Χριστοδουλίδης-Τατάρ δεσμεύτηκαν για εντοπισμό και ταυτοποίηση όλων των αγνοουμένων.

Χριστοδουλίδης-Τατάρ δεσμεύτηκαν για εντοπισμό και ταυτοποίηση όλων των αγνοουμένων.

Επίσκεψη των δύο ηγετών στο Ανθρωπολογικού Εργαστήριο της CMP. – Χριστοδουλίδης: “Δήθεν πληροφορίες” τα περί άσκησης πιέσεων από Μητσοτάκη. 

Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου , Νίκος Χριστοδουλίδης και Ερσίν Τατάρ, υπογράμμισαν την ανάγκη να συνεχίσουν αδιάκοπα τις προσπάθειες για εντοπισμό και ταυτοποίηση όλων των αγνοουμένων. Μετά την σημερινή επίσκεψη τους στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της CMP (Committee on Missing Persons in Cyprus), οι δύο ηγέτες έκαναν έκκληση προς όλους όσοι διαθέτουν πληροφορίες για την τύχη των αγνοουμένων να τις παραδώσουν στην CMP. (ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ: Σταύρος Ιωαννίδης/ΓΤΠ)

Η ανακοίνωση της CMP στα αγγλικά

Release Date: 28 July 2023

PRESS RELEASE

 

Nicosia, 28 July 2023 – Today, the Turkish Cypriot leader, H.E. Ersin Tatar, and the Greek Cypriot leader, H.E. Nikos Christodoulides paid a visit to the anthropological laboratory of the Committee on Missing Persons in Cyprus (CMP), where they were briefed about the ongoing work of the Committee.

The Greek Cypriot leader and the Turkish Cypriot leader expressed their full support to the effective work of the Committee on Missing Persons in Cyprus, their acknowledgement and appreciation for the work carried out by the members of the Committee, the personnel of the anthropological laboratory, and all the staff involved in the Committee’s esteemed work.

They reaffirmed their conviction that the CMP conducts a purely humanitarian work, emphasized the importance of insulating the CMP from political considerations, and called upon all concerned not to politicize this crucial work.

Both leaders called upon persons who have information about possible burial sites to share this information with the CMP, reminded witnesses that they can request confidentiality for any information shared, as credible information can accelerate the whole process of location, exhumation and identification of remains of missing persons.

They highlighted the need to unceasingly continue with efforts for the location and the identification of all missing persons.

The two leaders reaffirmed their mutual understanding that CMP’s responsibility lies first and foremost with the families of missing persons as it brings closure to the affected families through the return of the remains of their loved ones for proper burial in accordance with their religious traditions and practices”.

Η ίδια ανακοίνωση όπως δόθηκε από το Προεδρικό

« Σήμερα, 28 Ιουλίου, 2023, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Α.Ε. κ. Ερσίν Τατάρ και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης, Α.Ε. κ. Νίκος Χριστοδουλίδης επισκέφθηκαν το Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους στην Κύπρο (ΔΕΑ), όπου έτυχαν ενημέρωσης για τη συνεχιζόμενη εργασία της Επιτροπής.

Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εξέφρασαν την πλήρη στήριξη τους στην αποτελεσματική εργασία της Επιτροπής για τους Αγνοουμένους στην Κύπρο, την αναγνώριση και εκτίμηση τους για τη δουλειά που διεξάγεται από τα  μέλη της Επιτροπής, το προσωπικό του Ανθρωπολογικού Εργαστηρίου και όλου του προσωπικού που εμπλέκεται στο αξιόλογο έργο της Επιτροπής.

Επαναβεβαίωσαν την πεποίθηση τους ότι η ΔΕΑ διεξάγει ξεκάθαρα μια ανθρωπιστική εργασία, έδωσαν έμφαση στη σημασία της αποσύνδεσης της ΔΕΑ από πολιτικά ζητήματα, και κάλεσαν όλους τους εμπλεκόμενους να μην πολιτικοποιούν αυτό το κρίσιμης σημασίας έργο.

Και οι δύο ηγέτες κάλεσαν όσους κατέχουν πληροφορίες για πιθανούς τόπους ταφής να τις μοιραστούν με τη ΔΕΑ, υπενθύμισαν στους μάρτυρες ότι μπορούν να ζητήσουν εμπιστευτικότητα για οποιαδήποτε πληροφορία παρέχουν, αφού οι αξιόπιστες πληροφορίες μπορούν να επιταχύνουν την όλη διαδικασία εντοπισμού, εκταφής και ταυτοποίησης λειψάνων αγνοουμένων.

