Χριστοδουλίδης: Δημοσία δαπάνη η κηδεία του Ξενοφώντα Καλλή

Χριστοδουλίδης: Δημοσία δαπάνη η κηδεία του Ξενοφώντα Καλλή

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης , σε γραπτή δήλωση , εκφράζει  τα βαθύτατα συλλυπητήριά του στους οικείους του Ξενοφώντα Καλλή. Στην δήλωση αναφέρεται: “Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του φίλου  Ξενοφώντα Καλλή, του ανθρώπου που αφιέρωσε τη ζωή του όσο κανείς άλλος στον αγώνα για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας και για την ανεύρεση και εκταφή των λειψάνων των νεκρών της κυπριακής τραγωδίας, ώστε να δοθούν στους συγγενείς τους για κανονική ταφή, σύμφωνα με τις παραδόσεις μας.

Γνώριζα προσωπικά και συνεργάστηκα με τον αποθανόντα, και ήταν ένας ακούραστος αγωνιστής στον αγώνα του κράτους και της κοινωνίας για τους αγνοούμενους και τους πεσόντες μας, με ασύγκριτη ακεραιότητα, υψηλότατο ήθος και μοναδικό ανθρωπισμό.

Ως ελάχιστη ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης προς τον εκλιπόντα, η Κυβέρνηση αποφάσισε όπως η κηδεία του τελεστεί δημοσία δαπάνη”.

Το ΑΚΕΛ αποχαιρετά σήμερα τον Ξενοφών Καλλή, ενός εκ των πρωτεργατών στον αγώνα για τη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων της Κύπρου. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται :”Ο Ξενοφών Καλλής, ο οποίος διετέλεσε για χρόνια Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Αγνοουμένων, υπήρξε ένας από τους αφανείς ήρωες για τη διερεύνηση και ταυτοποίηση εκατοντάδων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που είχαν χαθεί από το 1963 μέχρι το 1974. Πέρα από το ερευνητικό του έργο, διακρίθηκε για την ανθρωπιστική του προσέγγιση, τη διακοινοτική συνεργασία, την εργατικότητα και ανιδιοτελή προσφορά του στο θέμα των αγνοουμένων. 
Στάθηκε διαχρονικά απέναντι στις λογικές μικροπολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος των αγνοουμένων και στις απόπειρες συγκάλυψης σοβινιστικών εγκλημάτων κατά τις διακοινοτικές συγκρούσεις του 1963-64 και το δίδυμο έγκλημα του 1974. 
Μεταφέρουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του Ξενοφών Καλλή”.
*Διαβάστε και στον σύνδεσμο

Share this post