Αμερικανικές δυνάμεις κατέρριψαν στην Συρία τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος με οπλισμό (SİHA).

Αμερικανικές δυνάμεις κατέρριψαν στην Συρία τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος με οπλισμό (SİHA).

Διαφορετικές εκδοχές δίνουν Ουάσιγκτον και Άγκυρα

Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης

Χθες βράδυ μεταδόθηκε η είδηση ότι αμερικανικές δυνάμεις κατέρριψαν τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που φέρει οπλισμό (SİHA).

Η κατάρριψη, σύμφωνα με την είδηση της Wall Street Journal, πραγματοποιήθηκε στη Συρία, όπου ήδη η τουρκική Πολεμική Αεροπορία με τη συμβολή της Υπηρεσίας Πληροφοριών (MİT) είχε ξεκινήσει επιχείρηση και είχε ανακοινώσει ότι εξουδετερώθηκαν στόχοι του PKK/YPG και συγκεκριμένα χτυπήθηκαν αποθήκες όπλων και πυρομαχικών.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν είχε επαναλάβει προ ημερών το πάγιο αίτημα της Τουρκίας από τους Αμερικανούς και τους Ρώσους, να δημιουργηθεί μια ‘ζώνη ασφαλείας’ κατά μήκους των συνόρων της με τη Συρία και σε βάθος 30 χιλιόμετρα νότια.

Σχετικά με την είδηση της κατάρριψης, αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας στη Wall Street Journal είπε ότι το τουρκικό SİHA καταρρίφθηκε από αμερικανικό F-16, επειδή θεωρήθηκε απειλή για τους Αμερικανούς στρατιώτες. Αναφέρθηκε ότι η κίνηση πραγματοποιήθηκε από Αμερικανούς στρατιώτες που διεξάγουν επιχειρήσεις στην περιοχή.

Παράλληλα, η ΜΚΟ ‘Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων’, καθώς επίσης και μια τοπική πηγή ασφαλείας, ισχυρίστηκαν ότι ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατέρριψε ένα τουρκικό drone κοντά σε μια στρατιωτική βάση στη βορειοανατολική Συρία. Διάφορα βίντεο —στα οποία καταγράφεται η φερόμενη κατάρριψη— κοινοποιήθηκαν από διάφορους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Από πλευράς της Άγκυρας, το Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι δεν είχε καμία πληροφορία για μη επανδρωμένο που καταρρίφθηκε.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε την είδηση, προσθέτοντας ότι απηύθυνε ερωτήσεις στον συριακό συνασπισμό που μάχεται εναντίον του ‘Ισλαμικού Κράτους’, ωστόσο ο συνασπισμός δεν απάντησε. Το Reuters διευκρινίζει ότι η εν λόγω στρατιωτική βάση χρησιμοποιείται τόσο από στρατιώτες του συνασπισμού όσο και από το YPG.

Στην Άγκυρα, το Υπουργείο Άμυνας επανήλθε λίγο αργότερα, ανακοινώνοντας μέσω πηγών ότι το drone που καταρρίφθηκε στη Συρία δεν ανήκε στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ωστόσο, ο αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε στη Wall Street Journal είπε ότι το drone ήταν τουρκικό και επιπροσθέτως ισχυρίστηκε ότι οι αμερικανοί στρατιώτες γνώριζαν την ταυτότητά του πριν «αναλάβουν δράση». Στη συνέχεια αποκάλυψε ότι για το συμβάν αναμένεται να συνομιλήσει με την Άγκυρα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, δήλωσε ότι οι αρχές διαπίστωσαν πως οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης με στόχο το υπουργείο Εσωτερικών στην Άγκυρα την Κυριακή προέρχονταν από τη Συρία.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία από ραντάρ κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών στη Συρία

Η τελευταία δήλωση του κ. Φιντάν ήταν ότι «όλες οι εγκαταστάσεις που ανήκουν στο PKK/YPG, ειδικά στο Ιράκ και τη Συρία, αποτελούν νόμιμο στόχο των δυνάμεων ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Υπηρεσιών Πληροφοριών. […] Συστήνω σε τρίτα μέρη να μείνουν μακριά από εγκαταστάσεις και άτομα του PKK/YPG», είχε προειδοποιήσει.

 Ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας, Πάτρικ Ράιντερ, χαρακτήρισε «λυπηρό» το γεγονός της κατάρριψης διαβεβαιώνοντας ότι η «Τουρκία είναι ένας από τους ισχυρότερους και πολυτιμότερους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και αυτή η συνεργασία συνεχίζεται και θα συνεχιστεί».

Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη δεν υπάρχει ένδειξη ότι η Τουρκία στοχοποίησε με πρόθεση τις αμερικανικές δυνάμεις.

 

Share this post