Απειλές Άγκυρας προς Ουάσιγκτον για μερική άρση του εμπάρκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία

Απειλές Άγκυρας προς Ουάσιγκτον για μερική άρση του εμπάρκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία

Επιστολή γ.γ. ΟΗΕ προς Αναστασιάδη για τα Βαρώσια

Η Τουρκία αντέδρασε με οργή στην απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών για μερική άρση του εμπάρκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών απείλησε την Ουάσινγκτον με αντίμετρα, εάν δεν υπάρξει αναθεώρηση της απόφασης.
Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται μάλιστα ότι πρόκειται για κίνηση των Ηνωμένων Πολιτείων, ” η οποία δηλητηριάζει το περιβάλλον ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και είναι ασυμβίβαστη με το πνεύμα συμμαχίας, σε μια εποχή που καταβάλλονται προσπάθειες για μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο”.
Η Άγκυρα καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να επανεξετάσουν την απόφασή τους και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Απειλεί ότι σε διαφορετική περίπτωση “ως εγγυήτρια χώρα θα λάβει αποφασιστικά μέτρα”.

 

Η απόφαση της Ουάσιγκτον για μερική άρση του εμπάρκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατίας αποτελεί θετική εξέλιξη που ενισχύει περαιτέρω τη διμερή σχέση ασφάλειας μεταξύ της Κύπρου και των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.
 Σε ανάρτησή του στο τουίτερ αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών εκφράστηκαν και από τους δύο οι σοβαρές ανησυχίες για την αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο.
Είναι πεποίθηση και των δύο, εξηγεί ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ότι είναι σημαντικό να αποκλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή και η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας.
Χαιρετίζοντας την μερική άρση του εμπάργκο όπλων, ο πρόεδρος Αναστασιλαδης  χαρακτήρισε την κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ως θετική εξέλιξη η οποία ενισχύει την ανάπτυξη περαιτέρω διμερών σχέσεων της Κύπρου με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον τομέα της άμυνας.
Κατά τη συνομιλία, συζητήθηκε επίσης το θέμα των τουρκικών απειλών για την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σχετικά με τις προσπάθειες που καταβάλλει για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Στην απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών για μερική άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία αναφέρεται το υπουργείο Εξωτερικών Κύπρου.

https://twitter.com/CyprusMFA/status/1300836537756798978?s=20

Την άποψή του ότι η απόφαση των ΗΠΑ για μερική άρση του εμπάργκο όπλων προς στην Κυπριακή Δημοκρατία “είναι λανθασμένη, γιατί  δεν θα ενθαρρύνει την Ελληνοκυπριακή πλευρά να προχωρήσει προς την επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού”, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στην Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Λευκωσία Τζούντιθ Γκάρμπερ.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ  ο κ. Ακιντζί είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Γκάρμπερ, η οποία και τον ενημέρωσε για την απόφαση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο πώλησης αμυντικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία από την 1η Οκτωβρίου 2020 ως την 30η Σεπτεμβρίου 2021.

Η συνομιλία έγινε μετά από πρωτοβουλία της Πρέσβειρας των ΗΠΑ, η οποία ανέφερε στον κ. Ακιντζί ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη ενημερώσει τον πρόεδρο  Αναστασιάδη για την απόφαση αυτή και ότι η ίδια επιθυμούσε να ενημερώσει την Τουρκοκυπριακή πλευρά.

 

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε στην κ. Γκάρμπερ ότι η απόφαση η οποία λήφθηκε από τις ΗΠΑ δεν  θα ενθαρρύνει την Ελληνοκυπριακή πλευρά για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης στην Κύπρο και δεν θα υπηρετήσει την ειρήνη, αλλά αντίθετα θα βοηθήσει την Ελληνοκυπριακή πλευρά να παραμείνει εκτός της τράπεζας διαπραγματεύσεων και, όπως αναφέρεται, υπογράμμισε το λανθασμένο αυτής της απόφασης.

Ο ίδιος είπε ότι δεν είναι απαραίτητη η συμβολή στις προσπάθειες εξοπλισμού στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο αλλά η βοήθεια για το διάλογο και τη συμφιλίωση, προσθέτοντας ότι η απόφαση των ΗΠΑ δεν αποτελεί βήμα προς την ορθή κατεύθυνση.

 

ΕΞΑΛΛΟΥ, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών,  Αντόνιο Γκουτέρες απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο

Αναστασιάδη , με ημερομηνία 27 Αυγούστου 2020, ως απάντηση των επιστολών του κΑναστασιάδη προς τον ίδιο και σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν στις 25 Αυγούστου 2020.

Στην επιστολή του ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες που του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφορικά με το θέμα των Βαρωσίων. Περαιτέρω, διαβεβαιώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, επικαλούμενος και τις πρόσφατες εκθέσεις του ΟΗΕ ημερομηνίας 10 και 13 Ιουλίου 2020.

Ο κ. Γκουτέρες υπενθυμίζει, με έμφαση, ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας σε δήλωση τους στις 9 Οκτωβρίου 2019 αφενός επαναβεβαίωσαν τη σημαντικότητα του καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως καταγράφεται σε προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και αφετέρου υπέδειξαν ότι δεν θα πρέπει να γίνει καμία ενέργεια σε σχέση με τα Βαρώσια που να μην είναι συμβατή με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, τονίζει επίσης ότι τα Ηνωμένα Έθνη καθοδηγούνται από τον Καταστατικό Χάρτη και τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και είναι έτοιμα να βοηθήσουν στην εφαρμογή μέτρων που συνάδουν με τα εν λόγω Ψηφίσματα.

Τέλος, ο κ. Γκουτέρες διαβεβαιώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι τα Ηνωμένα Έθνη παρακολουθούν στενά την κατάσταση, παραμένοντας δεσμευμένα να βοηθήσουν τα μέρη για επανέναρξη βιώσιμης και συνολικής διαπραγματευτικής διαδικασίας, με στόχο την επίτευξη του οράματος για ένα νησί ενωμένο, σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας.

 

 

 

Share this post