Εκοιμήθη η αδελφή του Οικουμενικού Πατριάρχη , Ζαχαρώ Αρχοντώνη-Αναστασιάδου

Εκοιμήθη η αδελφή του Οικουμενικού Πατριάρχη , Ζαχαρώ Αρχοντώνη-Αναστασιάδου

Εκοιμήθη  σήμερα το πρωί , σε ηλικία 87 ετών στην Αθήνα, όπου διέμενε, η πρωτότοκη αδελφή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, Ζαχαρώ Αρχοντώνη- Αναστασιάδου , η οποία   νοσηλευόταν κατά το τελευταίο διάστημα σε ιδιωτική κλινική. Η μακαριστή Ζαχαρώ γεννήθηκε στους Αγίους Θεοδώρους Ίμβρου.

Ο Πατριάρχης έλεγε συχνά για την μακαριστή αδελφή του ότι αυτή τον μεγάλωσε, γιατί η μητέρα τους, Μερόπη,  βοηθούσε στις δουλειές τον πατέρα τους Χρήστο. Ο Πατριάρχης Βαρθολμαίος ( κατά κόσμο Δημήτριος) είναι είναι το τρίτο από τα τέσσερα παιδιά των μακαριστών  Χρήστου και Μερόπης. Μετά την  Ζαχάρω, που κοιμήθηκε σήμερα , γεννήθηκε ο Νίκος. Τελευταίο παιδί της οικογένειας είναι ο Αντώνης Αρχοντώνης.  (Φωτογραφία επάνω: Η μακαριστή Ζαχαρώ (α), ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε παιδική ηλικία ανάμεσα στους μακαριστούς γονείς του. Επίσης, διακρίνονται τα δύο άλλα παιδιά της οικογένειας, Νίκος και Αντώνης) .

 

Η Εξόδιος Ακολουθία και ο ενταφιασμός της μακαριστής Ζαχαρώς θα γίνουν , σύμφωνα με πληροφορίες μας , την ερχόμενη εβδομάδα ( η ακριβής ημέρα δεν έχει καθοριστεί ακόμη) στην γενέτειρα της Ίμβρο, όπως η ίδια επιθυμούσε. 

Η μακαριστή, η οποία διακρινόταν για το χαμόγελο της ,  υπήρξε εξαίρετη σύζυγος και μητέρα. Από τον γάμο της απέκτησε έναν γιό,   τον Χρήστο Αναστασιάδη,  ο οποίος πλέον είναι  ο μοναδικός συγγενής πρώτου βαθμού του Πατριάρχη , που ζει στην Αθήνα. Τα δύο αδέλφια, με τις οικογένειες τους, ζουν στην Ελβετία και στην Αυστραλία. 

****************************************************************************

ΦΩΤΟ: Ν. Παπαχρήστου

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρει:  ” Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, παρέστη  συμπροσευχόμενος, στο Ιερό Τρισάγιο που τέλεσε ο Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσύγκελλος κ. Θεόδωρος, σήμερα, Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2023, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, μετά τον Εσπερινό, για την ανάπαυση της ψυχής της  αειμνήστου Ζαχαρώς Αναστασιάδου, αυταδέλφης του Παναγιωτάτου, παρόντων Αρχιερέων του Θρόνου, των μελών της Πατριαρχικής Αυλής και του προσωπικού του Πατριαρχείου, και πλήθους πιστών και προσκυνητών από την Αμερική.

Την μακαριστή είχε επισκεφθεί ο Παναγιώτατος προ ολίγων ημερών στην ιδιωτική κλινική των Αθηνών, στην οποία  νοσηλευόταν κατά το τελευταίο διάστημα” .  

 

Share this post