτιο. Το 1952 εισήχθη, ως υπότροφος της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου, στο Ελληνικό Γυμνάσιο Πάφου. Κατά τη διάρκεια της ΕΟΚΑ (1955 – 1959), διάκονος τότε συνελήφθη και βασανίστηκε. Από το 1961 μέχρι το 1965 φοίτησε στην Θεολογική Σχολή Χάλκης και έλαβε τον τίτλο του «Διδασκάλου της Ορθοδόξου Χριστιανικής Θεολογίας». Το 1967 η Εκκλησία Κύπρου του έδωσε υποτροφία για τετραετείς σπουδές στη Ρώμη στη συντήρηση Εικόνων, χειρογράφων και παλαιών εντύπων κειμένων. Επίσης, παρακολούθησε και Βιβλιοθηκονομία στη διεθνούς φήμης Σχολή Βιβλιοθηκονομίας του Βατικανού, όπου υπέβαλε διατριβή βιβλιογραφικού περιεχομένου, στην ιταλική γλώσσα.
Το καλοκαίρι του 1971, επέστρεψε στην Κύπρο και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄ τού ανέθεσε τη διεύθυνση του Κέντρου Συντήρησης Εικόνων και Χειρογράφων, που ιδρύθηκε στη Μονή του Αγίου Σπυρίδωνα στην Τρεμετουσιά, η οποία από το 1974 είναι στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Στα τρία χρόνια της λειτουργίας του Κέντρου είχαν καταγραφεί γύρω στις δέκα χιλιάδες εικόνες και ιερά σκεύη και αντικείμενα, κυρίως από τις κατεχόμενες σήμερα κοινότητες της Κύπρου. Ο π. Διονύσιος παρέμεινε στη Μονή μέχρι τις 14 Αυγούστου 1974, οπότε διατάχθηκε η εκκένωση της Τρεμετουσιάς.
Μετά τη φυγή του από την Τρεμετουσιά, ο Αρχιμ. Διονύσιος φιλοξενήθηκε για τέσσερα χρόνια στην Ιερά, Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Νεοφύτου, στην Πάφο. Με τη βοήθεια του τότε Ηγουμένου της Μονής, νυν Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β´, οργάνωσε μικρό εργαστήρι συντήρησης και συντήρησε όλες τις εικόνες που σήμερα βρίσκονται στο Βυζαντινό Μουσείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ´». Από τον Απρίλιο του 1975 μέχρι το Δεκέμβριο του 1979, ο Διονύσιος διετέλεσε Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου. Παράλληλα με τις πιο πάνω δραστηριότητες, κατά την περίοδο 1976-1979, δίδαξε Ιστορία και Παθολογία του Βιβλίου στο Τμήμα Αρχειακού – Βιβλιογραφικού Υλικού, που λειτουργούσε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου. Στις 2 Σεπτεμβρίου 1978 ο κ. Διονύσιος εξελέγη Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Χρυσορροϊατίσσης, θέση την οποία κατείχε μέχρι το Μάιο του 2019.
Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης έγραψε για τον ομογάλακτο του π. Διονύσιο, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης το 2018 40 ετών ηγουμενίας, «ο γνήσιος μοναχός Διονύσιος, φορεύς τῆς Θεολογίας, τῆς εὐσεβείας καί τοῦ ἤθους τῆς Χάλκης, εἰδικευθείς ἐπί τετραετίαν ἐν Ρώμῃ εἰς τήν συντήρησιν εἰκόνων, χειρογράφων καί παλαιῶν ἐντύπων κειμένων, καθώς καί εἰς τήν Βιβλιοθηκονομίαν, ἵδρυσεν εἰς τήν Μονήν τῆς μετανοίας του τό Κέντρον Εἰκονολογίας, τοῦ ὁποίου καί διατελεῖ Πρόεδρος, καί προωθεῖ διά μέσου τοῦ περιοδικοῦ Εἰκονοστάσιον, διά τῆς ὀργανώσεως τοῦ εἰκονοσκευοφυλακίου, τῆς πινακοθήκης, τῆς βιβλιοθήκης καί τῆς λειτουργίας τοῦ ἐν τῇ Μονῇ συνεδριακοῦ Κέντρου, τήν μίαν Ἀλήθειαν, ἡ ὁποία βιοῦται ἐν τῇ Ἐκκλησίᾳ, χάριτι Θεοῦ, ὑπό τῶν «πολιτῶν τῆς ἐρήμου» καί συμπυκνοῦνται εἰς τάς ἱεράς εἰκόνας καί εἰς τήν προσκύνησιν αὐτῶν».
