Οι πρώτοι απόφοιτοι της ΘΣΕΚ
Το Πτυχίο Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας Κύπρου (ΘΣΕΚ) απονεμήθηκε σε 17 φοιτητές και φοιτήτριες , που ολοκλήρωσαν με επιτυχία το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Θεολογίας. Η τελετή αποφοίτησης έγινε στον προαύλιο χώρο της Σχολής. Οι πρώτοι απόφοιτοι της Θ.Σ.Ε.Κ. «αποτελούν το επιστέγασμα του επί δεκαετίες οράματος της Εκκλησίας τη Κύπρου για ίδρυση Θεολογικής Σχολής. Η Εκκλησία Κύπρου οραματίζεται τη λειτουργία της Σχολής ως «ένα φυτώριο θεολογικής παιδείας, που θα αναπτύσσεται εντός των ορίων της κανονικής δικαιοδοσίας της, για να μορφώνει ανθρώπους, οι οποίοι θα μπορούν να υπηρετήσουν την εκκλησιαστική, πνευματική, κοινωνική, πολιτιστική, εκπαιδευτική και επιστημονική αποστολή της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο και να εξυπηρετούν τη διακονία της Εκκλησίας, εν γένει, τόσο σε τοπικό, όσο και σε διορθόδοξο, διαχριστιανικό και διαθρησκειακό επίπεδο».
Την τελετή αποφοίτησης τίμησαν με την παρουσία τους πέραν των 250 προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων αρχιερείς, αξιωματούχοι της Πολιτείας, συνεργάτες και φίλοι της Σχολής, συγγενείς των αποφοίτων και άλλοι φοιτητές της Θ.Σ.Ε.Κ. Η τελετή άνοιξε με την είσοδο, εν πομπή, των αποφοίτων και του Ακαδημαϊκού Προσωπικού της Σχολής. Στη συνέχεια, μέλη του Βυζαντινού Χορού της Θ.Σ.Ε.Κ., υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Ιεροδιακόνου, έψαλαν τα απολυτίκια της Πεντηκοστής και του Αποστόλου Βαρνάβα και τον αρχαίο επιλύχνιο ύμνο «Φῶς ἱλαρόν», ενώ το ConcordiaStringQuartet (με τους Κ. Δεμιρτζόγλου και Β. Χατζηανδρέου στο βιολί, τον Ν. Ευθυμίου στη βιόλα και τη M. Παπανεοκλέους στο βιολοντσέλο) εκτέλεσαν το «AveMaria» του Schubert και το «Βυζαντινό Αφιέρωμα» του Κύπριου μουσουργού Σόλωνος Μιχαηλίδη.
Ακολούθησε ομιλία από τον διευθυντή της Θ.Σ.Ε.Κ. πρωτοπρεσβύτερο, Κυπριανό Κουντούρη, ο οποίος, μετά από μια σύντομη ιστορική αναδρομή στο όραμα της Εκκλησίας Κύπρου για την ίδρυση Θεολογικής Σχολής, έκανε έναν ευσύνοπτο απολογισμό του πολυσχιδούς έργου και των επιτευγμάτων της Σχολής κατά την πρώτη τετραετία. Απευθυνόμενος στους 17 πρώτους αποφοίτους ο διευθυντής υπογράμμισε τον ουσιαστικό ρόλο, που μπορούν να διαδραματίσουν στο πλαίσιο της αποστολής της Εκκλησίας και τους προέτρεψε να διατηρήσουν άρρηκτους τους δεσμούς τους με τη μητέρα τροφό Σχολή τους.
Η κύρια ομιλία της τελετής έγινε από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β´, ιδρυτή και πρόεδρο του Συμβουλίου της Θ.Σ.Ε.Κ. Βαθιά συγκινημένος ο Μακαριώτατος επεσήμανε ότι η ίδρυση της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας «εκπληρώνει μια ιερή υποχρέωση προς τους προγόνους μας και ιδιαίτερα προς την ιστορικότητα της Εκκλησίας μας» και ότι μέσω της Σχολής δημιουργούνται πλέον οι προϋποθέσεις για «παροχή σε αυτήν των σωστών θεολογικών εφοδίων και για τη δημιουργία των δυνατοτήτων προόδου και ανάπτυξης μιας υγιούς θεολογικής παιδείας». Ο Μακαριώτατος υπογράμμισε επίσης ότι απώτερος σκοπός είναι η Θ.Σ.Ε.Κ. να συνεχίζει να θάλλει και να αναπτύσσεται, ενώ προανήγγειλε και την προσεχή ανοικοδόμηση μεγάλης Βιβλιοθήκης, Αίθουσας Τελετών και Εκδηλώσεων, και Ξενώνα φιλοξενίας.
