Διάκριση συστήνει ο Κυρηνείας στον Μόρφου

Διάκριση συστήνει ο Κυρηνείας στον Μόρφου

Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας, Χρυσόστομος , με ανακοίνωση ,  απάντησε στον πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Μόρφου, Φώτιο Ιωακείμ.

Όπως είναι γνωστό, ο Κυρηνείας Χρυσόστομος παρενέβη ύστερα από αναφορές του Μόρφου Νεόφυτου για ομοφυλόφιλους, πρωκτικό σεξ μεταξύ ζευγαριών κ.ά.
Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας στην νέα αφήνει αιχμές για «προκλητικότητα του Μητροπολίτη Μόρφου» (έναντι πιστών), και του υποδεικνύει εμμέσως ότι «πρέπει να επιδεικνύει λεπτότητα αλλά και σεβασμό στην αξιοπρέπεια του προσώπου». Εξάλλου, υποδεικνύει ότι ο κληρικός μπορεί να έχει ανάμειξη στη ζωή των πιστών, όταν προσκληθεί από αυτούς (στο πλαίσιο εξομολόγησης κ.λπ.).
Στην ανακοίνωση του ο Κυρηνείας υποστηρίζει:
– Στόχος της πρόσφατης τοποθέτησης της Ιεράς Μητροπόλεως Κυρηνείας ήταν η συνοπτική παράθεση της πάγιας και διαχρονικής θέσης του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κυρηνείας κ. Χρυσοστόμου. Δεν επιδιώχθηκε απάντηση στις τοποθετήσεις του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου ή αντιπαράθεση, είτε μαζί του είτε με οποιοδήποτε άλλο μέλος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Κύπρου.

– Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας, ως η κανονική πνευματική και εκκλησιαστική Αρχή της αρχιερατικής Επαρχίας Κυρηνείας, εξέφρασε την άποψη ότι ο κληρικός δεν πρέπει να ανακατεύεται στις κρεβατοκάμαρες των ζευγαριών.

– Με βάση την πιο πάνω τοποθέτηση, όταν ο εντεταλμένος κληρικός – πνευματικός εξομολόγος, ως όργανο της σωστικής χάρης του Θεού προσκληθεί να διαχειριστεί τα όποια θέματα, και κατά τη διάρκεια του ιερού μυστηρίου της εξομολόγησης, με τη χάρη του Θεού, να συγχωρέσει τις αμαρτίες, σίγουρα δεν νοείται ότι ανακατεύεται.

– Επίσης, όταν ο κληρικός συμβουλεύει, διδάσκει, καθοδηγεί, φωτίζει και εκτελεί τα καθήκοντά του, τα οποία απορρέουν από τη θέση του και την αποστολή του, χωρίς να γίνεται προκλητικός προς το ακροατήριο, σίγουρα νοείται ότι δεν ανακατεύεται.

– Ο Πανιερώτατος ούτε αποκλείει, ούτε καταφέρεται εχθρικά εναντίον των πιο πάνω, αλλά ενθαρρύνει τον πνευματικό αγώνα των πιστών και τη συμμετοχή τους στα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας με τον λόγο του Ευαγγελίου, τις θείες επιταγές και τον θεόπνευστο λόγο των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας, ο οποίος εκφέρεται με λεπτότητα, ευγένεια και σεβασμό στην αξιοπρέπεια του προσώπου.

– Στον αγώνα και στην αγωνία μας για τη σωτηρία του κόσμου, ας βάλουμε και λίγη διάκριση.

Share this post