Αναθεωρημένη ύλη Παγκυπρίων Εξετάσεων 2020

Αναθεωρημένη ύλη Παγκυπρίων Εξετάσεων 2020

Η Υπηρεσία Εξετάσεων της Διεύθυνσης Ανώτερης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοινώνει ότι έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της (www.moec.gov.cy/ypexams) η αναθεωρημένη ύλη των μαθημάτων πρόσβασης και απόλυσης για τις Παγκύπριες Εξετάσεις 2020.

Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για θέματα που αφορούν στη διεξαγωγή των Παγκύπριων Εξετάσεων.

Οι ενδιαφερόμενοι προτρέπονται να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις της Υπηρεσίας Εξετάσεων και του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας για πληρέστερη ενημέρωσή τους.

Τηλεδιάσκεψη του Υπουργού Παιδείας με τη Γραμματεία της ΠΣΕΜ
Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο και μέλη της ΠΣΕΜ. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου κ. Μάριος Παναγίδης. Ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρει ότι ο Υπουργός ενημέρωσε αναλυτικά τους εκπροσώπους της ΠΣΕΜ για τη διαδικασία επιστροφής των μαθητών/τριών της Γ΄ Λυκείου και Γ΄ έτους Τεχνικών Σχολών σε κανονική φοίτηση στα σχολεία από τη Δευτέρα, 11 Μαΐου 2020, καθώς και για τις διευθετήσεις λειτουργίας των σχολείων. Ειδική αναφορά έγινε για το Πρωτόκολλο Υγειονομικής Προστασίας που θα εφαρμοσθεί.

 


Ανέφερε ότι στο “Υπουργείο έχει γίνει και υπάρχει πλήρης σχεδιασμός και για ενδεχόμενη επαναλειτουργία και των άλλων τάξεων των Γυμνασίων και Λυκείων καθώς και για τη διεξαγωγή των εξετάσεων”.
Παρουσιάστηκαν, επίσης, οι γενικές οδηγίες που δίνονται στις διευθύνσεις των σχολείων για τον προγραμματισμό της διδασκαλίας και τη διαμόρφωση προσαρμοσμένου Ωρολόγιου Προγράμματος στην Γ΄ Λυκείου και το Γ΄ έτος Τεχνικών Σχολών, καθώς και οι ειδικές πρόνοιες για εκπαιδευτικούς ή και μαθητές/μαθήτριες που συγκαταλέγονται στις ευπαθείς ομάδες, σύμφωνα με τον σχετικό κατάλογο που δημοσιοποιήθηκε από το Υπουργείο Υγείας.
Διευκρινίστηκε από τον Υπουργό ότι από την 11η Μαΐου και μέχρι τις Παγκύπριες Εξετάσεις θα γίνεται διδασκαλία μόνο στα εξεταζόμενα μαθήματα, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες τάξεις συνεχίζεται το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Η διδασκαλία στην Γ’ Λυκείου θα γίνει στη βάση της ύλης των εξετάσεων που έχει γνωστοποιηθεί με ανάρτηση στον Ιστότοπο του Υπουργείου. Ο Υπουργός ενημέρωσε και για τον πλήρη σχεδιασμό που έχει γίνει σχετικά με τις Παγκύπριες Εξετάσεις.
Στο σημείο αυτό δήλωσε πως οι ημερομηνίες για τις Παγκύπριες Εξετάσεις θα ανακοινωθούν εντός των ημερών.
Ο Υπουργός τόνισε ότι πρώτη και απόλυτη προτεραιότητα παραμένει η προστασία της υγείας, παρουσιάζοντας όλα τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας που θα ισχύουν στα σχολεία και διευκρίνισε ότι το Υπουργείο στηρίζεται και στην ωριμότητα που μπορεί να επιδείξουν οι τελειόφοιτοι μας.
Κατέληξε, λέγοντας ότι η φοίτηση των τελειοφοίτων σε αυτή την κρίσιμη περίοδο θα είναι και ένα μάθημα ατομικής ευθύνης και μια άσκηση υπεύθυνης κοινωνικότητας που περιμένει ότι θα περάσουν με «άριστα».
Ο Υπουργός απάντησε σε ερωτήματα που ετέθησαν από τους εκπροσώπους της ΠΣΕΜ και κατέγραψε εισηγήσεις, ενώ σημείωσε πως θα βρίσκεται σε επικοινωνία με την οργάνωση.

Με την Γραμματεία της ΠΟΕΔ

 

Εξάλλου, ο κ. Προδρόμου είχε  τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο και μέλη της Γραμματείας της ΠΟΕΔ κατά την οποία τους ενημέρωσε για τρέχοντα ζητήματα και έγινε χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου κ. Μάριος Παναγίδης,
Ο Υπουργός ευχαρίστησε για το έργο και τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τους εκπαιδευτικούς μέσα στις δύσκολες συνθήκες και ενημέρωσε για τις Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για τη σταδιακή άρση των περιορισμών και στον τομέα της εκπαίδευσης.
Σημείωσε πως και σε αυτή τη φάση θα πρέπει να συνεχιστεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και ότι στη Δημοτική Εκπαίδευση πρέπει να γενικευτεί η εξ αποστάσεως διδασκαλία στην Ε΄ και Στ΄ τάξη, αλλά και η καθημερινή παιδαγωγική στήριξη στις υπόλοιπες τάξεις. Ταυτόχρονα, ο Υπουργός ενημέρωσε την ΠΟΕΔ ότι είναι διαθέσιμες και θα διατεθούν στα δημοτικά σχολεία οι συσκευές τάμπλετ που χρειάζονται. Μέρος της ενημέρωσης ήταν και η αναφορά στην καταγραφή παγκυπρίως του σημείου στο οποίο έχει φτάσει η διδασκαλία στη Δημοτική Εκπαίδευση προκειμένου να γίνει σχεδιασμός για τη στήριξη των μαθητών/μαθητριών στην πρώτη περίοδο κατά την έναρξη του επόμενου σχολικού έτους.

 


Υπογράμμισε ότι μετά την επιτυχή εφαρμογή των μέτρων κατ’ οίκον περιορισμού, τώρα ολόκληρη η κοινωνία, συμπεριλαμβανόμενων των σχολείων, θα πρέπει να επιδείξει κοινωνική ευθύνη και να ολοκληρώσει με την ίδια επιτυχία και τη φάση της σταδιακής επαναδραστηριοποίησης.
Διαβεβαίωσε ότι στο Υπουργείο έχουν γίνει σχεδιασμοί και υπάρχουν σενάρια για την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιθανά ενδεχόμενα για την σταδιακή επάνοδο στα σχολεία. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται ήδη καταγραφή από το Υπουργείο των δεδομένων σε σχέση με τη διαθεσιμότητα του εκπαιδευτικού προσωπικού.
Ο Υπουργός, τέλος, τόνισε ότι το δημόσιο σχολείο κέρδισε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα το στοίχημα της εποχής και ανταποκρίνεται στις ανάγκες για εξ αποστάσεως παιδαγωγική στήριξη και ότι αυτό αποτελεί μια κατάκτηση που θα αξιοποιηθεί και στη συνέχεια.

Share this post