Υπογράμμισαν την ανάγκη να συνεχίσουν αδιάκοπα τις προσπάθειες για εντοπισμό και ταυτοποίηση όλων των αγνοουμένων.

Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη συναντίληψη τους ότι η ευθύνη της ΔΕΑ τίθεται πρωτίστως έναντι των οικογενειών  των αγνοουμένων, αφού προσφέρει ένα τέλος για τις επηρεαζόμενες οικογένειας μέσα από την επιστροφή των λειψάνων των αγαπημένων τους προσώπων, για πρέπουσα ταφή, σύμφωνα με τις δικές τους θρησκευτικές παραδόσεις και πρακτικές».

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευαν στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της ΔΕΑ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης και ο Διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς κ. Μενέλαος Μενελάου”.

Σε δηλώσεις του,  μετά το τέλος της συνάντησης, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι πράττει ό,τι είναι δυνατόν ως προς το ζήτημα της επανέναρξης των συνομιλιών και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα, ίσως μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, θα υπάρξουν περισσότερα προς ανακοίνωση. Επίσης , αποκάλυψε ότι  στη σημερινή συνάντηση ζήτησε από τον κ. Τατάρ από κοινού να απευθυνθούν στον ΓΓ των ΗΕ, μετά το πέρας της επίσημης εβδομάδας της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ , για να υπάρξει μια κοινή συνάντηση με τον ΓΓ. “Ήταν θετική η αντίδραση του για να γίνει η συνάντηση, του είπα αν μπορούμε να αποταθούμε από κοινού θα ήταν ακόμη καλύτερα, δεν μου απάντησε στο συγκεκριμένο, αλλά είναι θετικός στη συνάντηση, και ελπίζω αν πραγματοποιηθεί η συνάντηση, που θεωρώ ότι θα είναι καθοριστικής σημασίας, να υπάρξουν αποτελέσματα”, είπε.

Πάντως, ο κ. Τατάρ επανέλαβε την αξίωσή του περί αναγνώρισης της κυριαρχικής ισότητας, πριν προχωρήσει οποιαδήποτε διαδικασία συνομιλιών.

Σε δηλώσεις  στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά την επιστροφή του από το Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της CMP, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε : «δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι το Ανθρωπολογικό Εργαστήρι, όμως, κάθε φορά πηγαίνοντας εκεί και βλέποντας τη σημαντική δουλειά που γίνεται, είναι μια διαφορετική εμπειρία. Ελπίζω η πρωτοβουλία μας αυτή που οδήγησε σε αυτή την κοινή συνάντηση, στο κοινό ανακοινωθέν, να έχει αποτελέσματα. Θα αξιολογήσουμε την αντίδραση στην κοινή έκκληση προς τον κυπριακό λαό. Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, που κάναμε με τον κ. Τατάρ και ελπίζω να υπάρξουν αποτελέσματα.

Ο Ν. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι ζήτησε και από τον κ. Τατάρ, λαμβάνοντας υπόψη ότι και ο πατέρας του ήταν μέλος της ΔΕΑ πέραν των 20 χρόνων, λόγω του γεγονότος ότι η πάροδος του χρόνου δημιουργεί περισσότερες δυσκολίες, και του γεγονότος ότι πρόκειται για ένα ανθρωπιστικό θέμα, να συνεργαστούν ακόμη περισσότερο. “Ήταν μέσα σε αυτό το πλαίσιο που μετέφερα και την ιδέα που πρωτοακούστηκε από τον κ. Αχιλλέα Δημητριάδη για μια επιτροπή αλήθειας, η οποία θα μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα με τη ΔΕΑ, αφού εκεί γίνεται μια σημαντική δουλειά, να μην υπάρξει οτιδήποτε που να επηρεάσει αρνητικά τη δουλειά της”, σημείωσε και πρόσθεσε ότι για την  ιδέα του κ. Δημητριάδη θα συζητήσουν οι δύο επικεφαλής της ΔΕΑ. 

Αυτή τη στιγμή, είπε ,  υπάρχουν περίπου επτά ομάδες που ασχολούνται με τις εκταφές “και θα πρέπει να τις ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο”.

