Αλλαγή φρουράς στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα

Αλλαγή φρουράς στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα

Σε νέα περίοδο εισέρχεται το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP)* της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία δεκατρία χρόνια μετά την παντοκρατορία του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στην ηγεσία του, περίοδος η οποία σημαδεύτηκε με μεγάλες ήττες σε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Νέος πρόεδρος του CHP εξελέγη ο Οζγκιούρ Οζέλ κατά το 38ο Τακτικό Συνέδριο του Κόμματος που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα το σαββατοκύριακο 4 και 5 Νοεμβρίου 2023, επικρατώντας του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στον δεύτερο γύρο των εκλογών με 812 ψήφους έναντι 536.

Πρόκειται για έναν νέο μετριοπαθή πολιτικό, που όπως αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία, έχει μπροστά του το δύσκολο έργο να εκσυγχρονίσει το παλιότερο πολιτικό κόμμα της χώρας.  

Ο  Οζέλ έγινε ο 8ος Πρόεδρος του CHP, του πρώτου πολιτικού κόμματος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, μετά τους Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, Ισμέτ Ινονού, Μπουλέντ Ετζεβίτ, Ντενίζ Μπαϊκάλ, Χικμέτ Τσετίν, Αλτάν Οϊμέν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ποιος είναι ο Οζκγιούρ Οζέλ

Ο νέος ηγέτης του CHP γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1974 στη Μάνισα (Μαγνησία) της δυτικής Μικράς Ασίας. Από το 2011 εκλέγεται βουλευτής με το CHP στη γενέτειρά του και από το 2015 μέχρι το 2023 διετέλεσε αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

Σπούδασε φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Σμύρνη και εργάστηκε ως φαρμακοποιός. Γνωρίζει την αγγλική και τη γερμανική γλώσσα. Είναι παντρεμένος με την Ντιντέμ Οζέλ με την οποία έχουν μία κόρη.

Τον περιμένει δύσκολο έργο

Σε άρθρο του στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Τ24 (t24.com.tr) ο βετεράνος αρθρογράφος Μεχμέτ Γιλμάζ αναφέρει ανάμεσα σε άλλα ότι ο νέος ηγέτης του CHP έχει δύσκολο έργο στην προσπάθεια του να εκσυγχρονίσει το Κόμμα. Τονίζει επίσης  ότι το  πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Οζέλ, είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να συνέλθει ξανά ένα κόμμα, το οποίο, όπως σημειώνει, «έχει καταστεί ανίκανο να παράγει πολιτική στα χέρια του Κιλιτσντάρογλου», την στιγμή που επίκεινται οι τοπικές εκλογές στην Τουρκία τον ερχόμενο χρόνο. 

Σημειώνει επίσης πως Οζέλ μπορεί να φέρει ένα αέρα ανανέωσης που μπορεί να συσπειρώσει ξανά τους ψηφοφόρους του CHP, οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει το Κόμμα μετά την άρνηση του Κιλιτσντάρογλου να αναλάβει την ευθύνη για τις μεγάλες ήττες που είχε υποστεί στις βουλευτικές αλλά και τις προεδρικές εκλογές.

Εξάλλου, σε άρθρο της με τίτλο «Αρχίζει μια νέα περίοδος για το CHP», η  εφημερίδα Birgün (birgun.net) αναφέρει πως καταλυτική για την αποτυχία του Κιλιτσντάρογλου να εκλεγεί ξανά στην ηγεσία του Κόμματος ήταν η ήττα που δέχτηκε στις Προεδρικές Εκλογές και η επιμονή του να είναι υποψήφιος.

Επιπλέον συνέβαλε σε αυτήν και το γεγονός ότι μετά την ήττα του, η οποία οδήγησε σε επανεκλογή του Ερντογάν στην προεδρία της Τουρκίας, δεν ανέλαβε καμία ευθύνη και δεν παραιτήθηκε από την ηγεσία του Κόμματος.

Όπως ανέφερε στην εφημερίδα ο πολιτικός επιστήμονας Μπεχλούλ Όζκαν, ο Κιλιτσντάρογλου δεν κατάφερε να ανοίξει δίοδο επικοινωνίας με τις μάζες, να υπάρξουν αλλαγές εντός του κόμματος και να έλθουν στην παράταξη γυναίκες ή νέοι.

Αναφέρει επίσης πως η νέα εποχή του CHP έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την πολιτική, αν μπορέσει να ανοίξει το κόμμα στους ψηφοφόρους τους. Υποστηρίζει και τα εξής ο αρθρογράφος:

«Μόνο έτσι μπορεί το κόμμα, το οποίο είναι εγκλωβισμένο σε ορισμένα τμήματα πεποιθήσεων και θρησκευτικές ομάδες όπως οι Αλεβήτες, να συζητήσει μια διαφορετική πολιτική. Μπορεί να το καταστήσει αυτό δυνατό το γεγονός ότι ο Οζέλ έχει μια πιο σοσιαλδημοκρατική εικόνα και είναι αστός, σε αντίθεση με τον Κιλιτσντάρογλου,  ο οποίος είναι κλειστός στις αριστερές αξίες και δεν μπορεί να δημιουργήσει μια άμεση σχέση με τον κεμαλισμό. Ειδικά η αστικοποίηση του πληθυσμού της χώρας μέρα με τη μέρα μπορεί να φέρει στο προσκήνιο έναν πολιτικό με αστικές καταβολές  […] και να έχει θετική επίδραση στους ψηφοφόρους».

Οι σχέσεις του νέου Προέδρου με την Κύπρο

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την εκλογή του, ο Οζέλ επισκέφθηκε τον τάφο του εκλιπόντος πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ στο Κρατικό Κοιμητήριο για την 17η επέτειο από τον θάνατό του.

Στην ομιλία του, ο Οζέλ έπλεξε το εγκώμιο του Ετζεβίτ και τον ρόλο που διαδραμάτισε στην τουρκική εισβολή, αναφέροντας τα εξής:

«Βρισκόμαστε στην παρουσία ενός μεγάλου πολιτικού άνδρα, ο οποίος έθεσε τέλος στις θηριωδίες στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργός, ονόμασε τη στρατιωτική επιχείρηση στην Κύπρο ως ‘Ειρηνευτική Επιχείρηση, είπε ‘θα φέρουμε ειρήνη όχι μόνο στους Τουρκοκύπριους αλλά και στους Ελληνοκύπριους’, σταμάτησε τη σφαγή των Τούρκων στην Κύπρο, άνοιξε το δρόμο για την ίδρυση της ανεξάρτητης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και παρ’ όλα αυτά τα γεγονότα, κατάφερε να αποκαταστήσει ένα άκρως διπλωματικό πλαίσιο στις σχέσεις με τον ελληνικό λαό και την Ελλάδα».

Σημειώνεται επίσης ότι σε διάφορες περιπτώσεις σε αναρτήσεις σε λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Οζέλ εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον Ραούφ Ντενκτάς, αποκαλώντας τον «ιδρυτή της ΤΔΒΚ και μιας από τις συμβολικές μορφές του αγώνα για την ανεξαρτησία στην Κύπρο».

*Πηγή: Κλάδος Τουρκικών Θεμάτων ΓΤΠ

Share this post