Αναστασιάδης- Ακιντζί έκαναν το πρώτο τηλεφώνημα με κινητό.

Αναστασιάδης- Ακιντζί έκαναν το πρώτο τηλεφώνημα με κινητό.

Σε εφαρμογή τέθηκε από σήμερα η διασύνδεση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας ελευθέρων και κατεχομένων περιοχών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων εθνών η υλοποίηση αυτού του μέτρου οικοδόμησης εμπιστοσύνης “αναδεικνύει την σπουδαιότητα του διαλόγου, της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας μεταξύ των δυο πλευρών”.
Το πρώτο τηλεφώνημα έγινε στις 12.45 το μεσημέρι μεταξύ του προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.


Οι δυο ηγέτες συζήτησαν το ενδεχόμενο συνάντησης τους στο προσεχές μέλλον με στόχο την αξιολόγηση της κατάστασης στο Κυπριακό καθώς και την προώθηση περισσότερων δυνητικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα επηρεάσουν θετικά την καθημερινή ζωή όλων των Κυπρίων.

Ωστόσο για να γίνει εφικτή η διαδικασία θα πρέπει ο κάτοχος του κινητού τηλεφώνου όταν μεταβαίνει προς τα κατεχόμενα να ενεργοποιήσει στη συσκευή του την κατάσταση περιαγωγής όπως ακριβώς συμβαίνει όταν κάποιος ταξιδεύει στο εξωτερικό.

Οι χρεώσεις
Tα τέλη περιαγωγής της διασύνδεσης των δικτύων κινητής τηλεφωνίας μεταξύ ελεύθερων περιοχών και κατεχομένων της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Cyta έχουν ως εξής:
Εξερχόμενες κλήσεις εντός Κύπρου 0.29 σεντ/λεπτό
Εξερχόμενες κλήσεις προς διεθνείς προορισμούς, 0,85 σεντ/λεπτό
Εισερχόμενες κλήσεις στην Κύπρο 0,25 σεντ/λεπτό
Αποστολή SMS, 3,5 σεντ/μήνυμα
Χρήση διαδικτύου 0,20 σεντ ανά Megabyte
Στα κατεχόμενα
Στις 4 ΤΛ το λεπτό (0,63 ευρώ το λεπτό) ανακοίνωσε η μία εκ των δύο εταιρειών κινητής τηλεφωνίας στα κατεχόμενα, ότι είναι το κόστος επικοινωνίας προς την «νότια» Κύπρο.

Στον πίνακα που παραθέτει στην ιστοσελίδα της η “Γενί Ντουζέν” αναφέρονται οι χρεώσεις της εταιρείας Turkcell για τις συνδέσεις που περιλαμβάνουν και την σύνδεση για κλήσεις προς την «νότια» Κύπρο, όπως αναγράφεται,την Τουρκία και την «τδβκ», όπως αναγράφεται το ψευδοκράτος. Οι κλήσεις από παντού 2,5 ΤΛ (0,39 ευρώ), το κάθε γραπτό μήνυμα 1,5 ΤΛ (0,29 ευρώ).

Ευχαριστίες στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων για την αποφασιστικότητά τους ως προς την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των δικτύων κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο, απηύθυνε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Συγκεκριμένα ο Αντιπρόεδρος αναφέρει: «Από σήμερα, οι συνδρομητές των κινητών δικτύων στην Κύπρο μπορούν να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους σε ολόκληρη την Κύπρο χωρίς διακοπή, ακόμη και όταν διασχίζουν την πράσινη γραμμή. Η υπηρεσία υποστήριξης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της Επιτροπής παρέχει τεχνικές και νομικές συμβουλές και οικονομικούς πόρους μέσω του προγράμματος βοήθειας».
«Θέλω να ευχαριστήσω τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων για τη δέσμευσή τους και την αποφασιστικότητά τους να ολοκληρωθεί αυτό το σημαντικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης», σημειώνει ο Βάλντις Ντομπρόβσκις.
«Αυτή η πρωτοβουλία θα έχει θετικό αντίκτυπο στις ζωές των Κυπρίων, καθώς θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση χρημάτων για τους χρήστες κινητών τηλεφώνων όταν διασχίζουν την πράσινη γραμμή. Είναι επίσης ένα συμβολικό μέτρο που επιτρέπει μεγαλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ των κοινοτήτων του νησιού», καταλήγει ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Share this post