Kατά τη διάρκεια της τελετής χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρωτεύσας απόφοιτος, Οικονόμος Μάριος Ιωαννίδης, και ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Χαμπιαούρης, ο οποίος εξήρε, μεταξύ άλλων, τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα της Θ.Σ.Ε.Κ. και έκανε αναφορά στο νέο αξιολογημένο και πιστοποιημένο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών “Εφαρμογές Ψυχολογίας και Συμβουλευτικής στην Κοινότητα”, το οποίο θα προσφερθεί για πρώτη φορά κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019/2020.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με την απονομή των πτυχίων από τον Μακαριώτατο και με τη βράβευση των αρίστων από τον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού. Τα Βραβεία Ακαδημαϊκής Αριστείας, συνολικού ύψους 5,000 ευρώ, απονεμήθηκαν στους αριστεύσαντες αποφοίτους, ενώ δόθηκαν και πέντε Ειδικά Βραβεία σε αποφοίτους που κατάφεραν να συγκεντρώσουν τον υψηλότερο μέσο όρο σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες. Τα Ειδικά Βραβεία, ύψους 2,250 ευρώ, αθλοθέτησαν η ΚΕΟ, το «Ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου στο Παραλιακό Μέτωπο Πάφου» και το «Ίδρυμα Ηρωομάρτυρα Σάββα Χατζηπαντελή».
Η τελετή ολοκληρώθηκε με δεξίωση στον προαύλιο χώρο της Σχολής.
Εξάλλου, με την προσέλευση Ιεραρχών, πολλών κληρικών και λαϊκών πραγματοποιήθηκε η τελετή αποφοίτησης των ιεροσπουδαστών της Ιερατικής Σχολής «Απόστολος Βαρνάβας».
Ο διευθυντή της Σχολής, Αρχιμ. Βενέδικτος Ιωάννου, ανέλυσε το επιτελούμενο έργο και το διδακτικό πρόγραμμα της Σχολής, ευχαρίστησε την Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Κύκκου, η οποία υπήρξε ο ιδρυτής της Σχολής το έτος 1949 και αδιάλειπτος οικονομικός αρωγός μέχρι σήμερα και βέβαια τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και την περί Αυτόν Ιερά Σύνοδο. Στη συνέχεια, εκ μέρους των τελειοφοίτων αντιφώνησε ο ιεροσπουδαστής Γεώργιος Τζαφέρης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε την ιεραρχία και τους καθηγητές της Σχολής, επισήμανε ότι «αποτελεί ατομική εκούσια επιλογή του καθενός ιεροσπουδαστή να διακονεί τον Χριστό, γεγονός που επιφορτίζει τον καθένα με μεγάλη ευθύνη».
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος απηύθυνε λόγια πατρικής αγάπης προς όλους τους παρευρισκομένους, κληρικούς και λαϊκούς.
Τόνισε την σπουδαιότητα του ιερατικού λειτουργήματος και έδωσε έμφαση στον τρόπο καταρτισμού των σύγχρονων κληρικών της Εκκλησίας Κύπρου. Ακολούθησε η επίδοση πτυχίων στους αποφοιτήσαντες και αριστείων στους αριστεύσαντες, από τον Μακαριώτατο και τον Μητροπολίτη Ταμασού αντίστοιχα. Σύντομη αναφορά στην ιστορία της Ιερατικής Σχολής Κύπρου έκανε ο δρα Κωστής Κοκκινόφτας, από της ιδρύσεώς της μέχρι σήμερα.
Στην εκδήλωση, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 70 ετών από της Ιδρύσεως της Σχολής, τιμήθηκαν όλοι όσοι διετέλεσαν Διευθυντές, Έφοροι ή καθηγητές και ευρίσκονται εν ζωή. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ύμνους και παραδοσιακά άσματα από τον ιεροψαλτικό χορό της Σχολής υπό την διεύθυνση του πρωτοπρεσβυτέρου , Δημητρίου Δημοσθένους.