ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το έγγραφο προς την Βουλή του Πανεπιστημίου Κύπρου για τον Προϋπολογισμού του 2024

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το έγγραφο προς την Βουλή του Πανεπιστημίου Κύπρου για τον Προϋπολογισμού του 2024

Ο ageliaforos.com  αποκαλύπτει το γραπτό υπόμνημα (170 σελίδων) με τις απαντήσεις του Πανεπιστημίου Κύπρου σε ερωτήσεις, που τέθηκαν από τους βουλευτές , μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, στην οποία από την περασμένη εβδομάδα άρχισε συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2024, η οποία θα συνεχιστεί την προσεχή Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου. 

Μετά την λήξη της σημερινής (21.2.2024) συνεδρίασης , ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης δήλωσε:  “το Πανεπιστήμιο δίνει πάντοτε τεκμηριωμένες απαντήσεις και έδωσε στην Επιτροπή γραπτό υπόμνημα 170 σελίδων για τις ερωτήσεις, που τέθηκαν από τους Βουλευτές την προηγούμενη βδομάδα.

“Είμαστε δημόσιο πανεπιστήμιο, λογοδοτούμε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ελεγχόμαστε και δίνουμε απαντήσεις για ό,τι μας ζητηθεί», σημείωσε ο πρύτανης. Ωστόσο , τόνισε ότι αυτό που   δεν μπορεί να είναι αποδεκτό είναι «να εκτοξεύονται ατεκμηρίωτες κατηγορίες περί χρηματισμού», χωρίς να υπάρχουν στοιχεία, και να θίγεται η αξιοπρέπεια και η υπόληψη των εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. «Οι πρώτοι οι οποίοι θέλουμε αυτές οι καταγγελίες να στοιχειοθετηθούν και να γίνει σχετική καταγγελία στην Αστυνομία είμαστε εμείς», είπε ο κ. Χριστοφίδης. Αν δεν υπάρχουν όμως στοιχεία, συνέχισε, αυτό το πράγμα δεν είναι επιτρεπτό και δεν επιτρέπεται από ανθρώπους που βρίσκονται σε θέση ευθύνης.

Απαντήσεις στα ερωτήματα για τον Προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Κύπρου για το 2024 by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Η συζήτηση στην Επιτροπή

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας , Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, έθεσε, μεταξύ άλλων, το θέμα της ύπαρξης στρατηγικού σχεδιασμού από πλευράς Υπουργείου Παιδείας για το «που θέλουμε να οδηγήσουμε τα πανεπιστήμια μέχρι το 2030», για τη διασύνδεση του Πανεπιστημίου Κύπρου με την αγορά εργασίας και για το εάν γίνεται αξιολόγηση και έλεγχος των δαπανών που διενεργούνται από το εν λόγω ακαδημαϊκό ίδρυμα.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, ανέφερε ότι δόθηκαν απαντήσεις εντός της Επιτροπής, λέγοντας ότι «χαιρόμαστε όταν το Πανεπιστήμιο Κύπρου κάνει βήματα προς τα εμπρός, αλλά έχει πολύ δρόμο ακόμα να διανύσει έτσι ώστε να είναι ακόμα πιο ελκυστικός ως προορισμός».

Ο κ. Σαββίδης εξήγησε ότι χρειάζεται να ενταχθούν ελκυστικά προγράμματα όπως η δικανική λογιστική, η ρομποτική, η τεχνητή νοημοσύνη ή τίτλοι σπουδών που δεν υπάρχουν όπως για καθηγητές φυσικής αγωγής.

Μιλώντας για τις φοιτητικές εστίες, ο κ. Σαββίδης είπε ότι «επιτέλους πρέπει να αποκτήσει το Πανεπιστήμιο Κύπρου τις φοιτητικές εστίες. Θεωρούμε ότι από το 2018 έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος κάτι που σημαίνει επιπρόσθετο κόστος». Πρόσθεσε ότι από τα 45 εκατομμύρια ευρώ το κόστος έχει φτάσει στα 91 και πλέον εκατομμύρια ευρώ για 900 εστίες.

Σε ερώτηση για το εάν η Επιτροπή είναι ικανοποιημένη από τις απαντήσεις που δόθηκαν από πλευράς Πανεπιστημίου Κύπρου, ο κ. Σαββίδης είπε ότι «έχουν δοθεί απαντήσεις που μας ικανοποιούν. Υπήρξαν και κάποιες απαντήσεις που δεν ήταν στο εύρος που θα θέλαμε εμείς να απαντηθούν και γι’ αυτό θα πραγματοποιηθεί συνεδρία την επόμενη βδομάδα για τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου».

