Εκκλησία και Πολιτεία τίμησαν τον Μακάριο Γ’

Εκκλησία και Πολιτεία τίμησαν τον Μακάριο Γ’

Ν. Χριστοδουλίδης: «Η ιστορική επιταγή του  Εθνάρχη Μακαρίου  Γ’ ξεκινάει με την προσφιλή του φράση «προπαντός αξιοπρέπεια» και ακολουθείται από το στεντόρειο «δεν χάνονται οι λαοί που θέλουν να ζήσουν και αγωνίζονται να ζήσουν».

Πολυαρχιερατικό μνημόσυνο, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου, για τα 46 χρόνια από την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου και προέδρου Μακαρίου Γ’ τελέστηκε σήμερα στο καθολικό της κεντρικής Μονής του Κύκκου.

 

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας , Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος τόνισε ότι η μεγαλύτερη και πιο επίκαιρη παρακαταθήκη του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ είναι «η υποχρέωσή μας να αναζητούμε, να επιδιώκουμε και να αγωνιζόμαστε για τη δικαίωση των μόχθων και των θυσιών του λαού μας, στο πλαίσιο, όμως, πάντα του ρεαλισμού και με στόχο μια εφικτή, βιώσιμη και λειτουργική λύση για ολόκληρο τον λαό της μαρτυρικής μας νήσου». 

Ο Ν. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι «μέσα από τον δρόμο της συνεργασίας και της ειρήνης, των συνομιλιών και του διεκδικητικού ρεαλισμού συνεχίζουμε την προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξης των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν το καλοκαίρι του 2017, με μια και μόνο επιδίωξη: την επίτευξη της πολυπόθητης απελευθέρωσης και της επανένωσης της πατρίδας μας στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ».

Επίσης, επεσήμανε ότι η ιστορική επιταγή, που άφησε ο Εθνάρχης Μακάριος Γ’, «ξεκινάει με την προσφιλή του φράση «προπαντός αξιοπρέπεια» και ακολουθείται από το στεντόρειο «δεν χάνονται οι λαοί που θέλουν να ζήσουν και αγωνίζονται να ζήσουν». Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης πρόσθεσε  ότι η «καρδιά της Κύπρου» ήταν η καρδιά όλων των Κυπρίων, Ελλήνων, Τούρκων, Αρμενίων, Μαρωνιτών, Λατίνων.

Ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του  Μακαρίου, ενώ τρισάγιο έγινε από τον Αρχιεπίσκοπο και στον τάφο, στο “Θρονί της Παναγιάς”.

Share this post