Στην συνάντηση ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στον ρόλο της ΕΕ που είναι το οικονομικό στήριγμα της ΔΕΑ, όπως είναι και η Κυπριακή Δημοκρατία, και πρόσθεσε: “Σε κάθε συνάντηση που έχουμε με ξένες Κυβερνήσεις θέτουμε το θέμα της ενίσχυσης της δουλειάς της ΔΕΑ. Είναι ένα ανθρωπιστικό θέμα. Αλλά, αν υπάρξει αυτό που είναι κοινή επιδίωξη, για περισσότερα αποτελέσματα, περισσότερες πληροφορίες, θεωρώ ότι θα στείλει και ένα σαφές πολιτικό μήνυμα. Είναι το πιο ισχυρό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Εμείς σε όλες τις περιπτώσεις που αφορούν Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε. Πρόσφατα, ακόμα και σήμερα, ανταποκριθήκαμε θετικά σε αίτημα που υπήρξε από τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας για να τους δώσουμε κάποια φάρμακα που χρειάζονται. Ό,τι αίτημα έχουμε το εξετάζουμε με θετική προσέγγιση. Επεξεργαζόμαστε μια δέσμη μονομερών μέτρων προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας”.

Σε ερώτηση της ιστοσελίδας ageliaforos.com,  αν ο κ. Τατάρ δεσμεύτηκε να υπάρξουν εκταφές στο Δίκωμο, όπου υπάρχουν πληροφορίες ότι υπάρχουν οστά ή ότι μεταφέρθηκαν εκεί, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε: “Μέσα από την παρουσίαση που μας έγινε από τους επιστήμονες προέκυψε και το ερώτημα, το οποίο έθεσα και ενώπιον του κ. Τατάρ και ρώτησα και τους επιστήμονες, κατά πόσο βρίσκονται οστά σε διαφορετικούς χώρους. Και, ναι, μου επιβεβαίωσαν ότι υπάρχουν περιπτώσεις μέχρι και σε τρεις διαφορετικούς τόπους. Κατά την ενημέρωση από τους επιστήμονες είπα στον κ. Τατάρ ότι αυτό αφορά την περίπτωση της Άσσιας, γνωρίζουμε όλοι πού έχουν μεταφερθεί και θα πρέπει να προχωρήσουμε. Για μας δεν έχει σημασία αν είναι Ελληνοκύπριοι ή Τουρκοκύπριοι. Με την ευκαιρία να σας πω ότι έχουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία ζητήσει επίσημα από την ΕΕ να χρηματοδοτήσει για να γίνουν τα αναγκαία έργα που χρειάζεται να γίνουν στη συγκεκριμένη περιοχή, έτσι ώστε να γίνουν ανασκαφές (για το θέμα του σκυβαλότοπου), γιατί για εκεί είναι οι πληροφορίες που έχουμε”.

Πρόσθεσε ότι το τρίτο μέλος της ΔΕΑ αναφέρθηκε σε δύο προκλήσεις και η πρώτη ήταν «η μεταφορά οστών που φαίνεται ότι σε κάποιες των περιπτώσεων, σύμφωνα με μαρτυρίες, έχει γίνει. Πρέπει να γίνουν και εκεί οι σχετικές διεργασίες. Γνώριζα μέσα από συζητήσεις μου με συγγενείς αγνοουμένων και μου το επιβεβαίωσαν και οι επιστήμονες, ότι, πολλοί συγγενείς αρνούνται να παραλάβουν οστά όταν μιλάμε για ένα πολύ μικρό κομμάτι, και αντιλαμβάνομαι απόλυτα την προσέγγιση τους».

Σε άλλες ερωτήσεις της ιστοσελίδας μας ο Ν. Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε  ότι “αποτελεί γεγονός, είμαστε σε συζήτηση με τη Γερμανική Κυβέρνηση για να ανατραπεί  η απόφαση της (περί της διακοπής της εισφοράς προς την ΔΕΑ) Είμαι αισιόδοξος ότι θα το πετύχουμε”. 

