Αναστασιάδης: Πρώτιστο μέλημα η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας

Αναστασιάδης: Πρώτιστο μέλημα η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας

*Διάγγελμα για τον κορονοϊό και τα μέτρα της κυβέρνησης για αντιμετώπιση του.

*Περιορισμοί στην είσοδο προσώπων στην Κύπρο.

Αυστηρότερα μέτρα στα σημεία εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία  και στα οδοφράγματα, λόγω των κρουσμάτων του κορονοΐού, ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με διάγγελμα προς τον λαό. 

”  Ουδείς είναι υπεράνω ή δύναται να εξαιρεθεί από την εφαρμογή όλων όσων έχουν αποφασισθεί’, τόνισε ο πρόεδρος Αναστασιάδης και  κατέστησε σαφές ότι τα μέτρα, που λαμβάνει η Κυβέρνηση, είναι αποτέλεσμα συστάσεων και συνεννόησης με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, σημειώνοντας ότι «δεν αποτελούν έκφραση απλής προτροπής, αλλά οδηγίες προς εφαρμογή”. 

Στο διάγγελμά του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε, μεταξύ άλλων, από την προσεχή Κυριακή και για περίοδο 15 ημερών σε πρώτη φάση, την απαγόρευση εισόδου οποιουδήποτε πολίτη – ανεξαρτήτως υπηκοότητας – που δεν εμπίπτει στις κατηγορίες Κυπρίων πολιτών, νόμιμα διαμενόντων στην Κυπριακή Δημοκρατία και Ευρωπαίων υπηκόων ή υπηκόων τρίτων χωρών που εργάζονται στην Δημοκρατία. Όσον αφορά τα σημεία διέλευσης μεταξύ των ελεύθερων και κατεχομένων περιοχών, είπε ότι θα επιτρέπεται μόνο για άτομα τα οποία είναι Κύπριοι πολίτες, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, νόμιμα διαμένοντες στις ελεύθερες περιοχές και υπήκοοι χωρών που ευρίσκονται σε εντεταλμένη διπλωματική υπηρεσία ή αποστολή, δυνάμει διμερών ή διεθνών συμβάσεων.
Επίσης, δήλωσε  πως η κυβέρνηση παρατείνει την αναστολή φοίτησης στα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της χώρας μέχρι την 10η Απριλίου.
*Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του διαγγέλματος

ΦΩΤΟ: Χρ. Αβρααμίδης

“Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες,

Γνωρίζω τα έντονα αισθήματα ανησυχίας και ανασφάλειας που η καθεμιά και ο καθένας από σας βιώνουν ως αποτέλεσμα της ταχύτητας εξάπλωσης της νέας επιδημίας που πλήττει αδιακρίτως το σύνολο της ανθρωπότητας.

Για τούτο και απευθύνομαι απόψε σε όλους, στον κάθε Κύπριο ή νόμιμα διαμένοντα στην Κυπριακή Δημοκρατία πολίτη, για να του μεταφέρω την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να συνεχίσει τη λήψη μέτρων που είναι απολύτως αναγκαία προκειμένου με αποτελεσματικότητα να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες και της παρούσας κρίσης.

Πρώτιστο μέλημα η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας των συμπολιτών μας, ενώ συνακόλουθο είναι και η διασφάλιση της οικονομικής επιβίωσης των εργαζομένων, των επιχειρήσεων μικρομεσαίων και άλλων, αλλά και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Προς τον πιο πάνω σκοπό το Υπουργείο Υγείας έλαβε τα πρώτα μέτρα στις 23/1/20, με αυστηρούς ελέγχους των αφικνουμένων από την Κίνα.

Στις 28/2/20 το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε πρώτον, την ενεργοποίηση του Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης κρίσεων, δεύτερο, την αναστολή λειτουργίας 4 σημείων διέλευσης για αποτελεσματικότερο έλεγχο των διερχομένων και τρίτο, την καταγραφή κυβερνητικών καταλυμάτων ή κατασκηνωτικών χώρων που σε περίπτωση πανδημίας θα ήσαν αναγκαία για την απομόνωση υπόπτων κρουσμάτων.

Στη συνέχεια και ως αποτέλεσμα επιδείνωσης της κατάστασης το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε στις 6, 9, 10 και 12 Μαρτίου επικαιροποιημένες οδηγίες με κατηγοριοποίηση επικινδυνότητας χωρών, αλλά και μέτρων που αφορούσαν τις υποχρεώσεις των ταξιδιωτών.

Στις 11/3/20 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε τον κορονοϊό στην κατηγορία πανδημίας, γεγονός που υποδηλώνει την ανεξέλεγκτη πια διάδοση του ιού, αλλά και την αναγκαιότητα λήψης αυστηρότερων μέτρων.

Αγαπημένες φίλες και φίλοι,

Προτού αναφερθώ στην νέα δέσμη αποφάσεων θα ήθελα να τονίσω με έμφαση πως κανένα μέτρο όσο αυστηρό και αν είναι δεν αρκεί για την πρόληψη ή προστασία του συνόλου αν δεν υπάρξει και η ανάληψη ατομικής και συλλογικής ευθύνης, αν δεν επιδειχθεί πειθαρχία στα μέτρα, άλλα και αλληλοσεβασμός.

