Αχ. Δημητριάδης:Γρήγορη στροφή στις ΑΠΕ

Αχ. Δημητριάδης:Γρήγορη στροφή στις ΑΠΕ

Για απουσία συντονισμού και κατακερματισμό των αρμοδιοτήτων για το περιβάλλον, κάνει λόγο ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αχιλλέας Δημητριάδης, ο οποίος σημειώνει πως αυτά μαζί στερούν στην Κύπρο πόρους και αποτελέσματα.

Σε γραπτή δήλωσή του, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Αχιλλέας Δημητριάδης προτείνει γρήγορη στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), σημειώνοντας πως οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, πλήττοντας το εισόδημα των νοικοκυριών και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Επίσης, προτείνει το κράτος να τεθεί επικεφαλής και τα δημόσια κτήρια, τα Υπουργεία, οι υποδομές των οργανισμών δημοσίου δικαίου και όλα τα σχολεία να εφαρμόσουν την Οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, που προβλέπει μείωση των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα,  φωτοβολταϊκά και ειδικές μονώσεις.

Σύμφωνα με τον Αχιλλέα Δημητριάδη θα πρέπει να στηριχθεί ο επιχειρηματικός κόσμος για την κυκλική οικονομία, ενώ υπογραμμίζει πως για να πετύχουμε, το κράτος οφείλει να δώσει κίνητρα, σχέδια επιδότησης, να εφαρμόσει την πράσινη φορολογία.

Εξάλλου, υπογραμμίζει πως η Κύπρος μπορεί να φτιάξει ένα νέο αφήγημα για προσέλκυση επενδύσεων στην πράσινη και την μπλε οικονομία.

Υποστηρίζει ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι ένα νέο δικαίωμα και εισηγείται άμεση συνταγματική τροποποίηση, που να το κατοχυρώνει ως δικαίωμα του πολίτη. 

KYΠΕ

Share this post