Πρόσθεσε ότι “η ΕΕ είναι ο υπ΄αριθμόν ένα χρηματοδότης της ΔΕΑ και είναι και ένδειξη της γενικότερης μας προσέγγισης ότι  η ΕΕ ήθελε σήμερα να ήταν παρούσα με εκπρόσωπο στη συνάντηση. Δεν κατέστη δυνατόν, μπορείτε να φανταστείτε τους λόγους που δεν κατέστη δυνατόν, αλλά το γεγονός ότι το ζήτησε το θεωρώ σημαντικό».

 Για την έκθεση του Γενικού  Διευθυντή Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ε.Ε. , Mario Nava,  περί ατασθαλιών στη ΔΕΑ, ο πρόεδρος είπε ότι δεν γνωρίζει για την έκθεση, ωστόσο, πρόσθεσε, θα ζητήσει ενημέρωση.

Σε  ερώτηση συναδέλφου, κατά πόσο  δεσμεύτηκε ο κ. Τατάρ να υπάρξει πρόσβαση στα αρχεία του κατοχικού στρατού, η απάντηση ήταν ότι  “η πρόσβαση στα αρχεία του κατοχικού στρατού δεν είναι δουλειά του κ. Τατάρ. Είναι δουλειά της Τουρκίας και γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει η συνεργασία που μπορούσε να υπάρχει”.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Τατάρ κατά την επίσκεψη στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο, με τις οποίες επανέλαβε τις αδιάλλακτες θέσεις του στο Κυπριακό, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης  είπε: «δεν πήγα εκεί για να συζητήσω αυτό το θέμα, πρώτα από όλα από σεβασμό προς συγγενείς των αγνοουμένων που περιμένουν τόσα χρόνια και αναμένουν από τέτοιου είδους συναντήσεις να βγει κάτι θετικό. Δεν ανέμενα να ακούσω κάτι διαφορετικό, γνωρίζω πάρα πολύ καλά τις θέσεις του κ. Τατάρ, αλλά την ίδια στιγμή αυτό δεν με αποθαρρύνει από το να πράξω ό,τι χρειάζεται ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Ακούω πολλές δηλώσεις, άκουσα σήμερα τον κ. Τατάρ, άκουσα και τις δηλώσεις του χθες, άκουσα και τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν που έτυχαν και διαφορετικής ερμηνείας. Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι από δικής μας πλευράς θα συνεχίσουμε και συνεχίζουμε ακόμη και τώρα, σε τεχνοκρατικό επίπεδο ειδικότερα, τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών, πάντα στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου».

Σε ερώτηση ,  αν υπό το φως του σημερινού κλίματος εκτιμά ότι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης θα υπάρξει κάτι για την επανέναρξη των συνομιλιών, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε: «θα πράξω ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Αυτό θα κάνω και αυτό κάνω από την πρώτη μέρα ανάληψης της διακυβέρνησης του τόπου. Γνωρίζω τις δυσκολίες, τις προκλήσεις που υπάρχουν ενώπιον μας, όμως, δεν σημαίνει σε καμία απολύτως περίπτωση ότι θα σταματήσουμε τις προσπάθειες μας, αντίθετα τις εντατικοποιούμε. Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού. Είναι η δική μας πατρίδα υπό κατοχή και οφείλουμε εμείς, εμείς έχουμε υποχρέωση περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν”.

Ο  ageliaforos.com ζήτησε από τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη να σχολιάσει δημοσιεύματα ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας έρχεται στην Κύπρο για να ασκήσει πιέσεις προς τον ίδιον σε σχέση με το Κυπριακό. Ο πρόεδρος αντέκρουσε τα δημοσιεύματα, λέγοντας: «Δεν ξέρω από πού προέρχονται αυτές οι δήθεν πληροφορίες, διότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει σε καμία απολύτως περίπτωση. Ο συντονισμός μας είναι εξαιρετικός με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και το γεγονός είναι ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, και ελπίζουμε αυτή η δύσκολη κατάσταση να αντιμετωπιστεί, θα έρθει στην Κύπρο για να συντονιστούμε ειδικότερα όσον αφορά την ευρωπαϊκή πτυχή, τα ευρωτουρκικά που εμείς μέσα από τις δικές μας πρωτοβουλίες έχουμε αναδείξει». Να πω και μια πολιτική διάσταση, ότι στη σημερινή συνάντηση ζήτησα από τον κ. Τατάρ από κοινού να απευθυνθούμε στον ΓΓ των ΗΕ, μετά το πέρας της επίσημης εβδομάδας της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ να υπάρξει μια κοινή συνάντηση με τον ΓΓ. Ήταν θετική η αντίδραση του για να γίνει η συνάντηση, του είπα αν μπορούμε να αποταθούμε από κοινού θα ήταν ακόμη καλύτερα, δεν μου απάντησε στο συγκεκριμένο, αλλά είναι θετικός στη συνάντηση, και ελπίζω αν πραγματοποιηθεί η συνάντηση, που θεωρώ ότι θα είναι καθοριστικής σημασίας, να υπάρξουν αποτελέσματα».

