Δεν θα γίνει σήμερα ναυλωμένη πτήση από Λονδίνο

Δεν θα γίνει σήμερα ναυλωμένη πτήση από Λονδίνο

Πως θα γίνει ο επαναπατρισμός Κυπρίων από την Βρετανία

Αναφορικά με χθεσινό ρεπορτάζ για τον επαναπατρισμό Κυπρίων , κυρίως φοιτητών από την Βρετανία, στο οποίο αναφερόταν ότι “σήμερα το μεσημέρι θα αναχωρήσει ναυλωμένη πτήση από το Gatwick με μόνο 30 επιβάτες”, λίγο πριν τα μεσάνυχτα έγκυρη πηγή , που είδε το ρεπορτάζ, διευκρίνισε τα εξής:

*Σήμερα έρχονται από το Λονδίνο δύο άδειες πτήσεις για να επαναπατρίσουν  Βρετανούς υπηκόους , οι οποίοι είναι “εγκλωβισμένοι” στην Κύπρο,

*Η κυβέρνηση , όταν το πληροφορήθηκε ζήτησε στο ένα αεροπλάνο να επιβιβαστούν όσοι Κύπριοι βρίσκονται στην Βρετανία και έχουν βεβαίωση , που εκδόθηκε μέχρι τις 23 Μαρίου. 

*Οι περισσότεροι , που θα έλθουν είναι Κύπριοι υπήκοοι , που πήγαν στην Βρετανία από άλλες χώρες και δεν πρόλαβαν τις ναυλωμένες από την κυβέρνηση πτήσεις των προηγούμενων ημερών. 

Θεωρήσαμε ότι χρέος μας ήταν να καταγράψουμε τις πιο πάνω διευκρινήσεις για να καθησυχάσουμε γονείς, φοιτητές , αλλά και Κυπρίους , που έχασαν την εργασία τους στην Βρετανία.

Στο μεταξύ, υπενθυμίζεται χθεσινή είδηση στην εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος” , σύμφωνα με την οποία, ότι ο ΥΠΕΞ , Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε  τους Κύπριους φοιτητές  στην Βρετανία για τη λειτουργία πλατφόρμας καταγραφής τους . Η πλατφόρμα,  που θα τεθεί σε λειτουργία από την Τρίτη θα δίνει την ευκαιρία σε όλους τους φοιτητές που βρίσκονται στη Βρετανία να επικοινωνούν προκειμένου να τους σταλεί πακέτο με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
Επίσης, ο ΥΠΕΞ  είπε ότι αναφορικά με τον επαναπατρισμό των Κυπρίων φοιτητών είπε ότι υπάρχει έτοιμη πρόταση . Η σχετική πρόταση δίνει προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες, όπως καταγράφονται σε προηγούμενη ανακοίνωση, οι οποίες θα πρέπει να αιτούνται σε σχετικό ιατροσυμβούλιο.
Ο υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε πως, ακόμα και, αν η βρετανική κυβέρνηση σταματήσει τις εμπορικές πτήσεις, οι ναυλωμένες πτήσεις επαναπατρισμού θα διεξαχθούν κανονικά. Για το θέμα του επαναπατρισμού των Κυπρίων ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Βρετανό ομόλογο του Jeremy Hunt.

Νίκος Χριστοδουλίδης Jeremy Hunt

Πάντως , θα ήταν χρήσιμη η έκδοση εμπεριστατωμένης ανακοίνωσης από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η οποία να εξηγεί αναλυτικά όλα αυτά τα ζητήματα και να απαντά στο ζήτημα του επαναπατρισμού Κυπρίων, οι οποίοι, λόγω κορονοϊού, έχουν μείνει άνεργοι.

Share this post