Χριστοδουλίδης : «Συγχαίρω τον κ. Ερντογάν για την επανεκλογή του…»

Χριστοδουλίδης : «Συγχαίρω τον κ. Ερντογάν για την επανεκλογή του…»

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα των Αθηνών “ΤΟ ΒΗΜΑ” ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης εκφράζει την ελπίδα ότι αυτή η νέα θητεία του κ. Ερντογάν δεν θα χαρακτηρίζεται από τα όσα βιώσαμε στην Αν. Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια εξαιτίας του αναθεωρητισμού της Τουρκίας.

 

Σε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα των Αθηνών “ΤΟ ΒΗΜΑ”  ο πρόεδρος της Δημοκρατίας , Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφέρει: “Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση όπως εξελίσσεται από τουρκικής πλευράς και τις παραβιάσεις στην Αμμόχωστο και κινούμαστε σε όλα τα διεθνή φόρα, προβαίνοντας σε όλες τις δέουσες διπλωματικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης και της προσφυγής στα ΗΕ, για να αναχαιτίσουμε τα όποια σχέδια της Τουρκίας”.

Σε ερώτηση για την επανεκλογή Ερντογάν και την μελλοντική του στάση στο Κυπριακό ο πρόεδρος απάντησε:

«Κατ’ αρχάς συγχαίρω τον κ. Ερντογάν για την επανεκλογή του στην προεδρία της Τουρκίας και εκφράζω την ελπίδα και την προσδοκία σύντομα να υπάρξουν εξελίξεις που θα είναι θετικές τόσο για το Κυπριακό όσο και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δύο θέματα που είναι άμεσα συνυφασμένα. Ενημερώθηκα ότι μετά την εκλογή του ο κ. Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, όπως και με ηγέτες κρατών-μελών της ΕΕ και, ανάμεσα σε άλλα, εξέφρασε την επιθυμία για θετικές εξελίξεις στα ευρωτουρκικά. Αν όντως ο κ. Ερντογάν επιθυμεί κάτι τέτοιο, είναι προς τη θετική κατεύθυνση και είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε εποικοδομητικά, αφού μια τέτοια προοπτική προϋποθέτει, στη βάση αποφάσεων της ίδιας της ΕΕ, θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό. Είναι αυτό το γενικότερο πνεύμα και της δικής μου προσέγγισης. Οσον αφορά την ευρύτερη περιοχή και λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία, ελπίζω ότι αυτή η νέα θητεία του κ. Ερντογάν δεν θα χαρακτηρίζεται από τα όσα βιώσαμε στην Αν. Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια εξαιτίας του αναθεωρητισμού της Τουρκίας και του μη σεβασμού του διεθνούς δικαίου, αλλά κινήσεις και ενέργειες προς την κατεύθυνση επικράτησης συνθηκών ασφάλειας, σταθερότητας και καλής γειτονίας στην περιοχή».

Νίκος Χριστοδουλίδης στο ΒΗΜΑ: «Συμφωνία για το Κυπριακό μόνο εντός πλαισίου» – ΤΟ ΒΗΜΑ (tovima.gr)

Share this post