Διαδικτυακή συνάντηση Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας Κύπρου-Ουκρανίας

Διαδικτυακή συνάντηση Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας Κύπρου-Ουκρανίας

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Κύπρου – Ουκρανίας,  Χάρης Γεωργιάδης και τα μέλη της Επιτροπής,  Γιώργος Κουκουμάς,  Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και  Χρύσης Παντελίδης και η βουλευτής , Αλεξάνδρα Ατταλίδου, είχαν σήμερα διαδικτυακή συνάντηση με τον πρόεδρο  Oleksandr Tkachenko και τα μέλη της αντίστοιχης Ομάδας Φιλίας στο Ουκρανικό Κοινοβούλιο κ. Volodymyr Kabachenko (Αναπλ. Πρόεδρος), Ihor Nehulevskyi,  και Olena Moshenets.

O κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την αμέριστη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, ειδικότερα, στον γενναίο, όπως ανέφερε, αγώνα της Ουκρανίας, ο οποίος, διεξάγεται για την προάσπιση της δημοκρατίας έναντι του αυταρχισμού. Η Κύπρος, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, γνωρίζει πολύ καλά τα δεινά της εισβολής και της κατοχής, όντας επίσης θύμα της επιθετικότητας ενός αναθεωρητικού γείτονα, της Τουρκίας. Συνεπώς, υπογράμμισε, η Κύπρος είχε έναν επιπρόσθετο λόγο να σταθεί από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Ουκρανίας και του φίλου λαού της, στη βάση αρχών, παρέχοντας σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα και αγκαλιάζοντας τους Ουκρανούς πρόσφυγες που κατέφυγαν στην Κύπρο.  Η Κύπρος, σημείωσε περαιτέρω ο κ. Γεωργιάδης, ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), περιλαμβανομένων των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας. Εξήρε δε το γεγονός ότι το Ουκρανικό Κοινοβούλιο συνέχισε αδιάλειπτα τις εργασίες του εν μέσω άκρως αντίξοων συνθηκών, που αποτελεί, όπως είπε, θρίαμβο της δημοκρατίας.

Από πλευράς των Κυπρίων βουλευτών, επαναβεβαιώθηκε η στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και σημειώθηκε, συναφώς, η υιοθέτηση ομόφωνα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίσματος καταδίκης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η Κύπρος, τόνισαν τα Μέλη της Επιτροπής, εξακολουθεί να υφίσταται κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνεπεία της εισβολής του 1974 και της συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος του εδάφους της από την Τουρκία. Οι Κύπριοι βουλευτές στηλίτευσαν τις αυξανόμενες τουρκικές απειλές εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας επί καθημερινής βάσης, τη συνεχή στρατιωτική ενίσχυση της Τουρκίας και τις επεκτατικές της βλέψεις εναντίον γειτονικών της χωρών, ενέργειες, που όπως επισήμαναν, προκαλούν σοβαρή ανησυχία και αποσταθεροποιούν την ευρύτερη περιοχή. Υπογράμμισαν δε ότι αναμένεται, τόσο από τα κράτη μέλη της ΕΕ όσο και από τις χώρες που προσβλέπουν στην ένταξή τους στην Ένωση, να μην υποκύπτουν στη λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών και να καταδικάζουν τις παράνομες αυτές ενέργειες της Τουρκίας.

Ο κ.  Tkachenko εξέφρασε ειλικρινείς ευχαριστίες για τις θέσεις αρχών και την πολυεπίπεδη στήριξη της Κύπρου προς την Ουκρανία και τον λαό της. Διαβεβαίωσε, παράλληλα, τους Κύπριους βουλευτές για τη σταθερή θέση αρχών της Ουκρανίας υπέρ του σεβασμού της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και για τη στήριξη της χώρας του στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προς επίλυση του κυπριακού προβλήματος και επανένωση της Κύπρου.

Οι Ουκρανοί βουλευτές σημείωσαν την ικανοποίησή τους για την ισχυρή υποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της αίτησης της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ, ζητώντας τη στήριξη όλων των κρατών μελών, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24 Ιουνίου 2022.

Εξάλλου, κατά τη συνάντηση, εκφράστηκε η κοινή βούληση για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων, μέσω αυξημένων διμερών ανταλλαγών και στο πλαίσιο διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών.

ΠΗΓΗ:  Βουλή των Αντιπροσώπων

ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ:  Έργο της 16 χρονης Ουκρανίδας προσφυγοπούλας Ευγενίας Khyzhniak ,η οποία προσφέρει παρόμοια έργα της στην Κωνσταντινούπολη για την ενίσχυση των δοκιμαζόμενων συμπατριωτών της από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της χώρας της. Το έργο επέλεξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για την  φετεινή Πασχάλια κάρτα του. 

Share this post