Θέλω να είμαι σαφής. Τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι αποτέλεσμα συστάσεων και συνεννόησης με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, και δεν αποτελούν έκφραση απλής προτροπής, αλλά οδηγίες προς εφαρμογή.

Για τούτο και θα είμαι έντονος απευθυνόμενος προς το σύνολο των πολιτών που έχουν το καθήκον υλοποίησης των μέτρων.

Απευθύνομαι προς τους γονείς και τους καλώ να συνειδητοποιήσουν πως δεν είναι η ώρα χαλαρότητας ή ικανοποίησης θελημάτων που τα παιδιά εύλογα μπορεί να προβάλλουν. Είναι η ώρα της αυστηρότητας.

Απευθύνομαι προς τους νέους και τους καλώ να κατανοήσουν πως η απειθαρχία στα μέτρα γιατί τάχα «εμένα δεν με αφορά» αποτελεί ιδιαίτερα επικίνδυνη ψευδαίσθηση.

Οι κίνδυνοι, αγαπημένες μου νέες και νέοι, δεν είναι μόνο για τους ίδιους, αλλά ιδιαίτερα για τους αγαπημένους σας, αδέλφια, γονείς, παππού και γιαγιά.

Προς όλους τους συμπατριώτες μας είτε κατοικούν στο εξωτερικό είτε στην Κύπρο, απευθύνω έκκληση όπως αποφύγουν αχρείαστες μετακινήσεις.

Την ίδια ώρα, με πλήρη σεβασμό στην ανάγκη του καθενός, ιδιαίτερα σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές, να στραφεί στη θρησκεία για άντληση σθένους και δύναμης, θα ήθελα να επισημάνω πως εκ των βασικών αρετών της θρησκείας είναι η αγάπη προς τον πλησίον, η αδελφοσύνη και ο σεβασμός προς το κοινωνικό σύνολο.

Για αυτό θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Ουδείς είναι υπεράνω ή μπορεί να εξαιρεθεί από την εφαρμογή όλων όσων έχουν αποφασισθεί.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Σήμερα στις έξι το απόγευμα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι η Ευρώπη είναι το επίκεντρο της πανδημίας.
Στην Κύπρο, στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές, έχουν καταγραφεί τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, 19 συνολικά κρούσματα.

Γνωρίζω ότι τα μέτρα που λαμβάνονται ή και ενδεχόμενα θα υποχρεωθούμε περαιτέρω να λάβουμε, επηρεάζουν και αναστατώνουν την καθημερινότητα όλων μας.
Δεν υπάρχει όμως άλλη επιλογή.
Για τούτο, και πρόσθετα με τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, η Κυβέρνηση αποφάσισε: 

Α. Από την 1η πρωινή της 15ης Μαρτίου και για περίοδο 15 ημερών σε πρώτη φάση, την απαγόρευση εισόδου οποιουδήποτε πολίτη – ανεξαρτήτως υπηκοότητας – που δεν εμπίπτει στις πιο κάτω κατηγορίες:
● Κύπριοι πολίτες.
● Νόμιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία.
● ● Ευρωπαίοι υπήκοοι ή υπήκοοι τρίτων χωρών που εργάζονται στη Δημοκρατία.

● Υπήκοοι χωρών που ευρίσκονται σε εντεταλμένη διπλωματική υπηρεσία ή αποστολή, δυνάμει διμερών ή διεθνών συμβάσεων.
● Μεμονωμένες περιπτώσεις Ευρωπαίων υπηκόων ή υπηκόων τρίτωνς χωρών για αναπόφευκτες επαγγελματικές υποχρεώσεις, νοουμένου ότι έχει εξασφαλιστεί σχετική άδεια από το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο.
● Ευρωπαίοι υπήκοοι ή υπήκοοι τρίτων χωρών που φοιτούν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Κυπριακή Δημοκρατία

B. Όσον αφορά τα σημεία διέλευσης μεταξύ των ελεύθερων και κατεχομένων περιοχών θα επιτρέπεται μόνο για άτομα, τα οποία εμπίπτουν στις πιο κάτω κατηγορίες:
● Κύπριοι πολίτες, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.
● Νόμιμα διαμένοντες στις ελεύθερες περιοχές.

● Υπήκοοι χωρών που ευρίσκονται σε εντεταλμένη διπλωματική υπηρεσία ή αποστολή, δυνάμει διμερών ή διεθνών συμβάσεων.

Απευθύνω έκκληση προς το σύνολο του κυπριακού λαού, όπως κάνει χρήση του δικαιώματος διέλευσης σε απολύτως αναγκαίες περιπτώσεις.

Γ. Παρατείνεται η αναστολή φοίτησης στα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της χώρας μέχρι την 10η Απριλίου.

