Αποστολή εξερεύνησης του ποταμού Ρούδια

Αποστολή εξερεύνησης του ποταμού Ρούδια

Το Τμήμα Δασών διοργάνωσε την αποστολή «Ρούδιας 2021», με στόχο την εξερεύνηση και τη μελέτη του ποταμού Ρούδια, στο νότιο μέρος του Δάσους Πάφου. Στην εξερευνητική και συγχρόνως εκπαιδευτική δράση συμμετείχαν 22 συνολικά άτομα, μεταξύ των οποίων ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου κ. Ανδρέας Γρηγορίου, Λειτουργοί του Τμήματος Δασών καθώς και συνεργείο του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου.

Η εξόρμηση στον ποταμό Ρούδια πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης δράσεων που πραγματοποιεί  το Τμήμα Δασών, σε τακτά χρονικά διαστήματα, με τους δασικούς του υπαλλήλους, με στόχο την εξερεύνηση και τη μελέτη της λιγότερο γνωστής πανίδας και χλωρίδας της κυπριακής φύσης.  Αντίστοιχες εξορμήσεις έγιναν και παλαιότερα, στην περιοχή «Μαύροι Γκρεμμοί», στο Δάσος Πάφου, και στον ποταμό «Κυπαρισσιάς», στο Δάσος Λεμεσού.

Η περιδιάβαση στο σπάνιας και εξαιρετικής ομορφιάς κυπριακό τοπίο στις όχθες του Ρούδια, διήρκησε οκτώ ώρες και οι συμμετέχοντες κάλυψαν πεζή απόσταση 12,6 χιλιομέτρων.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής, καταγράφηκαν όλα τα σημαντικά περιβαλλοντικά στοιχεία της περιοχής. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πέραν από τους παραποτάμιους οικότοπους, εντοπίστηκαν και τα πιο κάτω σημαντικά είδη: Αγρινό (Ovis gmelini ophion), περτικοσιάχινο (Aquila fasciata), διπλοσιάχινο (Accipiter gentilis), φωλιές της σταχτοσουσουράδας (Montacila cinerea),  κυπριακό φίδι (Hierophis cypriensis), κάβουρας του γλυκού νερού (Potamon potamios), ορίγανον το καρδιόφυλλον (Origanum cordifolium), φλομίς η κυπρία (Plomis cypria subsp. occidentalis) και υπερικόν το τράγιο (Hypericum hircinum).

Η εξόρμηση έχει κινηματογραφηθεί με σκοπό την ετοιμασία ντοκιμαντέρ.

ΦΩΤΟ: Τμήμα Δασών

Share this post