Αλαλούμ στο αεροδρόμιο Λάρνακας -Πάφου έφερε το μετρό για κρονοϊό

Αλαλούμ στο αεροδρόμιο Λάρνακας -Πάφου έφερε το μετρό για κρονοϊό

*Τα 46 έφθασαν τα κρούσματα σε όλη την Κύπρο, ανάμεσα σε αυτά αξιωματικός της Ε.Φ.

*Στο νοσοκομείο ο Πρωτοψάλτης της Μητρόπολης Κιτίου Αν. Βάβας.Ανησυχία και για ιερέα του  Άγιο Φανουρίου  Αραδίππου

Σαράντα έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, μετρά η Κύπρος . Το ένα είναι αξιωματικός της Εθνικής Φρουράς . Δύο από τα κρούσματα βρίσκονται στις βρετανικές βάσεις και άλλα έξι στις κατεχόμενες περιοχές.
Απόψε προκλήθηκε ένταση στα αεροδρόμια Λάρνακας, αλλά και Πάφου , κατά την εφαρμογή του μέτρου της κυβέρνησης για απαγόρευση εισόδου σε όσους δεν έχουν πιστοποιητικό ότι δε νοσούν από κορονοϊό. Η κατάσταση ήταν τέτοια, που δεν αποφεύχθηκαν λιποθυμίες πολιτών .

https://www.facebook.com/RafaellaMiroslavova/videos/3687365691335823/?t=0

Μπροστά στην κατάσταση, που δημιουργήθηκε, η κυβέρνηση δέχτηκε τελικά την αποβίβαση των επιβατών δύο πτήσεων της EasyJet, που έφθασαν από τη Βρετανία στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.
Ο υπουργό Μετεφορών, Γιάννης Καρούσος, πήγε εσπευσμένα στο αεροδρόμιο Λάρνακας για να κατευνάσει τα πνεύματα και να χειριστεί την κατάσταση. Απευθυνόμενος στους γονείς και συγγενείς φοιτητών, αλλά και εργαζομένων, ο υπουργός είπε πως «όλοι οι επιβάτες θα αποβιβαστούν από τα αεροσκάφη και θα πάνε σε απομόνωση, σύμφωνα με τις διαδικασίες του Υπουργείου Υγείας».
Ανέφερε ακόμα ότι «εξετάζουμε ό,τι μέτρα είναι δυνατόν να ληφθούν εναντίον της εταιρείας, ή εκείνων που έχουν επιτρέψει την επιβίβαση στους επιβάτες, γιατί θεωρούμε ότι έχουν παραβεί αρκετούς Κανονισμούς, Νόμους και Διατάγματα. Θα τα εξετάσουμε αύριο με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για να πάρουμε τα μέτρα που πρέπει εναντίον της εταιρείας ή και όσων επέτρεψαν την επιβίβαση των ατόμων, αφού υπήρχε ¨Νόταμ¨ και δεν έπρεπε να επιβιβαστούν στα αεροσκάφη».
Αύριο η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τι θα γίνει με περιπτώσεις, οι οποίες έχουν κάποια ιδιαιτερότητα, δηλαδή είναι Κύπριοι πολίτες που είτε μετέβησαν στο εξωτερικό για λόγους υγείας, είτε πήγαν για διακοπές, είτε γιατί υπήρχε κάποιο πρόβλημα και θα πρέπει να δοθεί λύση.
Ο Γιάννης Καρούσος προειδοποίησε πως από αύριο ουδείς πρέπει να παραβεί το διάταγμα. «Αυτό που έγινε απόψε και υπό τις περιστάσεις που έγινε δεν πρόκειται να επιτραπεί ξανά», σημείωσε.
Σχολιάζοντας πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι φοιτητές και άλλοι Κύπριοι πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλίσουν το απαραίτητο ιατρικό πιστοποιητικό, ο υπουργός Μεταφορών είπε ότι «αύριο η κυβέρνηση θα ανακοινώσει κάποια μέτρα, πως δηλαδή θα επιλύσει ορισμένα προβλήματα για συμπατριώτες μας οι οποίοι εν μέσω της έκδοσης του διατάγματος έχουν μείνει στο εξωτερικό».
Σημειώνεται ότι λίγα λεπτά πριν από τις έξι προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας πτήση της Emirates από τη Μάλτα και πρόλαβε οριακά, προτού τεθεί σε ισχύ το νέο μέτρο.
Δύο λεπτά μετά τις έξι το απόγευμα προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας μία πτήση τη Qatar Airways από την Ντόχα, με 14 αλλοδαπούς επιβαίνοντες από τη Σρι Λάνκα, οι οποίοι επειδή δεν είχαν το απαραίτητο ιατρικό πιστοποιητικό, θα επιστρέψουν πίσω στη χώρα τους.
Γύρω στις 19.30 προσγειώθηκε επίσης στη Λάρνακα, πτήση της Easy Jet από το Gatwick με 41 επιβάτες μεταξύ αυτών και φοιτητές.
Στο αεροδρόμιο της Πάφου στις 6 το απόγευμα προσγειώθηκε πτήση της Easy Jet από το Luton του Λονδίνου, μεταφέροντας 30 φοιτητές οι οποίοι μεταφέρθηκαν στις κυβερνητικές κατοικίες στο Τρόοδος και τέθηκαν σε περιορισμό.
Το αεροσκάφος της Easy Jet, που προσγειώθηκε λίγο πριν από τις οκτώ απόψε στο αεροδρόμιο Πάφου από το Manchester, θα μεταφέρει πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο Βρετανούς τουρίστες, που βρίσκονταν στην Κύπρο για διακοπές.
Φορέας του ιού αξιωματικός της Ε.Φ.
Αξιωματικός του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς είναι το ένα από τα 13 νέα κρούσματα, που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας.
Ο αξιωματικός είχε επιστρέψει πρόσφατα από την Αθήνα και μπήκε σε αυτοπεριορισμό.
Αφού ανέπτυξε συμπτώματα, υποβλήθηκε στο τεστ, το οποίο ήταν θετικό. Αμέσως ενεργοποιήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα του ΓΕΕΦ και αναμένεται να γίνουν απολυμάνσεις στους χώρους του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, ενώ παράλληλα άρχισε και η ιχνηλάτηση των επαφών του.

