Άρχισε η ολομέλεια της άτυπης (5+1) συνάντησης στην Γενεύη. Δύσκολες οι συζητήσεις

Άρχισε η ολομέλεια της άτυπης (5+1) συνάντησης στην Γενεύη. Δύσκολες οι συζητήσεις

 

Πραγματοποιούνται σήμερα στο κτήριο των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη, οι διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της άτυπης συνάντησης για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του γ.γ. των ΗΕ,  Αντόνιο Γκουτέρες,  με τη συμμετοχή των ηγετών των δύο κοινοτήτων, Νίκου Αναστασιάδη και Ερσίν Τατάρ  και των ΥΠΕΞ των τριών εγγυητριών δυνάμεων, Νίκου Δένδια, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Ντόμινικ Ράαμπ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Λευκωσίας μέχρι τις 11 το πρωί (ώρα Κύπρου) έφθασαν στο Παλάτι των Εθνών, οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη,  τους οποίους υποδέχθηκε ο κ. Γκουτέρες.

Αμέσως άρχισε συνεδρίαση της ολομέλειας των συμμετεχόντων και στη συνέχεια ο γ.γ.  των ΗΕ θα έχει διμερείς συναντήσεις με κάθε ένα από τα μέρη.

Ο ageliaforos πληροφορείται ότι οι θέσεις της ελληννοκυπριακής πλευράς και της Αθήνας από την μια και της τουρκοκυπριακής και της Άγκυρας είναι εντελώς ασύμβατες. Ο γ.γ. καλείται να γεφυρώσει το χάσμα , ενώ ο Βρετανός ΥΠΕΞ δείχνει ότι θέλει να βοηθήσει τόσο τον Αντόνιο Γκουτέρες ,όσο και την Άγκυρα. Επίσης , ο Αντόνιο Γκουτέρες αποφεύγει να κάνει δηλώσεις. Οι θέσεις, που παρουσίασε χθες σε Αναστασιάδη -Τατάρ , θεωρούνται άκρως εμπιστευτικές. Ωστόσο, ορισμένοι, κυρίως από Άγκυρα και Βρετανία προσπαθούν να κάνουν παραπληροφόρηση. Ένα σημαντικό ζήτημα είναι να μην βρουν “ευήκοα ώτα” σε κύκλους της ελληνοκυπριακής πλευράς, που θα είναι  διατεθιμένοι να ωθήσουν τον πρόεδρο Αναστασιάδη να συνεναίση σε ένα “ουδέτερο ανακοινωθέν” για συνέχιση της διαδικασίας, ανεξαρτήτως του κόστους , που αυτό θα συνεπάγεται για την Κυπριακή Δημοκρατία και την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Η άτυπη (5+1) συνάντηση σε ολομέλεια. Από αριστερά Ν. Αναστασιάδης, Α. Γκουτέρες, Ε. Τατάρ. Από δεξιά Ντόμινικ Ράαμπ, Μ. Τσαβούσογλου και                                               Ν. Δένδιας

Οι διμερείς συναντήσεις αναμένεται να αρχίσουν στις 12.30μμ (ώρα Κύπρου) και να διαρκέσουν μέχρι και τις 8μμ.

 

Απόψε, στις 10μμ (ώρα Κύπρου), ο ΓΓ των ΗΕ θα παραθέσει δείπνο με συμμετοχή 1 συν 1. Τον Νίκο  Αναστασιάδη θα συνοδεύει στο δείπνο ο διαπραγματευτής,  Ανδρέας Μαυρογιάννης.

 

Εξάλλου, σήμερα στις 8μμ (ώρα Κύπρου), ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Ντόμινικ Ράαμπ.

Share this post