Άρχισε η αεροναυτική άσκηση EUNOMIA

Άρχισε η αεροναυτική άσκηση EUNOMIA

*Συμετέχουν Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία και Ιταλία

*Δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου

Με την κωδική ονομασία EUNOMIA άρχισε σήμερα και θα ολοκληρωθεί την  Παρασκευή, 28 Αυγούστου, κοινή αεροναυτική άσκηση  νοτίως της Κύπρου μεταξύ Ελλάδος , Γαλλίας,  Ιταλίας και Κύπρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Κύπρου πρόκειται για την αρχική δραστηριότητα σε τετραμερές επίπεδο και σε αυτήν θα συμμετέχουν αεροπορικά και ναυτικά μέσα από τις 4 χώρες.

Οι τέσσερις χώρες αποφάσισαν την ενίσχυση της κοινής ναυτικής και αεροπορικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσα από την Τετραμερή Πρωτοβουλία «με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας», αναφέρει το ΥΠΑΜ. Προσθέτει δε πως «η Πρωτοβουλία αποτελεί απτή απόδειξη της κοινής αντίληψης και  προσήλωσης  στους Κανόνες Δικαίου ως μέρος της πολιτικής αποκλιμάκωσης της έντασης».

Η κοινή άσκηση θα περιλαμβάνει μεγάλο φάσμα ναυτικών και αεροπορικών ασκήσεων, ενώ αποτελεί μια ηχηρή απάντηση στη διαρκώς κλιμακούμενη προκλητικότητα της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή.

«Τα τέσσερα Ευρωπαϊκά Κράτη της Μεσογείου», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου, «επιθυμούν να συνεισφέρουν με σκοπό μια ενισχυμένη, συλλογική, ναυτική παρουσία, που θα βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση, στο διάλογο και στη συνεργασία. Προτεραιότητα δίδεται στα διπλωματικά κανάλια επικοινωνίας, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεδομένου ότι μόνο ο διάλογος μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση στην περιοχή».

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας ,  Νίκος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε :  «Οι εντάσεις και η αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αυξηθεί, λόγω των παρατεταμένων συγκρούσεων στην περιοχή, καθώς επίσης και λόγω των αυξημένων προστριβών για διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με τον θαλάσσιο χώρο (όρια, μετανάστευση, ροές κ.λπ.). Η εντάσεις αυτές επιδεινώνονται από την ανακάλυψη υπεράκτιων φυσικών πόρων στην περιοχή. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε επανειλημμένες παραβιάσεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), καθώς και του εθιμικού διεθνούς δικαίου, η οποία είναι δεσμευτική και για τις χώρες που δεν την έχουν υπογράψει».

Επίσης, ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε: «Για να ενισχυθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και προκειμένου να διασφαλιστεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, αποφασίστηκε από τα τέσσερα ευρωπαϊκά Κράτη να ενισχύσουν τη ναυτική και αεροπορική τους παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της Τετραμερούς Συνεργασίας τους. Η εν λόγω Πρωτοβουλία αποσκοπεί στην κοινή επίγνωση κατάστασης, και καταδεικνύει τη  δέσμευση των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου στους Κανόνες Δικαίου ως μέρος της πολιτικής αποκλιμάκωσης της έντασης».

Ως πρώτη δραστηριότητα της εν λόγω Πρωτοβουλίας θα είναι, είπε ο Έλληνας υπουργός,  η συγκέντρωση εναέριων και ναυτικών μέσων, αλλά και προσωπικού από τις τέσσερις χώρες, στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, από τις 26 μέχρι τις 28 Αυγούστου 2020 και η συνεργασία στην διεξαγωγή των σχεδιαζόμενων ενεργειών. Σε αυτές θα περιλαμβάνεται μεγάλο φάσμα Επιχειρήσεων Επιφανείας και Αεροπορικών Επιχειρήσεων, καθώς επίσης και ασκήσεις έρευνας και διάσωσης».

Η Πρωτοβουλία αυτή, τόνισε, ” καταδεικνύει τη συλλογική και πλήρη δέσμευση των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών για εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS) και του  Εθιμικού Διεθνές Δίκαιου, για διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας, τον σεβασμό των κανόνων δικαίου και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ανατολική Μεσόγειο”. 

Η Γαλλία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας, θα συμμετέχει στην άσκηση με τρία γαλλικά αεριωθούμενα Rafale και μια φρεγάτα εξοπλισμένη με ελικόπτερα.

Χθες, πλέοντας στα νότια της Κρήτης το ιταλικό αντιτορπιλικό «Durand de la Penne» προχώρησε σε μια άσκηση μικρής κλίμακας (PASSEX) με τουρκικά πλοία. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε (ούτε και ανακοινώθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας) με το αμερικανικό αντιτορπιλικό «Winston Churchill», το οποίο νωρίτερα έκανε άσκηση τύπου PASSEX με τις ελληνικές Ε.Δ. και βρισκόταν στην ευρύτερη περιοχή. Τα επόμενα 24ωρα θα αρχίσουν και οι ασκήσεις ανάμεσα σε στοιχεία των Ε.Δ. και τα τέσσερα F-16 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) που σταθμεύουν στην 115 Π.Μ. στη Σούδα.

 

Share this post