Έκλεισε ο Άγιος Φανούριος Αραδίππου


Έκλεισε σήμερα και απολυμάνθηκε ο ιερός ναός του Αγίου Φανουρίου στην Αραδίππου.
Ένας κληρικός και ένας ιεροψάλτης εμφανίζουν τις τελευταίες μέρες συμπτώματα , που δημιουργούν ανησυχία για ενδεχόμενη μόλυνση τους από τον κορονοϊό. Και οι δύο προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με τον αριθμό 1420, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Την υπόθεση πληροφορήθηκε ο βουλευτής Γιώργος Κάρουλας, ο οποίος προσπαθεί να τους βοηθήσει για να υποβληθούν σε εξέταση. Πρόκειται για τον ένα εκ των τριών εφημερίων, ο οποίος είναι έγγαμος και τον πρωτοψάλτη του Ναού και διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου, Ανδρέα Αβραάμ Βάβα. Ο τελευταίος είναι άτομο μεγάλης ηλικίας και με χρόνια προβλήματα υγείας. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε στο ΡΙΚ ότι ζήτησε βοήθεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες Υγείας για τον γέροντα πρωτοψάλτη, ο οποίος είναι περιορισμένος, μόνος του στο σπίτι, και χρήζει περίθαλψης.

*Αργά απόψε ο πρωτοψάλτης και διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου, Ανδρέας  Βάβας , διακομίστηκε στο νοσοκομείο Αμμοχώστου.

 

Ο Ανδρέας Βάβας

Τον ιό φαίνεται να μετέδωσε μαθητής του πρωτοψάλτη του Ναού, ο οποίος έψαλλε την Κυριακή της Ορθοδοξίας , 8 Μαρτίου, και διαγνώστηκε θετικός στον ιό. Το προηγούμενο διάστημα είχε μεταβεί στο Λονδίνο και είχε συμμετάσχει σε συνέδριο. Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι το πρόσωπο, που βρέθηκε θετικό, τώρα βρίσκεται σε περιορισμό.
Την περασμένη Παρασκευή χοροστάτησε στον Ναό στην Ακολουθία των Β’ Χαιρετισμών ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου Χρυσόστομος, ο οποίος έχει περιοριστεί στο διαμέρισμα του στην Μητρόπολη.
Σύμπτωμα της ασθένειας παρουσιάζει επίσης και ο προϊστάμενος του Ναού, αρχμ . Ευμένιος.

 

Σύλληψη Τουρκοκυπρίου
Στη σύλληψη Τουρκοκύπριου 69 ετών, προχώρησαν οι κατοχικές αρχές, λόγω κορονοϊού. Ο Τουρκοκύπριος επιχειρούσε να περάσει στις ελεύθερες περιοχές μέσω του οδοφράγματος Αγίου Δομετίου.


Διαπιστώθηκε ότι είχε έρθει από το εξωτερικό πριν από δύο ημέρες και δεν εφάρμοσε την απόφαση για αυτοαπομόνωση.
Τα δυο νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες βράδυ στα κατεχόμενα είναι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι είχαν αφιχθεί μέσω του αεροδρομίου της Λάρνακας, από το Λούτον και το Λονδίνου, με διαφορετικές πτήσεις στις τρεις και τέσσερις Μαρτίου.

Share this post