Αθήνα: Λαοθάλασσα για την εικόνας της Παναγιάς «Αξιον Εστί»

Αθήνα: Λαοθάλασσα για την εικόνας της Παναγιάς «Αξιον Εστί»

Πλήθος πιστών έχει συρρεύσει από το πρωί στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών προκειμένου να προσκυνήσει την εικόνα της Παναγίας ” Άξιον Εστί”, η οποία μεταφέρθηκε  από το Άγιον Όρος. Οι πιστοί εισέρχονται στον Μητροπολιτικό Ναό σε ομάδες  των 30 ατόμων. Η εικόνα  θα βρίσκεται για προσκύνημα στην Μητρόπολη Αθηνών  μέχρι  και τις 15 Μαΐου.

Είναι η 8η φορά που η εικόνα εξέρχεται από το Άγιο Όρος και και ήταν πάγιο αίτημα του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου να έρθει στην Αθήνα στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατό να πραγματοποιηθεί λόγω της πανδημίας.

Η εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί» φυλάσσεται στον ιερό ναό του Πρωτάτου στις Καρυές, ως το σημαντικότερο κειμήλιο της μοναστικής  κοινότητας και εξέρχεται του Αγίου Όρους  μόνο σε ιδιαίτερες περιπτώσεις. Είναι η όδγοη  φορά, που η εικόνα εξέρχεται από το Άγιο Όρος.   Ήταν παράκληση  του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου να έρθει στην Αθήνα στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατό να πραγματοποιηθεί λόγω της πανδημίας.

Την εικόνα κατά την αναχώρηση της από το Άγιον Όρος (ΦΩΤΟ: Κώστας Τζιβανίδης) συνόδευσε στην Αθήνα η  ηγεσία της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους με επικεφαλής τον Πρωτεπιστάτη Γέροντα Χριστοφόρο Ιβηρίτη.

Την εικόνα υποδέχτηκε χθες το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και τελέστηκε Δοξολογία, παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής, πολιτειακής και στρατιωτικής ηγεσίας  της Ελλάδος.

Σε ομιλία του ο Μακαριώτατος, μεταξύ άλλων , τόνισε: « Με την ευκαιρία της έλευσης της ιεράς εικόνας του «Άξιόν εστι», επανα-προσκομίζουμε τις ελπίδες μας, τις χαρές μας, τους πόνους μας και τους καημούς μας προς το πρόσωπό της. Όχι με σκοπό να γίνουμε αδρανείς, αδιάφοροι και ανεύθυνοι, αλλά αντιθέτως, για να αντλήσουμε κουράγιο και δύναμη. Για να γίνουμε περισσότερο ενεργοί και αποφασιστικοί, ως προς το ενδιαφέρον μας και τη φροντίδα μας για τον συνάνθρωπο, τον κόσμο και την κτίση». 

Επίσης, ο κ. Ιερώνυμος επεσήμανε ότι «το πρόσωπο της Παναγίας υπενθυμίζει σε όλους μας, ότι δεν υπάρχει μόνον η ανθρωπότητα των πολέμων και της βίας, της κακοποίησης και της εγκληματικότητας, της υποτίμησης και της εκμετάλλευσης, αλλά και η ανθρωπότητα εκείνη που, ως άλλη πολύτιμη ζύμη, απεργάζεται μυστηριακά την ολοκλήρωση του κόσμου στα Έσχατα εν Χριστώ».

ΦΩΤΟ: Χρήστος Μπόνης

 

Share this post