Σε ερώτηση της ιστοσελίδας μας,  αν θα συγκροτηθεί  ομάδα στήριξης του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή για το Κυπριακό, η απάντηση ήταν ότι πολύ σύντομα, ενδεχομένως και πριν τη Νέα Υόρκη να υπάρξει συγκρότηση αυτής της ομάδας. “Πριν μεταβώ στη Νέα Υόρκη θα έχω συνάντηση και με το Εθνικό Συμβούλιο και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα συζητήσουμε και το συγκεκριμένο θέμα”, συμπλήρωσε.

Α Χ. Βικέτος

************************************************

Συνέντευξη Τατάρ

Σε 30λεπτη συνέντευξη στον «Μπαϊράκ» ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ,  ερωτηθείς εάν θα υπάρξει νέα συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη ,  απάντησε ότι αυτό είναι άλλο θέμα.

«Ακούστηκαν κάποιοι ψίθυροι στα αυτιά μου – ίσως το είδατε στις οθόνες – ότι είναι καλό που με είδαν εκεί, είναι καλό να συναντιόμαστε. Αλλά που θα πάει αυτό; Είναι φανερό ότι γι’ αυτούς η συνέχεια του Κραν Μοντανά είναι βάση (συνομιλιών). Η δική μας επίσημη πολιτική: Δεν έχουμε καμία πρόθεση να συνεχίσουμε από κει που έμειναν στο Κραν Μοντανά».

Ο κ. Τατάρ είπε ότι δεν βιάζεται να διορίσει αντικαταστάτη του Εργκιούν Ολγκούν, γιατί δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις και ο ειδικός εκπρόσωπός του θα παραμείνει μέχρι την 1η Νοεμβρίου, που λήγει το συμβόλαιό του.

Ανέφερε επίσης ότι η ΕΕ ήθελε να συμμετάσχει στην συνάντηση στην ΔΕΑ αλλά η τ/κ πλευρά είπε όχι γιατί «δεν έχει δουλειά εκεί η ΕΕ. Εκεί δουλειά έχουν η τ/κ πλευρά, η ε/κ και τα ΗΕ, καθώς οι εργασίες γίνονται υπό την αιγίδα των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ. Η ΕΕ δεν έχει κανένα καθήκον εκεί. Η ΕΕ έχει πάρει το μέρος κάποιου, σε κάθε θέμα είναι υπέρ των Ε/κ και της Ελλάδας».

Ανέφερε επίσης ότι στην τελευταία συνάντηση για την Κύπρο, αυτή ήταν 5 + 1, δηλαδή συμμετείχαν οι δύο πλευρές, οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και τα ΗΕ. «Η ΕΕ δεν έχει θέση γιατί η ΕΕ έχει πάρει θέση», πρόσθεσε.

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι η ομάδα της ΔΕΑ, Τ/κ και Ε/κ, κάνουν μια επιτυχημένη και δύσκολη δουλειά, τους συνεχάρη και σημείωσε ότι συνεργάζονται με γνωστά κλινικά εργαστήρια διεθνώς. Με την επίσκεψή τους, πρόσθεσε, είδαν πόσο σημαντική δουλειά γίνεται. Σημείωσε ότι υπάρχουν αγνοούμενοι από το 1963, έφερε ως παράδειγμα τον τ/κ Βουλευτή (της ΚΔ), Τζενγκίζ Ρατίπ, η σύζυγος του οποίου ζει, είναι 90 χρόνων κι ακόμα περιμένει να εντοπιστούν τα οστά του.

Το μήνυμα που δώσαμε, είπε,  είναι εάν υπάρχουν πληροφορίες για το πού μπορεί να βρίσκονται αγνοούμενοι να δοθούν. «Είναι ένα ανθρωπιστικό θέμα που έχει προκαλέσει πολύ πόνο» ανέφερε.