Οι βουλευτές Γιώργος Κάρουλλας (α) και Χρύσανθος Σαββίδης(δ)

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, επανέλαβε τη θέση του ΔΗΣΥ ότι χρειάζεται αποφασιστικός και αποτελεσματικός εξορθολογισμός του στρατηγικού σχεδιασμού για την ανώτατη εκπαίδευση και ειδικά για τα δημόσια πανεπιστήμια.

Πρόσθεσε ότι η αύξηση των εσόδων και η μείωση της κρατικής χορηγίας μέσα και από συνέργειες των δημοσίων πανεπιστημίων, αλλά και νέα προγράμματα είναι απόλυτα αναγκαία. «Ως ΔΗΣΥ αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πολυσέλιδη απάντηση στις πάρα πολλές ερωτήσεις που κατέθεσαν οι Βουλευτές της Επιτροπής Παιδείας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου την περασμένη βδομάδα. «Έχουμε πάρει τέτοιες απαντήσεις, που εμάς τουλάχιστον ως ΑΚΕΛ, μας αφήνουν ικανοποιημένους ως προς το εύρος και την έκταση», είπε.

Υπέδειξε ότι στα συγκεκριμένα ζητήματα, αυτό που πρωτίστως απασχολεί το ΑΚΕΛ, είναι ο καταρτισμός ενός στρατηγικού σχεδιασμού από το κράτος, από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, σε συνεργασία πάντα με το Υπουργείο Οικονομικών και πρωτίστως με τα τρία δημόσια πανεπιστήμια του τόπου.

Επεσήμανε ότι είναι εξαιρετικής σημασίας ο καταρτισμός του στρατηγικού σχεδιασμού «για να μπορούμε να έχουμε μια ολοκληρωμένη κατάσταση και εικόνα στα πανεπιστήμιά μας, σε όλους τους κλάδους σπουδών που είναι αναγκαίοι για τον τόπο μας και είναι κομμάτι, ουσιαστικό, του χαρακτήρα των δημόσιων πανεπιστημίων να καλύψουν όλους τους κλάδους σπουδών για να μην αναγκάζονται εν έτη 2024, νέοι άνθρωποι, να πηγαίνουν στο εξωτερικό για να φοιτήσουν σε συγκεκριμένους κλάδους».

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε ότι δυστυχώς, τόσο η κατάθεση του Πρύτανη, όσο και του Αντιπρύτανη δεν έδωσαν καμία απάντηση στα ερωτήματα που έθεσε την προηγούμενη εβδομάδα για την ασύγγνωστη ολιγωρία είκοσι χρόνων για την ανέγερση της Β’ φάσης των φοιτητικών εστιών. «Οι απαντήσεις τους ήταν επιφανειακές και λίγο ως πολύ μας είπαν ότι είχαν άλλες προτεραιότητες αυτή την εικοσαετία, με τη δημιουργία νέων σχολών, νέων κτιρίων αλλά για τη στέγαση των φοιτητών κανένας δεν το σκέφτηκε», είπε.

Ο κ. Τρυφωνίδης κάλεσε ξανά τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας, μετά και την επιστολή του, να προχωρήσει στην αναγκαία έρευνα, γιατί για είκοσι και πλέον χρόνια το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ αναπτυσσόταν, δεν ανεγέρθηκαν άλλες φοιτητικές εστίες πέραν των 208 που κτίστηκαν αρχικά, με αποτέλεσμα φοιτητές, γονείς, νοικοκυριά να αναγκάζονται να ενοικιάζουν σε πολύ ψηλές τιμές από ιδιώτες με όλα τα δυσβάσταχτα συνεπακόλουθα.

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, δήλωσε ότι «για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου αντί να γίνει παράδειγμα προς μίμηση, υπόδειγμα χρηστής διοίκησης και καταπολέμησης της διαφθοράς, αντίθετα κάθε χρόνο βυθίζει το πανεπιστήμιο στην παρακμή, στα χρέη, στην αύξηση των εξόδων, στις σπατάλες, παντού». Αυτό που γίνεται σήμερα είναι κραιπάλη, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους σημειώνοντας ότι «βυθίζεται, καταρρέει οικονομικά και θα έρθει η ώρα που το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα έχει πρόβλημα να επιβιώσει».

