Απάντηση στην Εγκύκλιο του Μητροπολίτη Μόρφου

Απάντηση στην Εγκύκλιο του Μητροπολίτη Μόρφου

Πανιερώτατε, ενωτιστείτε της φωνής και αγωνίας του πληγέντος από τον κορονοϊό αδελφού σας, Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και  Αρδαμερίου, Θεοκλήτου

 

Του Αριστείδη Χ. Βικέτου

Δημοσιεύσαμε χθες το πλήρες κείμενο  https://ageliaforos.com/morfoy-neofytos-sta-oria-tis-mitropoleos-mas-oi-ieroi-naoi-den-tha-kleisoyn-kath-oiondipote-tropo/    της Εγκυκλίου του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου, ο οποίος κάνει σαφή την αντίθεση του, όπως και τον περασμένο Μάρτιο στα κυβερνητικά μέτρα αναφορικά με τον εκκλησισμό . Μάλιστα, τόνισε ότι  “Εάν  η απρόσκοπτη λειτουργία των ναών μας θεωρηθεί ότι αντίκειται στα σχετικά κυβερνητικά διατάγματα, την ευθύνη δεν θα έχουν, ούτε οι ιερείς, ούτε οι διάκονοι, ούτε οι εκκλησιαστικοί Επίτροποι, αλλά την αναλαμβάνω εξ ολοκλήρου, ενώπιον του Θεού και ενώπιον του νόμου, εγώ προσωπικά, ο Μητροπολίτης σας. Και είμαι έτοιμος, χάριν της απρόσκοπτης λειτουργίας των ιερών μας ναών και της τέλεσης των Ακολουθιών και Μυστηρίων μας, να παρασταθώ στα δικαστήρια του κόσμου τούτου”.

Η Εγκύκλιος προκάλεσε πολλές αρνητικές αντιδράσεις , όπως και η προηγούμενη δήλωση του ότι διαφώνησε με την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου για την πανδημία και την σύσταση προς τον κόσμο να κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Ο Πανιερώτατος , παρόλο ότι στην περιφέρεια του έχουν καταγραφεί αρκετά κρούσματα κορονοϊού, επιμένει στην θεωρία ότι ο ιός είναι  ανύπαρκτος ή στην αντιφατική, κατά την άποψη μας, θέση ότι τα μέτρα δεν αναχαιτίζουν τον ιό. Προς επίρρωση των θέσεων του επικαλείται τις θέσεις δύο Ελλήνων επιστημόνων – ο ένας είναι  ο κ. Ελπιδοφόρος Σωτηριάδης, ο οποίος προσκλήθηκε στην Ιερά Σύνοδο, και ο άλλος ο κ.   Γιάννης Ιωαννίδης. Πρόκειται για επιστήμονες με διεθνές κύρος , των οποίων όμως οι προβλέψεις , σύμφωνα με την διεθνή επιστημονική κοινότητα αποδείχθηκαν  «επιστημονικά αβάσιμες».

Ο Μητροπολίτης Μόρφου επικαλείται αυτούς τους δύο , διότι , όπως φαίνεται, συμπλέουν με την δική του , ας μου επιτρέψει με όλο το σέβας , δογματική ( δεν χρησιμοποιώ την λέξη με την εκκλησιαστική της έννοια) και μονολιθική θέση ή αυτοί  τον παρέσυραν σε αυτή.  Θεωρώ ότι, αν όλοι τηρούσαν από την αρχή  τα κυβερνητικά μέτρα για τον εκκλησιασμό, ίσως τώρα να μην χρειζόταν να ληφθεί απόφαση για να κλείσουν οι εκκλησίες. 

Δυστυχώς, ο Μητροπολίτης Μόρφου έφθασε στο σημείο να απαξιώνει τις συστάσεις , που διατύπωσε από τον περασμένο Μάρτιο ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος.  Σημειώνω δεν ότι,   στις 2. 10. 2020,  ο μοναχός Ελπίδιος Χατζημιχαήλ από το Ησυχαστήριο του Αγίου  Δημητρίου της Μητρόπολης Ταμασού,  μιλώντας,   κατά της εις διάκονο χειροτονία του από τον Μητροπολίτη Μόρφου ,  είπε  ότι ο κ. Νεόφυτος με «τον αυθεντικό ορθόδοξο λόγο του παιδαγωγεί και ελέγχει , όταν αυτό που κινδυνεύει δεν είναι μόνο οι πιστοί, αλλά και η πίστη».

Αν και σε πολλά διαφωνώ με τον Μητροπολίτη Μόρφου, του αναγνωρίζω ότι λέει ανοικτά την άποψη του. Αυτό το τονίζω, διότι άκουσα ότι προ ημερών μέλος της Ιεράς Συνόδου ανέφερε στο περιβάλλον του πως το κείμενο του ανακοινωθέντος της Ιεράς Συνόδου για την πανδημία δεν ήταν αποτέλεσμα κοινής συμφωνίας ως προς την διατύπωση. Αναμένω από τον Ιεράρχη , όπως κάνει ο Μητροπολίτης Μόρφου, να τοποθετηθεί υπεύθυνα δημοσίως.

Κλείνω , προτρέποντας τον Μητροπολίτη Μόρφου να διαβάσει – ενδεχομένως και να το έχει κάνει  – την Εγκύκλιο του συνεπισκόπου του , Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και  Αρδαμερίου, Θεοκλήτου, ο οποίος για ένα μήνα ταλαιπωρήθηκε από τον κορονοϊό.

“Ἄν κανείς δέν πληγῆ ἀπό τό θηρίο τοῦ Κορωναΐοῦ, δυστυχῶς, δέν μπορεῖ νά πιστέψη στήν ὕπαρξη αὐτῆς τῆς πληγῆς καί κυρίως νά κατανοήση τί κινδύνους κρύβει. Ἔτσι εἶναι, τό ἐπαναλαμβάνω, δυστυχῶς! Δέν πέρασες Covid-19, τότε δέν ξέρεις τί θά πῆ Κορωναϊός! Τό ὁμολογῶ εὐθαρσῶς, μέ ὅ,τι αὐτό συνεπάγεται!”
Ελπίζω ο Μητροπολίτης Μόρφου να ενωτισθεί του αδελφού του, που πλήγηκε από τον ιό,  και ενόψει της Ιεράς Συνόδου , την προσεχή Τρίτη, να αναθεωρήσει τις απόψεις του.
*Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της Εγκυκλίου του Μητροπολίτη Ιερισσού , Θεοκλήτου

Μητροπολίτης Ιερισσού -Κορο… by ARISTEIDIS VIKETOS

 

Share this post