Αρχιεπίσκοπος: ” Όταν ο πρόεδρος μου μίλησε για 2 κράτη διαφώνησα μαζί του”. 

Αρχιεπίσκοπος: ” Όταν ο πρόεδρος μου μίλησε για 2 κράτη διαφώνησα μαζί του”. 

Αναστασιάδης  για την συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στον “Πολίτη”: “Με λυπεί αν εκ του όλου διαλόγου, ο Μακαριότατος αφέθη να αντιληφθεί άλλως από ό,τι οι θέσεις μου”

Με γραπτή δήλωση αντέδρασε ο πρόεδρος Αναστασιάδης στην συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ στην εφημερίδα “Πολίτης”, με πρωτοσέλιδο τίτλο ” Όταν ο πρόεδρος μου μίλησε για 2 κράτη διαφώνησα μαζί του”. 

Στην δήλωση του ο πρόεδρος Αναστασιάδης εκφράζει λύπη “αν εκ του όλου διαλόγου, ο Μακαριότατος αφέθη να αντιληφθεί άλλως από ό,τι οι θέσεις μου”.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης στην γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

” 1.Αποτελεί γεγονός πως μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, τον Ιούλιο του 2017, είχα σειρά συναντήσεων μεταξύ των οποίων, όπως ήταν φυσικό, και με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.

  1. Κατά τη συνάντηση ανέλυσα τους λόγους του ναυαγίου της Διάσκεψης, ως αποτέλεσμα της εμμονής της Τουρκίας σε αξιώσεις που άπτονταν της ασφάλειας των Ελληνοκυπρίων αλλά και της βιωσιμότητας μιας λύσης που με βάση τις εν λόγω αξιώσεις ανέτρεπαν στην ουσία την πολιτική ισότητα, προς όφελος των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας.

Στον διάλογο που ακολούθησε, αφού αναλύθηκαν οι στόχοι της Τουρκίας, κοινή ήταν η αντίληψη πως η λύση δύο κρατών δεν ήταν δυνατόν να γίνει αποδεκτή, διότι πέραν της μη αποδοχής ενός ανάλογου καθεστώτος από τον ΟΗΕ και την ΕΕ, θα ήταν και εις βάρος της ασφάλειας του Κυπριακού Ελληνισμού.

Με λυπεί αν εκ του όλου διαλόγου, ο Μακαριότατος αφέθη να αντιληφθεί άλλως από ό,τι οι θέσεις μου.

Εξάλλου, στις πολυάριθμες συναντήσεις που ακολούθησαν, όπως και ο ίδιος δηλώνει, διαπίστωσε πως δεν υποστήριζα ανάλογες θέσεις.

  1. Με την ευκαιρία θέλω να επαναλάβω πως παραμένω σταθερός στις προτάσεις που υπέβαλα από τον Σεπτέμβριο του 2017 προς τον ΓΓ των ΗΕ και έκτοτε έχω, σε σωρεία επιστολών μου, επαναδιατυπώσει πως οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς παραμένουν αμετάβλητες, με στόχο τη συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά και στη βάση του Κοινού Ανακοινωθέντος του Βερολίνου, της 25ης Νοεμβρίου 2019″.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τονίζει  ότι “Άλλαξε γνώμη σήμερα ο πρόεδρος. Πρώτα – πρώτα , τώρα δεν θέλει η Ευρώπη . Μόλις γίνον δύο κράτη, θα κατακλυστεί η Κύπρος από Τούρκους εκ Τουρκίας”. Σήμερα ο “Πολίτης ” δημοσιεύει το Α’ μέρος της συνέντευξης του Αρχιεπισκόπου στον δημοσιογράφο  Μανώλη Καλαντζή.  Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρεται σε θέματα πολιτικά, οικονομικά , αλλά και προσωπικά. 

Αύριο θα δημοσιευτεί το Β΄μέρος της συνέντευξης , που καλύπτει αμιγώς εκκλησιαστικά  ζητήματα :

  • Το θέμα της Ουκρανίας και το όψιμο ενδιαφέρον κάποιων Μητροπολιτών
  • Γιατί έχει δίκιο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
  • Το παρασκήνιο που οδήγησε το 2006 στην εκλογή στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο.
  • Γιατί συμφώνησε με τον Αθανάσιο να πετάξουν έξω τον Κύκκου Νικηφόρο;
  • Ο ρόλος του Αναστασιάδη και του Χριστόφια
  • Οι γυμνές φωτογραφίες και το αφροστρόμ στη παραλία
  • Τα ακαταλαβίστικα του Μητροπολίτη Μόρφου
  • Οι Βατοπαιδινοί και τα «παλιόπαιδα».

*Διαβάστε το σημερινό Α’ μέρος της συνέντευξης

Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ by ARISTEIDIS VIKETOS

*Η φωτογραφία στην κορυφή της ανάρτησης είναι της εφημερίδας “Πολίτης”

 

 

Share this post