Πρόσθεσε ότι τα οδοιπορικά, τα δικηγορικά και τα έξοδα καθαριότητας έχουν όλα εκτοξευθεί προς τα πάνω, σημειώνοντας ότι είναι αδιανόητο να λέει το Πανεπιστήμιο ότι θα πληρώνει δύο εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για καθαριότητα. Ζήτησε όπως δημιουργηθεί ειδική ομάδα ανακριτών στο Πανεπιστήμιο «για να ψάξει όλα τα σκάνδαλα» και όπου βρεθούν ποινικά αδικήματα να πάρουν το δρόμο της Δικαιοσύνης.

O Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, μιλώντας για την ανάγκη του συμπληρωματικού προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Κύπρου είπε ότι «καθορίζονται οι ανώτατες οροφές δαπανών του κάθε Υπουργείου, οι οποίες εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο». Εξήγησε ότι οι οροφές καθορίζονται με βάση τις δεσμεύσεις της Κύπρου ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τις δυνατότητες του κράτους.

Είπε ότι θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να ληφθούν οι αναγκαίες πιστώσεις από ιδίους πόρους του Πανεπιστημίου Κύπρου σημειώνοντας ότι η δυνατότητα παροχής προγραμμάτων στην αγγλική γλώσσα και προγραμμάτων εξ αποστάσεων «θα δώσει αρκετά πυρομαχικά σε όλα τα δημόσια εκπαιδευτήρια» για αύξηση των ίδιων πόρων. Σημείωσε ότι οποιεσδήποτε πιστώσεις απαιτηθούν κατά τη διάρκεια του χρόνου, θα αξιολογηθούν και θα ληφθούν αποφάσεις σύμφωνα με τις διαδικασίες.

Οι φοιτητικές εστίες είναι εξαιρετικής σημασίας για το Πανεπιστήμιο Κύπρου, δήλωσε την ο Πρύτανης , Τάσος Χριστοφίδης, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής . Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Χριστοφίδης, είπε ότι έχουν ήδη δοθεί γραπτές απαντήσεις από πλευράς Πανεπιστημίου προς τους Βουλευτές της Επιτροπής Παιδείας, τονίζοντας την άριστη συνεργασία που έχει το Πανεπιστήμιο Κύπρου με το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Οικονομικών.

 

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Αναστασίου (ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ), είπε : «διαφάνεια και λογοδοσία είναι για εμάς δύο έννοιες στις οποίες δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα, χωρίς καμία έκπτωση». Πρόσθεσε ότι η συνεργασία με την Ελεγκτική Υπηρεσία είναι συνεχής και σε πολύ καλό σημείο.

O Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ιωάννης Γιαπιντζάκης, εξηγώντας τον λόγο που θα γίνει κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού είπε ότι τίθεται μια οροφή στην κρατική χορηγία και οι ανάγκες του Πανεπιστημίου είναι πολύ περισσότερες. Σημείωσε ότι τα ίδια έσοδα, το αποθεματικό του Πανεπιστημίου, έχουν εξαντληθεί.

Δήλωσε ακόμη ότι ο προϋπολογισμός έχει αυξηθεί λόγω του ότι υπάρχουν πολλοί εξωγενείς παράγοντες που δεν ελέγχει το Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπως είναι τιμαριθμικά επιδόματα, ωφελήματα, συντάξεις, ποσά εφάπαξ, αναδρομικές εισφορές, νέες κτηριακές εγκαταστάσεις, αύξηση λειτουργικών δαπανών κ.ά.

Αναφερόμενος στις φοιτητικές εστίες ο κ. Γιαπιντζάκης είπε ότι η πρώτη φάση των εστιών έγινε το 2004 και τα μετέπειτα έτη από το 2004 μέχρι το 2018 δόθηκε προτεραιότητα στις κτηριακές εγκαταστάσεις των σχολών και των τμημάτων που έχουν εργαστηριακά τμήματα. Επεσήμανε ότι όλες οι αποφάσεις του Πανεπιστημίου Κύπρου τυγχάνουν της έγκρισης της Πολιτείας.

Στα 91 εκατομμύρια ευρώ ο προϋπολογισμός για 900 δωμάτια στις Εστίες

 Για το ζήτημα των εστιών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι αυτές θα προχωρήσουν επισημαίνοντας ότι «είναι το κύριο μέλημα του Πανεπιστημίου». Πρόσθεσε ότι έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες για εξεύρεση χρηματοδότησης σημειώνοντας ότι έχει γίνει συνεννόηση με δύο μεγάλες τράπεζες, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης για χρηματοδότηση κατά 50% του έργου εκάστη.

Σημείωσε ότι χρειάζεται να γίνουν και κάποιες επιπλέον διαβουλεύσεις και είπε ότι έχει υποβληθεί ο προϋπολογισμός στο Υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται η τοποθέτηση του Υπουργείου.

