Έκλεισε για τους προσκυνητές η Μονή Σταυροβουνίου

Έκλεισε για τους προσκυνητές η Μονή Σταυροβουνίου

Η Ιερά Μονή Σταυροβουνίου, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού , έκλεισε από σήμερα  για τους προσκυνητές. Ανακοίνωση της Μητρόπολης Κιτίου αναφέρει ότι η Ιερά Μονή Σταυροβουνίου θα παραμείνει κλειστή για τους προσκυνητές μέχρι τις 11 Απριλίου 2020.
Οι πατέρες της Μονής θα συνεχίσουν να τελούν τις ακολουθίες στο μοναστήρι, χωρίς την παρουσία προσκυνητών δεόμενοι για όλο τον κόσμο.
Ως εκ τούτου μεθαύριο, Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως , που εορτάζει η Μονή, η Θεία Λειτουργία θα τελεστεί χωρίς την συμμετοχή προσκυνητών.

Η Ιερά Μονή του Τιμίου Σταυρού, γνωστή και ως Ιερά Μονή Σταυροβουνίου ή απλώς Σταυροβούνι, είναι ανδρικό μοναστήρι και  αποτελεί έναν από τους τόπους στους οποίους υπάρχει τεμάχιο του Τιμίου Σταυρού. Η Μονή είναι κοινοβιακή και η μόνη στην Κύπρο  άβατη για γυναίκες. Ηγούμενος είναι ο αρχιμ . Αθανάσιος. 

Μαζί με τον ηγούμενο  η αδελφότητα αριθμεί 27 μέλη , ιερομονάχους, διακόνους και μοναχούς. 

Η παλαίφατη  Μονή είναι  κτισμένη  στην κορυφή απόκρημνου και απομονωμένου βουνού, που αποτελεί την ανατολικότερη απόληξη της οροσειράς του Τροόδους. Η θέα από την Μονή είναι πανοραμική. 
Η ίδρυση της Μονής ανάγεται στις αρχές του 4ου αιώνα και αποδίδεται από την τοπική παράδοση στην αγία Ελένη, μητέρα του Κωνσταντίνου του Μεγάλου. Η αγία Ελένη επισκέφθηκε το νησί κατά το ταξίδι της επιστροφής της από τους Αγίους Τόπους (όπου ανακάλυψε τον Σταυρό του Θείου Πάθους) προς την Κωνσταντινούπουλη. Η αγία  ανέβηκε στην κορυφή του βουνού και ανήγειρε  ναό, στον οποίο δώρησε τον Σταυρό του καλού Ληστή, τον ένα από τους ήλους (καρφιά) της Σταύρωσης και ένα τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου.

 


Ο ναός αυτός έγινε μετά  Μονή.  Πρώτη αναφορά στη Μονή γίνεται  από την Άννα Κομνηνή (1096 μ.X.) και λίγο αργότερα από τον Ρώσο Ηγούμενο Δανιήλ (1106 μ.X) και τον άγιο Νεόφυτο τον Έγκλειστο (1167 μ.X.).
Επί Φραγκοκρατίας, μέσα στα γενικότερα πλαίσια της βίαιης προσπάθειας των παπικών κατακτητών της Κύπρου για εκλατινισμό του τοπικού πληθυσμού, οι Ορθόδοξοι μοναχοί της Μονής εκδιώχθηκαν και εγκαταστάθηκαν σε αυτήν Βενεδικτίνοι μοναχοί, που παρέμειναν σ’ αυτή μέχρι τα 1474. Από τότε εγκαταστάθηκαν και πάλι Ορθόδοξοι μοναχοί. 

Το 1889 τέσσερις Κύπριοι μοναχοί αγιορείτες με Γέροντα τον Διονύσιο Χριστίδη ανέλαβαν τη Μονή,  την οποία ανακαίνισαν με υπεράνθρωπες προσπάθειες. 
Από το 1982, οπότε προχειρίστηκε ηγούμενος της Μονής ο Γέροντας Αθανάσιος Σταυροβουνιώτης άρχισε νέα περίοδος για τη Μονή, κατά την οποία συντελέστηκαν μεγάλα έργα στερέωσης, συντήρησης και κτηριακής επέκτασης της , καθώς και όλων των μετοχίων της με τη δημιουργία νέων απαραίτητων λειτουργικών χώρων.

 


Στο καθολικό (κεντρικό ναό) της Μονής, που έχει αγιογραφηθεί με την τεχνοτροπία του fresco, εκτίθεται μέσα σε επάργυρο Σταυρό σε προσκύνηση το τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου . Από την Μονή Σταυροβουνίου άρχισε την μοναχική και ιερατική του ζωή ο Άγιος νεομάρτυρας  Φιλούμενος (†1979) ο Κύπριος. 

Share this post