Διεθνές Βραβείο Ivan Franko, 2021 για μελετητές ανθρωπιστικών επιστημών

Διεθνές Βραβείο Ivan Franko, 2021 για μελετητές ανθρωπιστικών επιστημών

 Tο Ivan Franko International Foundation (Ουκρανία) άρχισε να  να δέχεται έργα και δικαιολογητικά για το Διεθνές Βραβείο Ivan Franko, 2021. Το βραβείο απονέμεται ετησίως σε μελετητές των ανθρωπιστικών επιστημών και στοχεύει να ενθαρρύνει τους μελετητές από όλο τον κόσμο να πραγματοποιήσουν σχετική έρευνα στον τομέα των κοινωνικών ,  των ανθρωπιστικών επιστημών και των ουκρανικών σπουδών.

Επιστημονικά έγγραφα (μονογραφίες) και δικαιολογητικά θα γίνονται δεκτά  έως την 1η Μαρτίου 2021. Η υποχρεωτική ηλεκτρονική φόρμα https://forms.gle/1DPRZswfdt1RtmGP8 είναι αναρτημένη  στον επίσημο ιστότοπο του Ιδρύματος. Τρία αντίγραφα του επιστημονικού έργου σε έντυπη μορφή αποστέλλονται ταχυδρομικώς στη διεύθυνση της Επιτροπής Βραβείων (01054, Κίεβο, Volodymyrska Street, 48A, office 15).

Τα έντυπα αντίγραφα πρέπει να υπογράφονται από τον συγγραφέα του επιστημονικού έργου. Τον  κατάλογο των εγγράφων και τους όρους αναφοράς του Διεθνούς Βραβείου Ιβάν Φράνκο μπορείτε να βρείτε εδώ

PROVISION of the Ivan Franko International Prize

Ο Ιvan Franko, πλήρες όνομα  Ivan Yakovych Franko, γεννήθηκε στις 27 Αυγούστου 1856, στην Nahuyevychi ( Γαλικία, Αυστριακή Αυτοκρατορία -τώρα Ivana-Franka, Ουκρανία] – Πέθανε στις 28 Μαΐου 1916, στο Lemberg της Γαλικίας ( τώρα Lviv, Ουκρανία).  Υπήρξε Ουκρανός  συγγραφέας, μελετητής, δημοσιογράφος και πολιτικός ακτιβιστής,  που απέκτησε μεγάλο κύρος  μεταξύ Ουκρανών συγγραφέων στο τέλος του 19ου αιώνα.  Σε νεαρή ηλικία, ο Franko, άρχισε να συνθέτει ποίηση . Το 1875 εισήλθε στο πανεπιστήμιο στο Lemberg, του ιδρύθηκε το 1661 και  το 1944 πήρε το όνομα του.  Η ενεργός πολιτική εμπλοκή και η περιστασιακή φυλάκιση διέκοψαν τις σπουδές του, οι οποίες ολοκληρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης το 1891. Στα επόμενα χρόνια του έγινε επικριτικός για τον μαρξιστικό σοσιαλισμό και υποστήριξε τον ουκρανικό εθνικισμό. Η λογοτεχνική καριέρα του Φράνκο χαρακτηρίστηκε από μια σταδιακή μετάβαση από τον Ρομαντισμό στον ρεαλισμό. Έγραψε περισσότερα από 40 μακρά ποιήματα και περίπου 100 έργα πεζογραφίας, όπως τα μυθιστορήματα Boryslav smiyetsya (1882, “Boryslav Laughs”), Zakhar Berkut (1883), Osnovy suspilnosti (1895; “Pillars of Society”) και Perekhresni stezhky (1900; “The Crossroads” ). Οι συλλογές των έργων του στη μετάφραση περιλαμβάνουν Selected Poetry (1976), Short Stories (1977), Selections: Poems and Stories (1986), και Moses and Other Poems (1987).

Το Εθνικό Πανεπιστήμιο Ivan Franko έχει 17 σχολές, συμπεριλαμβανομένων των βιολογικών, γεωλογικών, γεωγραφικών, εφαρμοσμένων μαθηματικών και πληροφορικής, οικονομικών, ηλεκτρονικών, δημοσιογραφίας, ιστορίας , ξένων γλωσσών, πολιτισμού και τέχνης, διεθνών σχέσεων,  ιατρικής, φιλοσοφίας , νομικής , χημείας, φιλολογίας  και μαθηματικών. Μεταξύ εκείνων που αποφοίτησαν από  το Πανεπιστήμιο, υπάρχουν πολλοί λόγιοι, καλλιτέχνες, πολιτικοί και επιχειρηματίες που είναι γνωστοί πολύ πέρα ​​από τα σύνορα της Ουκρανίας. Για παράδειγμα, εκτός από τον Ivan Franko, αποφοίτησε: ο διάσημος ουκρανός ποιητής Bogdan Lepky, ο δημιουργός του πρώτου αποτελεσματικού εμβολίου τυφοειδούς, Rudolf Weigl, ο συγγραφέας του όρου «γενοκτονία» – Rafael Lemkin, ένας από τους πρωτοπόρους της σύγχρονης θεωρίας πιθανοτήτων – Mark Katz και πολλοί άλλοι. Στο πανεπιστήμιο δίδαξαν : ο εξαιρετικός μαθηματικός Stefan Banach, ο Πολωνός εκπρόσωπος στην Κοινωνία των Εθνών – Shimon Ashkenazi, ο διάσημος γλωσσολόγος – Jerzy Kurilovich, ο διάσημος Πολωνός φυσικός – Marian Smoluhovsky και πολλοί άλλοι. Επίσης, το Εθνικό Πανεπιστήμιο Ivan Franko Lviv περιλαμβάνει  ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών ιδρυμάτων. 

 

 

Share this post