Προσευχόμαστε στον Αναστάντα Κύριο να αναπαύει τη ψυχή του μακαριστού Αρχιμ. Διονυσίου, εν χώρα ζώντων και δικαίων”.
*Το απόγευμα στην Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας Χάλκης , όπου λειτουργούσε ως διάκονος κατά την φοίτηση του στην Θεολογική Σχολή, ο Ηγούμενος Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αραβισσού, Κασσιανός, τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Αρχιμ. Διονυσίου.
Τρισάγιο τέλεσε και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου, Νικηφόρος, Ηγούμενος της Ιεράς Βασιλικής, Πατριαρχική και Σταυροπηγιακής Μονή Βλατάδων, στην Θεσσαλονίκη.
Στα 40 χρόνια της ηγουμενίας του ο μακαριστός Διονύσιος ανακαίνισε εκ βάθρων την Ιερά Μονή Χρυσορροϊατίσσης. Το 1984 επαναλειτούργησε το παλιό Οινοποιείο της Μονής, που είχε διακόψει τις εργασίες του μετά τα Οκτωβριανά γεγονότα του 1931. Το 1988 το Οινοποιείο της Μονής, γνωστό τότε ως «Οινοποιείο Ρογιά», έλαβε μέρος σε διεθνή διαγωνισμό κρασιών στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας. Στο διαγωνισμό αυτό συμμετείχαν συνολικά τριάντα πέντε χώρες με ισάριθμους γευστολόγους. Στο διαγωνισμό αυτό το λευκό κρασί «Άγιος Ανδρόνικος» πήρε χρυσό μετάλλιο και το ροζέ «Αγία Μαράνα» αργυρό μετάλλιο.
Επίσης, με πρωτοβουλία δική του και με χορηγία του Ιδρύματος «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης», δημιούργησε το 2001 Εικονοσκευοφυλάκιο, στο οποίο εκτίθενται όλοι οι θησαυροί της Μονής, που αρχίζουν από το δωδέκατο και φτάνουν μέχρι τα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα. Το 2010 δημιούργησε στη Μονή Συνεδριακό Κέντρο και Πινακοθήκη. Στην Πινακοθήκη εκτίθενται συνολικά πενήντα εννέα έργα Κυπρίων και ξένων ζωγράφων, τα οποία αγοράσθηκαν από τον μακαριστό κατά την περίοδο 1978-2012. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς προσέθεσε στην Μονή ένα ακόμη έργο , το Κέντρο Εικονολογίας, που σκοπό έχει την ανάδειξη της θεολογίας και, κατ’ επέκταση, της ανθρωπολογίας, της κοινωνιολογίας και της κοσμολογίας της Ορθόδοξης Εικονογραφίας. Σ’ αυτή την προσπάθεια ήλθε πρόθυμα και πάλι αρωγός το Ίδρυμα «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης», τόσο με την κατάλληλη διαρρύθμιση του ισογείου της Μονής, για τη δημιουργία εξειδικευμένης βιβλιοθήκης, όσο και με την εξεύρεση και αγορά των σχετικών βιβλίων και του κατάλληλου μηχανικού εξοπλισμού. Επίσημο όργανο του Κέντρου Εικονολογίας είναι το περιοδικό «Εικονοστάσιον».
Από τον Οκτώβριο του 2010 λειτούργησε η «Αίθουσα Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου Γ΄», στην οποία οργανώνονται μικρά συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις. Ο μακαριστός Διονύσιος έχαιρε πάντοτε της αγάπης του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ και του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου, οι οποίοι ήταν αρωγοί στο έργο του.
*Περισσότερα για τον μακαριστό προηγούμενο της Μονής Χρυσορροϊατίσσης, Διονύσιο, διαβάστε , κάνοντας κλικ, στον σύνδεσμο