Θέλω να τονίσω πως κατά τη διάρκεια αναστολής της λειτουργίας των δημόσιων εκπαιδευτηρίων, το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας θα μεριμνήσει για την κάλυψη του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,
Τα μέτρα που προανέφερα δεν επηρεάζουν-και το τονίζω- την απρόσκοπτη εμπορική δραστηριότητα της χώρας, αφού δεν εφαρμόζουμε κανένα περιορισμό στις εισαγωγές και εξαγωγές, εμπορευμάτων περιλαμβανομένων ειδών πρώτης ανάγκης.
Για τούτο και δεν δικαιολογείται αχρείαστη αναστάτωση.

Όπως έχω επισημάνει, πέραν της προστασίας της υγείας του λαού, σημαντική είναι και η διασφάλιση των εισοδημάτων και της εργασίας με τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, αλλά και των οικονομικά ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Οι οικονομικές επιδόσεις των τελευταίων χρόνων, μας επιτρέπουν με αποφασιστικότητα να λάβουμε μέτρα στήριξης εργοδοτουμένων και εργοδοτών και όσων θα επηρεαστούν από την κρίση που η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Κυβέρνηση τις αμέσως επόμενες ημέρες θα παρουσιάσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας, στη βάση διαλόγου που ήδη έλαβε χώρα με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους.
Θέλω με την ευκαιρία να εκφράσω την ικανοποίηση, αλλά και τις θερμές μου ευχαριστίες τόσο προς τις πολιτικές δυνάμεις όσο και τους κοινωνικούς εταίρους, που μέσα σε ένα κλίμα σύμπνοιας και συλλογικότητας έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση της δέσμης μέτρων που θα εξαγγελθεί.

Αγαπημένες φίλες και φίλοι,

Κλείνοντας θεωρώ πως θα ήταν ασύγγνωστη παράλειψη εάν δεν εξέφραζα τις θερμότατες ευχαριστίες και απεριόριστη ευγνωμοσύνη τόσο του ιδίου όσο και της Πολιτείας προς τους επαγγελματίες υγείας και σε όσους άλλους υπερβάλλουν εαυτόν προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά μία επιδημία που πλήττει αδιακρίτως το σύνολο των συνανθρώπων μας.
Θα ήθελα την ίδια ώρα να εκφράσω τη συμπάθεια και συμπαράσταση μου προς όσους έχουν νοσήσει και τις οικογένειες τους, και να εκφράσω τις ευχές μου για ταχεία ανάρρωση.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Δεν έχω αμφιβολία πως με την αποφασιστικότητα του κράτους, τη συλλογική ευθύνη και την κοινωνική ευαισθησία που ως λαός επανειλημμένα έχουμε επιδείξει σε κρίσιμες στιγμές, θα πετύχουμε και τώρα ώστε να ξεπεραστεί και αυτή η δοκιμασία.
Καλή δύναμη σε όλους”.


*Μετά το διάγγελμα εκδόθηκε η ακόλουθη επίσημη διευκρινιστική ανακοίνωση:

Σε συνέχεια του διαγγέλματος του προέδρου της Δημοκρατίας, μπορούν να εισέρχονται στην Κύπρο από τις 15 Μαρτίου 2020 και για περίοδο 15 ημερών:
(α) Κύπριοι πολίτες,
(β) νόμιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία,
(γ) Ευρωπαίοι υπήκοοι ή υπήκοοι τρίτων χωρών που εργάζονται στην Δημοκρατία,
(δ) υπήκοοι χωρών που ευρίσκονται σε εντεταλμένη υπηρεσία / αποστολή δυνάμει διμερών ή διεθνών συμβάσεων,
(ε) μεμονωμένες περιπτώσεις Ευρωπαίων υπηκόων ή υπηκόων από τρίτες χώρες για αναπόφευκτες επαγγελματικές υποχρεώσεις, νοουμένου ότι εξασφαλιστεί σχετική άδεια από το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο,
(στ) Ευρωπαίοι υπήκοοι ή υπήκοοι τρίτων χωρών που φοιτούν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Στην περίπτωση που πολίτες που εμπίπτουν στις πιο πάνω κατηγορίες ταξιδεύουν στην Κύπρο από την Επαρχία Hubei της Κίνας, την Ιταλία, το Ιράν και την Δημοκρατία της Κορέας, θα παραμένουν σε περιορισμό υπό ιατρική παρακολούθηση για περίοδο 14 ημερών.
Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, θα παραμένουν απαραίτητα σε αυτό-περιορισμό και αυτό-παρακολούθηση για περίοδο 14 ημερών και να επικοινωνούν με τις αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας εάν εκδηλώσουν συμπτωματολογία.
Πολίτες των πιο πάνω κατηγοριών που επιθυμούν να αναχωρήσουν από την Κύπρο πριν την πάροδο των 14 ημερών, θα μπορούν να το πράξουν, νοουμένου ότι δεν θα παρουσιάζουν συμπτωματολογία.
Πολίτες που έχουν έρθει πριν την έναρξη ισχύος του Διατάγματος (15 Μαρτίου 2020), και δεν έχουν συμπληρώσει 14 μέρες από την άφιξή τους, προτρέπονται να παραμένουν σε αυτό-περιορισμό και αυτό-παρακολούθηση μέχρι να παρέλθει η περίοδος των 14 ημερών.

 

Share this post