Ο κ. Χριστοφίδη είπε ότι «οι εστίες είναι εξαιρετικής σημασίας για το Πανεπιστήμιο Κύπρου», εξηγώντας :« τις θεωρούμε ως στρατηγικό εργαλείο για την προσέλκυση και ξένων φοιτητών». Σημείωσε ότι η Β΄ φάση των εστιών προγραμματιζόταν να περιλαμβάνει 730 δωμάτια, λόγω όμως της καθυστέρησης έχει υποβληθεί αίτημα στο Υπουργείο Οικονομικών να δοθεί έγκριση για 900 δωμάτια για  να καλυφθεί  ο χαμένος χρόνος. Δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός ανέρχεται πλέον στα 91 εκατομμύρια ευρώ και αυτό οφείλεται και στην αύξηση των δωματίων, αλλά κυρίως στην αύξηση του κατασκευαστικού κόστους.

Σε ερώτηση  για το πότε θα είναι έτοιμες οι εστίες,  ο κ. Χριστοφίδης απάντησε ότι αυτό εξαρτάται από το πότε το Πανεπιστήμιο θα πάρει  το πράσινο φως και πότε θα ολοκληρωθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες. Δήλωσε ότι πρέπει οι διαδικασίες να είναι μεν αυστηρές,  αλλά τα χρονοδιαγράμματα να συντμηθούν και να υπάρχει καλύτερη και αποτελεσματική εκτέλεση των έργων.

Μιλώντας για τις αναφορές εντός της Επιτροπής για το Ινστιτούτο Έρευνας Καρκίνου Κύπρου (ΙΕΚΚ/Cyprus Cancer Research Institute, CCRI) ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι πρόκειται για ένα ερευνητικό οργανισμό,  στον οποίο εμπλέκεται μεν το Πανεπιστήμιο Κύπρου, αλλά δεν ανήκει σε αυτό. Σημείωσε ότι στο συμβούλιο του Ινστιτούτου το Πανεπιστήμιο Κύπρου συμμετέχει με τέσσερις εκπροσώπους, οι δύο εκ των οποίων είναι οι δύο αντιπρυτάνεις.

“Αστρονομικές” απολαβές για καθηγητές

Δύο  καθηγητές του Πανεπιστημίου απολαμβάνουν πολύ υψηλών απολαβών με τις ετήσιες απολαβές τους  να είναι λίγο πιο κάτω από τις 200 χιλιάδες ευρώ. Αναφορά έγινε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, χωρίς όμως να αποκαλυφθούν ονόματα. 

Συγκεκριμένα ένας Καθηγητής λαμβάνει  μισθό 97.4 χιλιάδες ευρώ, με τις συνολικές του απολαβές ωστόσο να πλησιάζουν τις 197 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο, λόγω επιπλέον απολαβών και επιδομάτων. Ο Καθηγητής αυτός λαμβάνει, με τη μορφή επιδόματος άλλες 99  χιλιάδων ευρώ. 

Άλλος συνάδελφός του,  με μισθό που ξεπερνά τις 98 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο, λαμβάνει επιπλέον για την συμμετοχή του σε ερευνητικά προγράμματα 74χιλιάδες ευρώ, με το σύνολο των ετήσιων απολαβών του να κυμαίνεται κοντά στις 173 χιλιάδες.

Υπάρχει ακόμη και η περίπτωση καθηγητή, του οποίου ο μισθός  φτάνει τις 85 χιλιάδες ευρώ ετησίως, αλλά οι συνολικές του απολαβές πλησιάζουν τις 116 χιλιάδες ευρώ, λόγω του ότι εκτός από τον μισθό του παίρνει σύνταξη 27 χιλιάδων ευρώ και άλλες 3 χιλιάδες ευρώ, επιπλέον απολαβές για σκοπούς διδασκαλίας.

Απαντώντας σε σχόλια βουλευτών για τις υψηλές αμοιβές, που λαμβάνουν καθηγητές  για να συμμετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Τάσος Χριστοφίδης, υποστήριξε:  «εμάς δεν μας αφορά ο μισθός των συναδέρφων καθηγητών και το πόσα λαμβάνουν από την συμμετοχή τους σε ερευνητικά προγράμματα και τα επιπλέον επιδόματα καθώς έτσι και αλλιώς το 30% των χρημάτων αυτών πηγαίνει στον φόρο. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έχουν κίνητρο για να εργαστούν, να διεκδικούν ερευνητικά προγράμματα, τα οποία φέρνουν έσοδα στο Πανεπιστήμιο, και μας επιτρέπουν να εργοδοτούμε 900 νέους ερευνητές».

 

Share this post