Κυπριακό

«Μέχρι εδώ καλά», συνέχισε, «αλλά προσπάθησαν να το πάνε αλλού. Δεν είναι σωστό να δημιουργείται η εντύπωση για ετοιμότητα εδάφους ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει». Τα όσα είπα εκεί, συνέχισε, ήταν απάντηση σε ερώτηση. «Είμαστε εδώ για ένα ανθρωπιστικό θέμα, αλλά, εάν ξεκινήσουν συνομιλίες, στη δική μας πολιτική δεν υπάρχει καμία αλλαγή. Μια διαδικασία συνομιλιών μπορεί να ξεκινήσει μόνο με την επιβεβαίωση και αποδοχή της κυριαρχικής μας ισότητας και του ίσου διεθνώς καθεστώτος», είπε.

Επανέλαβε ότι η διαδικασία για την ομοσπονδία δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα εδώ και 60 χρόνια και υποστήριξε πως πρόθεση της «άλλης πλευράς» είναι «να μας εντάξει στην ΚΔ». Η ένταξη των Τ/κ σαν κοινότητα στην ΕΕ, όπου μέλος δεν είναι η Τουρκία, συνέχισε, θα δημιουργήσει μεγάλες δυσκολίες. Επανέλαβε ότι ε/κ θέση είναι και το ‘μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις’. «Εάν θέλουν μια συμφωνία μαζί μας δεν θα είναι μεταξύ κοινοτήτων ή αυτοί ως ΚΔ κι εμείς ως κοινότητα γιατί τότε η μια κοινότητα θα είναι υπεράνω της άλλης, που θα γίνει μειονότητα. Θα είναι στη βάση της ισότητας και τί είναι αυτό; Η αποδοχή δύο κυριαρχιών. Τότε μπορεί να υπάρξει στην Κύπρο μια διαρκής, βιώσιμη, δίκαιη και ρεαλιστική λύση» είπε.

Δηλώσεις Ερντογάν

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν   και αν βλέπει κάποια αλλαγή, ο κ. Τατάρ δήλωσε ” ο Τούρκος Πρόεδρος είπε να δούμε τις πραγματικότητες, την κατάσταση επί του εδάφους. Κι όταν δούμε επί τους εδάφους, συνέχισε, βλέπουμε ότι υπάρχει ένα κράτος (η ΚΔ) εδώ και 60 χρόνια σε αυτό το νησί, αλλά έχει δημιουργηθεί και ένα τ/κ «κράτος». Η τδβκ, είπε, φέτος έγινε 40 χρονών.

Σε σχόλιο του δημοσιογράφου ότι η ε/κ πλευρά έχει αλλάξει την ορολογία, που χρησιμοποιεί, και κληθείς να σχολιάσει το «ίνσιαλλαχ» που είπε ο κ. Χριστοδουλίδης ,  ο κ. Τατάρ δήλωσε:  «το έκανε για να φανεί πιο κοντά μας, να δείξει εγγύτητα. Αυτή η δουλειά δεν γίνεται με το ίνσιαλλαχ. Κι εγώ λέω: ίνσιαλλαχ να αποδεχθούν την κυριαρχική μας ισότητα, ίνσιαλλαχ να αρχίσει η διαδικασία. Αυτό είναι μια επίσημη και εθνική πολιτική». Αυτό τον αγώνα, ανέφερε, δεν τον κάνουν οι Τ/κ μόνοι τους, αλλά μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία, που είναι από τις πιο σημαντικές και δυνατές χώρες στην περιοχή και εγγυήτρια δύναμη.

Νέα Υόρκη

Ερωτηθείς για τις διπλωματικές κινήσεις ενόψει της Νέας Υόρκης, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι εκεί γίνονται και επίσημες συναντήσεις και ανεπίσημες και πως μπορεί να γίνουν συναντήσεις, που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Πολλές συναντήσεις, συνέχισε, δεν δημοσιοποιούνται γιατί δημιουργούνται προβλήματα σε αξιωματούχους της ΕΕ. Ανέφερε δε ότι συνήθως γίνονται συναντήσεις του εκάστοτε Τ/κ ηγέτη με τις τουρκόφωνες, ισλαμικές χώρες που είναι φιλικές προς την Τουρκία.

Πηγή:  ΚΥΠΕ

Share this post