Ο Μόσχας διέγραψε τον Αλεξανδρείας

Ο Μόσχας διέγραψε τον Αλεξανδρείας

Η Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας, μετά από εισήγηση του Πατριάρχη Κύριλλου, κλιμακώνοντας την εκκλησιαστική κρίση και τον εκφοβισμό των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών για να μην αναγνωρίσουν την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία Ουκρανίας , αποφάσισε σήμερα την  διακοπή της Ευχαριστιακής Κοινωνίας με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο και την παύση της μνημόνευσής του στα Δίπτυχα. Με την απόφαση η Μόσχα “τιμωρεί” τον Προκαθήμενο του δευτερόθρονου Πατριαρχείου της Ορθοδοξίας για την αναγνώριση της Εκκλησίας  Ουκρανίας και τη μνημόνευση του μητροπολίτη Επιφανίου από τον κ. Θεόδωρο.

Αλεξάνδρειας Θεόδωρος (α) και Μόσχας Κύριλλος (δ) σε παλαιότερη συνάντηση τους.
Το Πατριαρχείο Ρωσίας διακόπτει την κοινωνία με τον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, διατηρεί, όμως, όπως έκανε και με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και τους μητροπολίτες της Ελλαδικής Εκκλησίας, την Κοινωνία με όσους από τους μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας διαφοροποιηθούν από τον κ. Θεόδωρο και δεν στηρίξουν την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας, δήλωσε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πατριαρχείου Ρωσίας, Βλαντιμίρ Λεγκόιντα.
Ο ίδιος  χαρακτήρισε “αντικανονικές” τις ενέργειες του Πατριάρχη Αλεξανδρείας γιατί, όπως είπε, “η αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας δεν έγινε ύστερα από ψηφοφορία των ιεραρχών του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας”.

*Πρέπει να επισημανθεί σχετικά με το πιο πάνω ότι την σημερινή απόφαση έλαβαν οι διορισμένοι από τον Κύριλλο Ιεράρχες  της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, αν και λεγόταν  ότι θα συνερχόταν η Σύνοδος της Ιε-αρχίας για να αποφασίσει συνολικά για όλα  τα ζητήματα, που έχουν προκύψει. Η εξέλιξη αυτή ενισχύει τις πληροφορίες  ότι σε μεγάλη μερίδα Ιεραρχών υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια και κριτική για τους χειρισμούς της ηγετικής ομάδας του Κυρίλλου και του Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα.

Βλαντιμίρ Λεγκόιντα υποστήριξε ότι “η απόφαση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου να αναγνωρίσει τους ουκρανούς ¨σχισματικούς¨ έρχεται σε αντίθεση με επανειλημμένες δηλώσεις του για την υποστήριξη της ¨Κανονικής¨ Ορθόδοξης Εκκλησίας  Ουκρανίας και του Μητροπολίτη Ονούφριου του Κιέβου συμπεριλαμβανομένης της δήλωσης που έγινε κατά την τελευταία επίσκεψη του κ. Θεοδώρου ,τις 27 Σεπτεμβρίου – 1 Οκτωβρίου 2018, τρεις εβδομάδες μετά την ¨εισπήδηση του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης¨ στην Ουκρανία μέσω του διορισμού εξαρχίας στο Κίεβο”.
Η Σύνοδος του Πατριαρχείου Ρωσίας αποφάσισε, επίσης, να καταργήσει την Εξαρχία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στη Μόσχα και να μετατρέψει την Εξαρχία της Μόσχας στην Αλεξάνδρεια σε ρωσικό ναό.

Ο έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας στην Μόσχα, Μητροπολίτης Αθανάσιος, ο οποίος είναι Κύπριος.

Επιπλέον, το Πατριαρχείο Ρωσίας αποφάσισε να αποσύρει από τη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας τις ενορίες της Ρωσικής Εκκλησίας που βρίσκονται στην αφρικανική ήπειρο, δίνοντάς τους σταυροπηγιακή ιδιότητα.

 

Share this post